Škrkavky | Moje zdraví

Škrkavky

Škrkavky (Ascaris lumbricoides) jsou parazitičtí červi, kteří jsou rozšířeni po celém světě, ale šíří se hlavně v chudých oblastech s nízkou úrovní hygieny. Nemoc, kterou škrkavky způsobují, se nazývá askaridóza.

Škrkavky se přenášejí vajíčky, která se objevují ve stolici. Postižená osoba sama sebe nakazí vajíčky, která si přenese do úst. Vajíčka se dostávají do potravy a všude tam, kam jsou zanesena. Pozřená vajíčka se dostanou do střeva, kde se z nich vyvíjejí larvy škrkavek, ty potom začnou putovat po těle.

Krví nebo lymfatickým systémem jsou zaneseny do plic a skrze dýchací cesty opět pronikají do úst, kde jsou polknuty. Ve střevech se z nich stávají dospělé škrkavky a samičky zde kladou vajíčka. Vývoj škrkavek trvá asi 2 měsíce.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Střeva, mozek, plíce, ledviny, břicho, mícha

Člověk se nakazí škrkavkou při konzumaci potravin, které jsou kontaminovány infekčními vajíčky. Charakteristické pro tyto vajíčka je, že si uchovávají schopnost infikovat svého hostitele po dlouhou dobu, minimálně po několik měsíců a nevysychají jako vajíčka jiných parazitů. Děti se mohou nakazit třeba z infikovaného písku, když si pak ruce s jeho zrníčky strkají do úst.

Vyskytují se v Evropě, v tropických a subtropických oblastech Asie, Afriky a Ameriky.

Příznaky škrkavek

Škrkavky se projeví na těle různě, podle toho, v jakém stádiu vývoje se nacházejí. Migrující larvy se mohou dostat do plic a projevit se horečkou, kašlem, výskytem krve ve vykašlávaném hlenu, bolestí za hrudní kostí a zvýšeným výskytem eosinofilií (typ bílých krvinek).

Migrující larvy se krví mohou dostat také třeba do ledvin, mozku, oka a míchy. Příznaky pak vyplývají z jejich umístění. Mohou vyvolat ledvinou koliku (projevuje se silnou bolestí ledvin), zánět pobřišnice (břicho je velmi bolestivé na dotek).

Prvním projevem infekce může být také nalezení červů ve zvratcích nebo ve stolici. U někoho způsobí jen mírnou bolest břicha, těžká infekce však může vést až k úplnému uzávěru střev, objevují se zvracení a silné bolesti břicha. Při podezření na nákazu ihned kontaktujte lékaře. Inkubační doba je několik týdnů až měsíců.

Léčba škrkavek

K léčbě se používá několik typů léků. Podle typu onemocnění jsou to benzimidazolové přípravky – mebendazol (Vermox) a levamizol (Decaris). Nebo to mohou být tetrahydropyrimidinové preparáty – pyrantel (Combantrin) a pyrazínové léky – piperazin (Helmirazin).

Léky   

Používají se benzimidazolové preparáty – mebendazol (Vermox) a levamizol (Decaris). Dále Tetrahydropyrimidinové přípravky – pyrantel (Combantrin) a pyrazínové léky – piperazin (Helmirazin).

Bylinky

Pomáhají česnek uvařený v mléce a šťáva z kyselého zelí. Vhodná je také konzumace mrkve a červené řepy.

Homeopatika 

Doporučuje se Jatropha curcas.

Inkubační doba

7 - 180 dní, nelze přesně určit

Očkování

ne

Délka léčby

Týden až několik měsícůZáleží na tom, kterou část těla napadne

Domácí léčba a babské rady

Pomoci může konzumace semínek z tykví – dýní. Dětem denně deset až patnáct, dospělým dvacet až třicet jadérek i se slupkou. Dobře rozžvýkejte. Asi za hodinu vypijte čajovou lžičku ricínového oleje. Je třeba opakovat a dodržovat přísnou dietu.

Vyšetření

Lékař škrkavky pozná podle jejich výskytu ve stolici. 

Možné komplikace 

Komplikací je protržení nebo ucpání střeva či dýchacích cest během migrace larválních stádií, když se dostanou do mozku, můžou napadnout centrální nervový systém. Nemoc může končit smrtí.

Prevence 

Jedinou prevencí je dodržování hygieny.

Kdy jít k lékaři

Lékaře navštivte při nalezení škrkavek ve stolici, při vykašlávání krve, při zvracení, bolestech břicha, kolikách bez jiné příčiny.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.