Fibrom: Jak vypadá a jak probíhá jeho odstranění? | Moje zdraví

Fibrom

Jde o nezhoubný nádor, který se vytvoří na těle z pojivové tkáně. Není nebezpečný, většinou vadí z kosmetického hlediska. Proč tyto útvary na kůži vznikají a jak probíhá jejich odstranění?

Fibromy objevíte na kůži, kdy nahmatáte kulovité ložisko, které může být tvrdší než okolní tkáně. Někdy je ložisko naopak měkké. Vytvořit se můžou kdekoliv na těle, na zádech, končetinách. Mohou vyrůst i v ústech nebo na rtech. Jsou to vlastně takové bulky, které nenápadně narostou a pak už se jejich velikost často moc nemění. Obsahují buď tukovou tkáň, pak se jim říká lipofibromy, nebo shluky krevní sraženiny, pak se jim říká angiofibromy. Existují i další varianty.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Fibromy se navíc mohou vyskytovat i pod kůží a nejsou na první pohled viditelné a poznají se až na základě ultrazvukového nebo CT vyšetření. Lékaři nemají jasno, proč vznikají, jejich vznik je částečně podmíněn geneticky, vliv má také to, pokud na jednom místě dochází k dlouhodobému dráždění tkáně. Vznikají také na místě jizev, pak se označují jako keloidní fibromy.

Léčba fibromu

Dobrá zpráva je, že fibromy nejsou zhoubné. Většinou pacientům vadí z estetického hlediska nebo proto, že tlačí na okolí. Fibromy se často neodstraňují, zejména pokud pacienta nikterak neobtěžují. Jinak se odstraňují chirurgicky, přičemž jde obvykle o malé zákroky. Nejčastější způsob je odstranění elektrokauterem (přístroj, který pracuje s vysokofrekvenčním elektrickým proudem, používá se k ošetření měkkých tkání). Dále je možné prosté odstřižení, ale nevýhodou je krvácení.

K chirurgickému odstranění se přistupuje také ve chvíli, kdy není jasné, zda nádor není zhoubný. Pak je třeba ho po chirurgickém odstranění nechat histologicky vyšetřit.

Nenašli jste, co jste hledali?nádorocetbulkahistologiechirurgický zákrok

Léky

Některé babské rady doporučují odstranění octem, lékaři ho nedoporučují, protože po aplikaci octa může spíše dojít k podráždění okolní kůže a zanícení. Možné je prosté sestřižení s dezinfekcí kůže, ale opět hrozí delší krvácení.

Prevence

Prevence neexistuje. Pokud byl fibrom řádně odstraněn, tak se nevrací. Mohou se ale samozřejmě časem objevit nové fibromy v okolí.

Kdy vyhledat lékaře

Všechny podezřelé, rostoucí útvary by měly být vyšetřeny dermatologem. Lékaře vyhledejte také v případě, že vás fibrom (jakákoli bulka) obtěžuje.

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.