Lékaři dívce vyoperovali z žaludku obrovský chuchvalec vlasů. Jak se tam dostal? | Moje zdraví

Lékaři dívce vyoperovali z žaludku obrovský chuchvalec vlasů. Jak se tam dostal?

10. července 2017 • 14:00

Teprve třináctiletá dívka zhubla na děsivých 15 kilogramů a trpěla velkými bolestmi. Až odborné lékařské vyšetření zjistilo příčinu těchto potíží.

Když lékaři operovali třináctiletou indickou dívku, která k nim byla převezena kvůli silnému zvracení, nevěřili vlastním očím. Z jejích útrob vyndali obrovský chuchvalec vlasů! 

Dívka totiž trpí nemocí zvanou trichophagia, což je nekontrolované pojídání vlasů. Tyto snědené vlasy časem vytvořily v dívčiných útrobách velký chuchvalec. 

Teprve třináctiletá dívka začala velmi rychle hubnout a silně zvracela. Tento stav ji dovedl až do nemocnice. Zděšení rodiče neměli do té doby o dívčině nemoci ponětí a ani nezpozorovali, že dívka pojídá své vlastní vlasy. Všimli si, že si je často dává před obličej, ale domnívali se, že dívka chce spíše cítit jejich vůni. 

K lékaři ji přivedli až ve chvíli, kdy začala mít vážné zažívací potíže a ztratila chuť k jídlu. Když její hmotnost klesla na alarmujících 15 kilogramů, což je polovina váhy, kterou obvykle mívají její vrstevnice, bylo jasné, že situace je vážná. 

Dívka byla převezena do Sri Ramachandra lékařského centra v Chennai. Při endoskopickém vyšetření lékaři zjistili, že více než polovinu žaludku zabírá jakýsi chuchvalec. Když jej dívce při chirurgickém zákroku z žaludku vyňali, viděli na vlastní oči, co dívce způsobilo takové zdravotní komplikace.

Autor: pas
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.