Rentgenové snímky mohou šokovat. Toto jsou nejbizarnější z nich | Moje zdraví

Rentgenové snímky mohou šokovat. Toto jsou nejbizarnější z nich

20. listopadu 2017 • 10:00

Prohlížení rentgenových snímků může být dost vzrušující práce. Občas v lidském či zvířecím těle uvízne předmět, nad kterým vám rozum zůstává stát.

 

Rentgenové záření bylo poprvé pozorována a zdokumentováno roku 1895 německým vědcem Wilhelmem Conradem Roentgenem, který objevil náhodou při experimentování s vakuovými trubkami.

Otevřený špendlík

Tak tohle musel být opravdu bolestivý pohled. Na snímku břišní dutiny malého dítěte se objevil otevřený spínací špendlík. Ten omylem spolklo osmiměsíční batole. Začalo křičet bolestí, ale rodiče netušili, co se děje. Když pak uviděli před sebou klobouk, kterému chyběl ozdobný špendlík, pojaly to nejhorší podezření.

V nemocnici se jejich noční můře potvrdila. Miminko dostalo celkovou narkózu a lékařům se podařilo vyjmout sondou zavedenou do krku jeden a půl centimetrů velký špendlík. Batole se z této dramatické situace zotavilo.

Bříško plné mincí

Další snímek ukazuje útroby 13 letého psa Jacka Russela zvaného Jack, který spolykal více než sto mincí. To mu skutečně neudělalo dobře, proto musel podstoupit dvouhodinovou operaci, při které bojoval o holý život.

Jack olizoval mince, hrál si s nimi a do toho se snažil ulovit ze stolu zbytky bagety svého pána. Jak to skončilo, už víme. Když Jack začal zvracet, jeho majitel netušil, co se děje a odvezl do nejbližší veterinární ordinace. Rentgenový snímek pak vše vysvětlil.

Tato neobvyklá večeře mohla být pro Jacka osudná, protože zinek obsažený v mincích mu mohl smrtelně poškodit játra a ledviny.

Jack žijící se svým pánem Timem Kellehanem Manhattanu v New Yorku se z náročného zákroku zotavil.

Kotě milovalo televizi

Mladá kočka Alphie spolkla patnácticentimetrovou kovovou anténu. Alphie miluje sledování pohyblivých obrázků v televizi a anténa ji vždycky zajímala. Jednou v noci zaslechla její majitelka naléhavé mňoukání. Domnívala se, že kočka nešikovně spadla z parapetu. Jenže si po chvíli všimla chybějící antény a vyrazila k veterináři.

Kotě trpělo ukrutnou bolestí. Zděšeným veterinářům se podařilo Alphie zachránit. Měla velké štěstí. Špička kovové antény jí mohla propíchnout žaludek, což by mohlo být smrtelné.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.