Nemůže chodit ani stát. Noha malé dívky váží deset kilogramů! | Moje zdraví

Nemůže chodit ani stát. Noha malé dívky váží deset kilogramů!

12. března 2018 • 06:00

Teprve sedmiletá holčička Tahira Khan si nemůže hrát se svými vrstevníky. Její pravá noha váží deset kilogramů a kvůli otoku je třikrát větší než levá. 

Tahira trpí elefantiázou neboli syndromem sloních nohou. Dívka po píchnutí nakaženým komárem dostala parazitickou infekci, která jí způsobuje velké bolesti.

Její noha je příliš veliká a těžká na to, aby se mohla sama pohybovat. Již několik měsíců nemůže stát, nemůže chodit. Je zcela odkázána na pomoc druhých. Potřebuje podporu blízkých, kdykoliv chce na toaletu či se přesunout do vedlejší místnosti. 

Kvůli svým potížím musela přestat chodit do školy a cítí se velmi osamělá. Spolu s rodinou žije ve městě Nasirabad v provincii Balúčistán, ale šance, že se jí dostane kvalitní lékařské péče, je zatím v nedohlednu. Rodina nemá dostatek financí. Otec vlastnící obchůdek s potravinami vydělává pouze 90 korun denně.

„Ještě před dvěma měsíci tu běhala spolu s ostatními dětmi i přesto, že ji noha již začala otékat. Teď je zcela upoutána na lůžko,“ říká Rozi Khan, bratr dívky, který pracuje jako učitel na základní škole.Tahira se narodila do rodiny jako osmé dítě rodičům Bazar a Toorpaikhi Khanovým.

„Všechny naše děti jsou zdravé, ale Tahira měla problém už brzy po narození. Její pravá noha byla o trochu větší než levá. Lékaři nám dali léky a řekli, že je otok pravděpodobně způsoben komářím štípnutím,“ vzpomíná otec Bazar. 

„Nemůžu vidět, jak dcera trpí,“ říká zdrcený otec a dodává, že na území Balúčistánu, kde rodina žije, není ani potřebná léčba dostupná. „Museli bychom do velké nemocnice v Karáčí či Islamabádu, ale nemáme na to peníze,“ dodává Bazar.

Rodina již prodala všechny své šperky, aby zaplatila dosavadní léčbu. Nic však nepomohlo, dívka trpí bolestmi dál. Rodina se proto obrátila o pomoc na vládu a doufá, že by utrpení sedmileté holčičky mohlo brzy skončit.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.