Zbavte se „krátkých rukou“ při čtení. Rychle a bezbolestně | Moje zdraví

Zbavte se „krátkých rukou“ při čtení. Rychle a bezbolestně

Zbavte se „krátkých rukou“ při čtení. Rychle a bezbolestně
Operace trvá přibližně 15 minut a lze ji provést klasickou nebo laserovou metodou s využitím femtosekundového laseru LenSx. • Autor: Neovize Group s.r.o.
16. října 2017 • 00:00
Prezentace klienta • 

S přibývajícím věkem sice získáváme zkušenosti a životní moudrost, zároveň se také potýkáme s řadou změn. Přibývají nám šediny a vrásky a postupně také zjišťujeme, že noviny a knihy odtahujeme co nejdále od obličeje. Od určitého věku totiž naše oči nejsou schopné zaostřit na běžnou čtecí vzdálenost. Brýle na čtení ale nemusí být nezbytné, vetchozrakosti se lze zbavit jednoduchým zákrokem.

Vetchozrakost se odborně nazývá presbyopie a je zcela přirozená. Dokonce se nejedná o oční vadu v pravém slova smyslu, neboť špatné vidění na normální čtecí vzdálenost je způsobeno stárnutím, kdy se pružnost oční čočky postupně snižuje. Vetchozrakost se objevuje kolem 40. až 45. roku věku a vrcholí zhruba ve věku 65 let, kdy se stabilizuje a dále se nezhoršuje. Řešením je korekce zraku pomocí brýlí na čtení, kontaktních čoček, anebo oční operace.

Záleží na vás, který způsob vám bude více vyhovovat. Z nošení brýlí můžete udělat přednost, nosí se totiž v různých tvarech, typech i barvách, takže je můžete využít jako módní doplněk. Ovšem mají i řadu nevýhod: zamlžují se, mají omezené zorné pole, propouští sluneční paprsky, překáží při sportu.

Kontaktní čočky ocení pravděpodobně nejvíce ten, kdo si na brýle těžko zvyká a komu brýle překážejí. Musí se však naučit čočky nasazovat a důsledně dbát na hygienu.

Patříte-li k těm, kteří brýle ani čočky nosit nechtějí, pak je jediným řešením operace. Na tento problém se zaměřuje metoda PRELEX. „Během operace je původní lidská oční čočka, jejíž dioptrická hodnota a schopnost zaostřovat již neodpovídá dioptrickému stavu oka, odstraněna a místo ní je implantována umělá nitrooční čočka. Touto metodou lze odstranit jakýkoli počet dioptrií, takže pokud vás vetchozrakost a zhoršené vidění na blízko znepokojuje, můžete se nechat operovat,“ říká MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize.

Metodou PRELEX lze odstranit jakýkoli počet dioptrií. Zbavíte se tak brýlí i kontaktních čoček. • Autor: Neovize Group s.r.o.

 

Problémy se zrakem a touhu po novém zraku měl i pacient Roman: „Ve čtyřiceti letech jsem začal nosit brýle, ale omezovaly mě jak při sportu, tak i v práci a v běžném životě.“ V NeoVizi podstoupil zákrok PRELEX, kterým se natrvalo zbavil dioptrií na čtení, na střední vzdálenost i do dálky.

„Operace je zcela bezbolestná, provádí se ambulantně v lokální anestezii se znecitlivujícími kapkami. Trvá přibližně 15 minut a lze ji provést klasickou nebo laserovou metodou s využitím femtosekundového laseru LenSx,“ vysvětluje docentka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize v Brně. K běžné činnosti se lze vrátit téměř okamžitě, čtení nebo sledování televize je bezproblémové hned následující den. Operace se provádí u každého oka zvlášť, obvykle v rozmezí 7 dnů.

Co byste měli vědět

PRELEX není jen skvělým řešením problémů s viděním, je také preventivním léčebným zákrokem. Po operaci totiž pacientům již nehrozí vznik šedého zákalu, výrazně se snižuje také riziko záchvatovitého zeleného zákalu. Je ideální pro pacienty, u kterých se kombinuje velký počet dioptrií s rodinnou predispozicí k šedému a zelenému zákalu.

 

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.