Monstrum. Bály se jí vlastní děti. Žena po 25 letech vysadila steroidové léky. Jak vypadá? | Moje zdraví

Monstrum. Bály se jí vlastní děti. Žena po 25 letech vysadila steroidové léky. Jak vypadá?

4. května 2018 • 11:11

Léky jí pomáhaly zbavit se problémů s pokožkou. A jejich dávky se postupně zvyšovaly.

Když bylo Američance Lindsey Hughesové pět let, měla nepříjemné potíže s pokožkou. Lékaři jí předepsali steroidové mastičky, léky na ekzém i inhalace. Takový lékový koktejl. Problémy téměř vymizely, ale tělo si na léky vypěstovalo závislost a vyžadovalo stále větší množství účinné látky.

Po varování, že takové množství už její ledviny nejspíš nevydrží, se rozhodla předepsanou léčbu vysadit. S takovým šokem se tělo po téměř 25 letech závislosti vyrovnávalo velmi těžko.

Lindsey, zdravotní sestra a maminka tří dětí, prožila peklo, které trvalo 14 měsíců. Pokožka mladé ženy vypadala jako kůra stromu, mokvala, svědila a pálila. Během osmi měsíců zhubla mladá žena 16 kilogramů a vypadaly jí vlasy. Vypadala jako monstrum a děti se jí bály. Nemohla je ani obejmout, protože jakékoliv dotknutí ji nesmírně bolelo.

„První tři měsíce po vysazení léků jsem nemohla bolestí spát. Kůže mi hořela. Protože byla tenká a poškozená, prodělala jsem několik infekcí,“ dodává.

Od toho stavu už nebylo daleko k depresi, která mladou ženu postihla. „Bála jsem se, že to nikdy neskončí. Připadala jsem si jako skutečné monstrum. Děti se mě bály, nechtěly se ke mně přiblížit. Tříletý syn mi řekl, že vypadám strašně. Byly to nejtěžší chvíle v mém životě. Nemohla jsem být svým dětem nablízku, nemohla jsem jim pomoct. Nemohla jsem kvůli bolestem chovat své nejmenší, tehdy osmiměsíční dítě,“ říká Lindsey.

Léky se steroidy užívala i kvůli astmatu. Chodila na kontroly na dermatologii, alergologii a další specializovaná oddělení a dostala vyšší dávky léků. „Nikdo mi neřekl, co to v důsledku může pro mé tělo znamenat."

Když se to Lindsey dozvěděla, vyděsila se a usoudila, že zbavit se lékového koktejlu bude pro ni jediná možnost, jak zabránit poškození ledvin. Bylo to těžké, ale zdá se, že už má nejhorší za sebou. Jediné, co jí stále trápí, je nespavost.

„Cítím, že mám více energie, kůže už mě nesvědí a naopak je silnější než dříve,“ dodává.



 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.