Hemangiom: Co to je a proč takzvaný oheň vzniká? | Moje zdraví

Hemangiom

Lidově oheň je nezhoubný nádor, který vzniká z rozšířených cév.

Jak vypadá hemangiom?

Hemangiom můžete najít jak na kůži, kde je viditelný jako červená až lehce fialová skvrna obvykle nepravidelného tvaru. Hemangiomy se mohou ale objevit i pod kůží nebo ve vnitřních orgánech a možná ani nepřijdete na to, že je máte. To ale nevadí, protože jsou neškodné. Obvykle se s nimi člověk narodí, ale mohou se vyvinout i během života.

Lékaři nevědí, proč hemangiomy vznikají, ale mají jasno v tom, že jsou částečně dědičné a že jejich výskyt je největší v dětství.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Léčba

I když hemangiom patří mezi nejčastější nádorové onemocnění dětí, není třeba se ho bát. Jde o nádor nezhoubný, který velmi často sám vymizí. To se týká jak hemangiomů na kůži, tak těch neviditelných. Na ty se obvykle přijde náhodně na příklad při ultrazvuku.

Vzhledem k tomu, že hemangiom je v podstatě klubíčko rozšířených cév, může dojít k jeho poranění a následnému krvácení, případně může tlačit na okolní orgány. Proto je někdy třeba ho odstranit.

Léky

Pokud je třeba hemangiom řešit, k jeho zmenšení se používají kortikoidy či se léčí laserem, který naruší cévy a ty se pak vstřebají. Nedochází přitom k poškození kůže. Výjimečně je nutné chirurgické ošetření, které ale zanechává jizvy.

Prevence

Neexistuje, nemoc je vrozená.

Kdy vyhledat lékaře

Hemangiomu na kůži není možné si nevšimnout už u novorozenců. Rozhodně není třeba věřit na různé pověry, které spojují hemangiom s traumatem matky v těhotenství. Poraďte se s dětským lékařem, zda je třeba problém řešit, zda je nutná další odborná péče, či zda stačí hemangiom sledovat.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.