Graves-Basedowova nemoc | Moje zdraví

Graves-Basedowova nemoc

Graves-Basedowova nemoc je autoimunitní onemocnění štítné žlázy. V těle se vytvoří agresivní protilátky (tzv. autoprotilátky), které napadají vlastní tkáně, tedy v tomto případě štítnou žlázu.

Vyšší riziko vzniku nemoci je u žen. Příčina není zcela jasná, svůj podíl má genetika a hovoří se i o následcích některých virových onemocnění. Byla pozorována celá řada spouštěcích mechanizmů, kam mimo zmíněné infekce patří psychické stresy, operace a úrazy, těhotenství, rychlá redukce váhy a podávání jódu.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Štítná žláza

Příznaky

Nemoc se projevuje zvětšením štítné žlázy, úbytkem na váze, návaly tepla, nesnášenlivostí vyšších teplot, suchými a lámavými vlasy, třesem rukou, bušením srdce. Také se objevuje častější potřeba močení.

Autoprotilátky u Graves-Basedowovy choroby působí i na okohybné svaly, dochází k otoku tkání za očima a to vede k typickému „vypoulení očí“ u postiženého. U některých lidí s Gravesovou nemocí se může objevit prosáknutí podkoží bérců – pretibiální myxedém. To je otok podobný stékání vosku, někdy se také hovoří o tzv. sloní noze.

Léčba Graves-Basedowovy nemoci

Lékař předepíše tyreostatika, která tlumí tvorbu hormonů štítné žlázy (např. Propycil a Thyrozol). Na bušení srdce pomohou beta-blokátory. Další možností je léčba radiojódem, který poškodí štítnou žlázu a sníží tak produkci hormonů. Lze také uvažovat o chirurgickém odstranění štítné žlázy.

Léky

Používají se tyreostatika (Propycil, Thyrozol, Carbimazol) a beta-blokátory.

Bylinky

Jako doplněk léčby je možno užívat kopřivenku, pločištník, řasu Kelp, withanii, guggul.

Domácí léčba a babské rady

Je dobré omezit látky, které omezují vstřebávání jódu – například fluor v zubní pastě, z potravin například burské oříšky nebo sója. Doporučuje se konzumace vitaminu A (například v žloutcích, másle nebo plnotučném mléce), rybího tuku a jodu (mořské ryby, mořská sůl).

V některých zemích je ženám doporučováno nošení jantaru (zkamenělé pryskyřice) na krku v místě štítné žlázy.

Vyšetření

Lékař nejprve zjistí klinické příznaky pacienta, provede rodinnou anamnézu a zkontroluje štítnou žlázu pohledem a pohmatem. Pak nařídí odběry krve, kde se zjišťuje hladina hormonů štítné žlázy a také přítomnost autoprotilátek. Štítnou žlázu pak vyšetří ultrazvukem kvůli vyloučení nádoru.

Délka léčby

DlouhodobáVětšinou celoživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Možné komplikace

Může se přidat postižení srdce nebo jiná nemoc a pacient může na následky nemoci i zemřít. Při neléčení může dojít k poškození vnitřních orgánů. Trvalé následky jsou tak velmi různorodé.

Prevence

Prevence proti této nemoci není, snad jen vyhýbání se stresu, psychická pohoda a zdravý životní styl obecně.

Kdy jít k lékaři

Lékaře vyhledejte při nápadném úbytku váhy bez příčiny, zhoršení kvality vlasů a nehtů, návalech horka, zvětšení štítné žlázy (mezi klíčními kostmi).

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.