Vyhřezlá ploténka | Moje zdraví

Vyhřezlá ploténka

Meziobratlová ploténka je vazivová struktura, která se nachází mezi obratli. Ploténky jsou pružné, a umožňují tak ohýbání páteře. Část ploténky může nicméně vyhřeznout do okolního prostoru, což může vést k zúžení míšního kanálu (prostor za tělem obratle, kudy prochází mícha) nebo utlačit nervové kořeny, které bočně vystupují z míchy v celém jejím průběhu.

Příčiny vyhřezlé ploténky nejsou vždy zcela jasné. Může jít o genetiku, velkým rizikovým faktorem jsou však těžké manuální práce (zvedání těžkých břemen, ohýbání).

Rizikovým faktorem je také věk, nedostatek pohybu a cvičení, s vyšším věkem klesá pružnost plotének.

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

ZádaPáteř, meziobratlovou ploténku

Příznaky vyhřezlé ploténky

Příznaky souvisí s místem, kde k výhřezu došlo. Nejtypičtější je v oblasti bederní a krční meziobratlové ploténky. V případě krční páteře nemocný trpí bolestmi krční páteře, které vystřelují do jedné či obou horních končetin. S tím mohou být spojené poruchy citlivosti a hybnosti rukou. Někdy se vyskytuje i brnění končetin. 

Podobně je tomu v oblasti bederní páteře, kde jsou postiženy nohy. Spolu s bolestmi se mohou vyskytovat poruchy citlivosti a poruchy pohyblivosti i obtíže při chůzi.

V případě, že je narušena dolní část míchy, mohou se objevit obtíže při močení a při stolici v důsledku poruchy nervů svěračů.

Léčba vyhřezlé ploténky

Neurolog podle obtíží a místa vyhřeznutí ploténky zvolí jeden z postupů.  První je konzervativní postup spočívající v podávání léků a v rehabilitaci, druhou možností je operační řešení. 

Konzervativní léčba zahrnuje různé léky proti bolesti, někdy i v infuzích, které se podávají při hospitalizaci pacienta (8–10 dní). Léky se kombinují s dlouhodobou rehabilitací, která má za úkol zmenšit obtíže a zpevnit podpůrný svalový aparát páteře, což má snížit zátěž daného úseku páteře.

Operace se pak provádí v celkové anestezii. Vzhledem k tomu, že zákrok se provádí v blízkosti míchy, je zde určité, i když malé riziko ochrnutí nebo smrti.

Novinkou je laserová nukleotomie. Jedná se o léčbu laserem, která je vhodná pro pacienty, u nichž zatím nedošlo k nevratným degenerativním změnám páteře a u nichž selhala konzervativní léčba.

Léky

Na bolest lékař předepíše analgetika.

Homeopatika

Po domluvě s lékařem můžete užívat Hypericum perforatum a Rhus toxicodendron.

Domácí léčba a babské rady

Doporučují se masáže, akupresura, cvičení. Vždy je však nutné upozornit maséra, že máte vyhřezlou ploténku. Doporučuje se také Reiki a Dornova metoda (jemná manuální terapie, jejíž pomocí jsou klouby a obratle bezpečně a přesně uváděny zpět do svých původních, správných poloh).

Délka léčby

IndividuálníVětšinou doživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Vyšetření

Neurolog si vyslechne anamnézu a vyšetří pacienta pohmatem. Nařídí rentgen páteře, který vyloučí jiné příčiny obtíží. Jako potvrzovací metodu zvolí CT vyšetření a magnetickou rezonanci páteře.

Stupeň postižení periferních nervů výhřezem si může neurolog ozřejmit vyšetřením nervosvalového přenosu pomocí EMG vyšetření. To je měření elektrické aktivity a jejího šíření v nervech a svalech. V praxi probíhá tak, že se připevní elektrody na kůži a do svalu se zavede tenká jehla, kterou se snímá aktivita v klidovém stavu svalu a při jeho aktivaci.

Možné komplikace 

Komplikací může být ztráta pohyblivosti, při operaci je možné ochrnout i zemřít. Trvalým následkem je ochrnutí.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Zdravotní cviky

Cvičení velmi pomáhá, zejména zpevnění hlubokého svalstva, cviky by měl ukázat školený fyzioterapeut a připravit je přímo vám na míru. Cvičit byste měli 20 až 30 minut nejméně pětkrát týdně. Vhodné je také cvičení pilates.

Prevence

Prevencí je opatrnost při zvedání těžkých předmětů ze země. Neohýbejte se v pase, ale spíše podřepněte a po uchopení předmětu si znovu stoupněte a narovnejte se. Dobrý je také pravidelný pohyb, který procvičuje svaly zad, udržování zdravé váhy a dobrá postel a židle, ze kterých vás nebolí záda.

Kdy jít k lékaři

Při silných bolestech zad, ztrátě citlivosti končetin, brnění končetin, při snížené funkci svěračů.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.