5 tipů, jak se naučit odpočívat, pokud se často hýbete | Moje zdraví

5 tipů, jak se naučit odpočívat, pokud se často hýbete

5 tipů, jak se naučit odpočívat, pokud se často hýbete
Autor: freepik.com
24. února 2023 • 00:00

Naše tělo bylo stvořené pro pohyb a my všichni bychom se tím měli řídit. Trávit čas ležením na pohovce nám neprospívá, pohyb navíc zlepšuje náladu. Objevili jste jeho kouzlo i vy a žijete aktivním životem? Nezapomínejte ani na odpočinek. I ten totiž tělo v určité míře potřebuje.

Bez odpočinku se nedá žít

Každý, kdo aktivně sportuje, to už ví. Po každém výkonu by měla následovat odpovídající regenerace, během které si tělo odpočine, načerpá zpět ztracené síly a opraví vše, co se poškodilo. Během námahy totiž ve svalech vznikají mikrotrhlinky, díky kterým svaly posilují, rostou a zvykají si na zátěž.

Během regenerace se mikrotrhlinky zahojí. Když jim ji ale nedopřejete, tělo bude přetížené a unavené, organismus do něj vyplaví stresové hormony a vy se pak snáz zraníte. V důsledku stresu navíc můžete i přibírat na váze. A to jistě nechcete.

Jak správně odpočívat?

Někdo by řekl, že si stačí lehnout na pohovku, dát nohy nahoru, do ruky vzít knížku nebo si pustit televizi a nechat se od ostatních členů rodiny obskakovat. No, tak to není zrovna ta správná představa o odpočinku. Jasně, sem tam si takhle odpočinout určitě není na škodu, třeba po rodinném výletě nebo cestování s miminkem, které všem rodičům dává pořádně zabrat. Jsou ale i příjemnější a lepší způsoby.

Autor: freepik.com

Tip číslo jedna: Co takhle sauna nebo vířivka?

Sauna, pára a vířivka. Tři věci, které napomohou regeneraci svalů, vy se při nich uvolníte, odpočinete si a načerpáte ztracené síly. Teplo v sauně napomáhá spalování tuků a cukrů, posiluje kardiovaskulární systém, navozuje pocit pohody. Ne každý ale snese vyšší teploty v sauně, proto je možnost využít vířivku. Její proudy promasírují svaly, pomohou tělo uvolnit, zlepší hybnost vašich kloubů, odplaví stres.

Tip číslo dva: Zajděte si na masáž

Další velmi příjemný způsob regenerace. Masáž uvolní napjaté tělo a zlepší krevní oběh, dochází při ní ke stimulaci svalové hmoty, díky které můžete předejít bolesti, která se po výkonu vždy časem dostaví. Většinou to je po 2 až 6 hodinách. Vzhledem k tomu, že cvičíme odpoledne, tak ji začneme pociťovat druhý den ráno.

Ideální je svěřit se do rukou zkušeného maséra, dopřát si ale můžete i domácí masáž. K té využijete různé pomůcky jako jsou masážní míčky, masážní válce, dřevěné masážní lano, drbátko na záda, éterické oleje apod.

Tip číslo tři: Dopřejte si kvalitní spánek

Odpočívat se nedá bez kvalitního spánku. Čím lépe se vyspíte, tím kvalitnější bude i regenerace. Tělo během spánku uvolňuje růstové hormony, které umožní svalům růst, některé jeho funkce se navíc během noci utlumí, takže tělo může opravovat poškozené tkáně a skutečně regenerovat. Že vám stačí i pár hodin spánku denně? Pozor na to! Možná máte pocit, že vám to stačí, tělo ale trpí a časem se to někde projeví. Možná dojde ke zranění, možná začnete přibírat na váze.

Tip číslo čtyři: Naplánujte si čas, který budete trávit se svojí rodinou

Jak nudný by náš život byl, kdybychom jím proplouvali sami bez rodiny? Že ji máte? A kolik času s ní trávíte? Vyrážíte na společné výlety, hrajete o víkendu deskové hry, jezdíte na společnou dovolenou, během které si užíváte vzájemné blízkosti? Že ne? Nejvyšší čas to změnit. Naše tělo si párkrát do roka takové vypnutí zaslouží, děti ocení, když se jim budete věnovat. A když s nimi vyrazíte na nějaký pěkný výlet, budou mít o čem vyprávět kamarádům a do života si odnesou spoustu úžasných zážitků.

Tip číslo pět: Užívejte si života

Naše životy jsou plné stresu. Pořád někam spěcháme, věčně něco nestíháme, práci si nosíme domů a doděláváme ji třeba i po večerech. Přijde vám to jako odpočívání? Určitě ne. Život máme jen jeden, nikdo neví, kolik času nám bylo dáno do vínku. Užívejte si ho, smějte se, hýbejte se, dělejte to, co máte rádi. Snažte se stres minimalizovat, naučte se dýchat a uvolnit se.

Autor: freepik.com

Autor: Reklama
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.