Frotérství: Co to je a jak se projevuje? | Moje zdraví

Frotérství

Frotérství neboli parafilie je sexuální úchylka.

Frotérství se projevuje touhou dotýkat se neznámé osoby opačného pohlaví. Vzhledem k tomu, že postihuje výrazně více muže než ženy, frotéři se obvykle vzrušují dotykem o ženy. Nejčastěji se to snaží dělat nenápadně v tlačenicích, místech, kde je více lidí najednou, v davech či frontách a podobně. Při tření, kdy ani nutně nedochází ke kontaktu s pohlavními orgány, se frotér sexuálně vzruší, případně i vyvrcholí. To vše samozřejmě probíhá bez souhlasu a bez vědomí osoby, o kterou se frotér tře.

Léčba

Je zřejmé, že mnoho frotérů se neléčí, každopádně nemoc může stanovit psychiatr nebo sexuolog. Frotérství je samozřejmě pro osoby, které jsou zájmem postiženého člověka, nepříjemné, ale není nebezpečné. Proto se tato sexuální úchylka nepovažuje za příliš nebezpečnou, ale spíše obtěžující. S tím souvisí i léčba v podobě dlouhodobé psychiatrie.

Léky

Pokud jde o vážnější případy a nemocný chce svůj problém řešit, pak lékaři mohou nabídnout léky tlumící sexuální pud.

Kdy vyhledat lékaře

Sexuální úchylky přirozeně patří do skupiny nemocí, se kterými se nemocní nesvěřují. Přesto je vhodné jim doporučit návštěvu odborníka, protože obtěžování, a to zejména sexuální, může být považováno za kriminální čin.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.