Logo magazínu

Přecházíte chřipku či virózu? Ubližujete sobě i ostatním

1 / 12
Prohlédnout znovu

Přecházíte chřipku či virózu? Ubližujete sobě i ostatním

Ano, mléko může zahleňovat. Ne však vždy a všechny. Pokud patříte mezi konzumenty, kteří mléko a mléčné výrobky snášejí bez potíží, klidně v jeho pití pokračujte. Mléko a mléčné produkty zásobují tělo nezbytným vitaminem D, který pomáhá tělu zbavit se infekce. Jogurt je navíc zásobárnou probiotik, která vyladí střeva do rovnováhy, a pomohou tak lépe bojovat proti infekci | istock.com
Velmi důležitým pomocníkem při léčbě chřipky jsou tekutiny, jejichž dostatečný příjem nahradí ztráty vzniklé pocením. Dejte přednost vlažným nebo chladným nápojům, nejraději obyčejné vodě nebo bylinkovému čaji (šalvěj, máta, meduňka, zázvor). Ideálním zdrojem tekutin jsou přírodní minerálky, které doplňují tělu důležité minerální látky (např. hořčík, vápník, draslík nebo fluor) | istock.com
Silný slepičí (kuřecí) nebo hovězí vývar, ve kterém uvaříte kořenovou zeleninu. Zelenina dodá tělu vitaminy a minerály, maso zase bílkoviny, jež pomáhají tělu při zotavování. Horký vývar pomůže při uvolňování ucpaného nosu. Skvěle funguje, vymačkáte-li do misky s vývarem stroužek česneku. Pozor, při vysoké horečce s vývarem počkejte, podávejte raději vlažné tekutiny! | istock.com
Česnek je výborným přírodním antibiotikem. Stimuluje pocení, podporuje čištění dýchacích cest, zlepšuje odkašlávání. Tepelnou úpravou ztrácí účinnost | istock.com
Při cestách hromadnou dopravou mějte na rukou rukavice. Nedotýkejte se rukama obličeje. Snažte se držet si odstup od člověka, který je evidentně nastydlý, nejméně 2 metry. Máte-li doma nemocného, dezinfikujte pravidelně vše, čeho se dotýká | istock.com
Zelenina a ovoce. Záměrně dáváme ovoce na druhé místo, protože oblíbené citrusy mohou být do právě přecitlivělého žaludku příliš agresivní a rovněž se nemají rády s některými léky. Zkuste nejprve něco chuťově neutrálního, například banány, strouhaná jablka nebo kokosové mléko – anebo ještě lépe, smoothie z těchto surovin se špetkou kurkumy | istock.com
Zázvor je pomyslným antivirovým králem. Pořiďte si jej do zásoby a uchovávejte v ledničce. Čerstvý oddenek zázvoru můžete cucat při bolestech v krku, nastrouhaný a uvařený pijte jako čaj | istock.com
Hovězí maso vede. Zinek je jednou z látek, které podporují imunitu. Hovězí maso je jedním z bohatých zdrojů zinku. Není-li maso vůbec součástí vašeho jídelníčku, dejte si sušené (a namočené) meruňky, dýňová či slunečnicová semínka nebo ořechy. Anebo smoothie z nich! | istock.com
Přirozeně protivirový účinek mají kapky z grapefruitových jader. Dostanete je v lékárně. Stačí nakapat pár kapek do vody a vypít. Kapky rovněž poslouží jako éterický olej s dezinfekčním účinkem do aromalampy a nakapané na hadřík či papírový kapesníček nebo houbičku se dají použít k dezinfekci míst, kterých se dotýkáte. Pár jich nakapejte také na svůj kartáček na zuby | istock.com
Na sladké nápoje úplně rezignujte – cukr v nich obsažený podporuje v těle zánět, což organismus, už tak dost zhuntovaný infekcí, opravdu nemůže potřebovat. Takže máte-li chřipku nebo virózu, odpusťte si: zmrzlinu, koláčky, bonbony, cukrátka a zahrňte do tohoto výčtu i dětské cereálie, které jsou velmi často slazené. Namísto toho si dopřejte pořádný lok zázvorového čaje, do kterého nakonec přidejte šťávu z půlky pomeranče. Pijte dostatečné množství obyčejné vody, nejlépe v pokojové teplotě. Cokoli sladkého vynechte – vydržte to alespoň pár dní. | istock.com
Pozor na rafinované cukry – toasty a krekry jsou klasickými „sick days“ pochoutkami do postele. Že s nimi svému nemocnému organismu neuděláte žádnou opravdovou službu, je mnohem více na pováženou. Jsou plné soli a karbohydrátů, jež se rychle rozloží na jednoduché cukry a glukózu, která se okamžitě dostává do krevního oběhu a zase odejde pryč. A vy máte opět chuť na něco slaného, sladkého… organismus pak vyvíjí mnoho síly na trávení, místo aby se soustředil na odpočinek a boj s infekcí. Dejte si raději něco lehkého, co zasytí, ale nezatíží. | istock.com
Pořád si ještě myslíte, že nejlépe se s chřipkou a virózou bojuje u barového pultu? Že viry se nejlépe zničí panákem vodky? Zabijete jen viry v krku, nakonec ale organismus dostanete do stavu převeliké únavy a dehydratace. S tou se těžko bojuje. V boji s chřipkou/virózou potřebujete být především v klidu – dodržujte pitný režim, ale bez alkoholu. Ten by vás uvedl do stavu opilosti mnohem dříve, než kdybyste byli zdraví. Navíc, kocovina spojená s chřipkou je téměř k nepřežití! | istock.com