Postevakuační dribbling | Moje zdraví

Postevakuační dribbling

Lze zjednodušeně řečeno přeložit jako ukapávání po vymočení. Řadí se mezi urologické problémy.

Příznaky

Jde o urologický problém mužů projevující se tím, že u nich dojde k úniku moči. Často se děje, až když odejdou z toalety. Většinou je na vině porušená funkce svalu kolem močové trubice v kořeni penisu. Následkem toho nedojde po vymočení je stažení a vyloučení posledních kapek moči. K poruše může dojít po odstranění prostaty, problém můžou způsobit urologické onemocnění, porucha svalů pánevního dna, anomálie v močové trubici, která je buď vrozená, nebo je následkem zánětu.

Postihuje

muži

Projevuje se

močové cesty

Vyšetření

Vždy je třeba ho odlišit od takzvaného terminálního dribblingu, který se projevuje slabým přerušovaným proudem moči na konci močení. Ten mívá příčinu ve ztíženém odtoku moči z močového měchýře například při zbytnění prostaty. Vyšetření spočívá zejména v tom, že lékař se podrobně vyptává na problémy, je třeba vyšetřit močový sediment a následně i fyzikální vyšetření a uroflowmetrie. Jde o vyšetření, kdy se pacient musí vymočit v ordinaci, v určitých případech, například pokud pacient není schopen močit v urologické ambulanci z psychických důvodů, je možné provést i domácí uroflowmetrii. Pacient by si také měl vést nějakou dobu deník, aby bylo jasné, jak často močí a podobně.

Léčba

Pokud jde o funkce svalu, pomáhá cvičení na podporu svalů pánevního dna. Problém ale je, že muži se bojí lékaři svěřit, což je zbytečné. V některých případech je totiž třeba i chirurgická léčba.

Léky

Léčí se posilováním nebo chirurgicky, léky se nepodávají.

Možné komplikace

Problém je spíše v tom, že nemoc se špatně zvládá psychicky. Vždy je ale třeba vyšetření, které zjistí, zda problém nemůže souviset s nějakou anomálií v močových cestách.

Kdy jít k lékaři

Postižený by tak měl překonat svůj stud a navštívit lékaře, který může doporučit cviky na svalstvo pánevního dna jako masáž penisu po vymočení či chirurgický zákrok.

Prevence

Postevakuační dribbling se vyskytuje ve všech věkových kategoriích, není tedy možné mu předejít. Může být velmi obtěžující a postižený se o něm může stydět mluvit, je ale možné jej léčit.

Bylinky

Brusinky, odvar a koupele z vřesu, olše, měsíček, řebříček, kontryhel, přeslička, lichořeřišnice, chmel, třezalkový nebo lipový čaj, odvar ze zelené petrželky.

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Homeopatika

Homeopatie neřeší přímo problémy s touto diagnózou, ale umí si poradit při potížích s prostatou. Pokud kvůli zbytnělé prostatě nedochází k úplnému vyprázdnění, používá se lék Staphysagria, Aurum metallicum zase přichází na řadu, pokud má pacient stálou potřebu močit. Conium maculatum se doporučuje ve chvíli, kdy dochází k bolestivému přerušovanému močení.

Domácí léčba a babské rady

Kromě cvičení pomáhá také masáž penisu po vymočení.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.