Co nejhoršího může potkat vaši vagínu: To byste fakt nechtěla… | Moje zdraví

Co nejhoršího může potkat vaši vagínu: To byste fakt nechtěla…

19. února 2017 • 01:10

Výtoky trpí drtivá většina žen. A jak zřejmě víte, dokážou pěkně potrápit. Lze jim ale předcházet. Víme, jak na to…

Pokud se vám objeví výtok, rozhodně hned neobviňujte svého přítele či manžela. Začněte nejprve sama u sebe. Je totiž dost možné, že na vině jste právě vy. Poradíme vám, co dělat, abyste se gynekologickým problémům vyhnula. Pro přehlednost to vezměme v bodech.

Menstruace: pravidelně měnit tampony a vložky, a to zásadně umytýma rukama.
Hygiena: používat prostředky pro intimní hygienu; po velké straně se zásadně vytírat zepředu dozadu, nikoli opačně, jelikož hrozí přenesení bakterií z konečníku do pochvy.
Oblečení: nosit bavlněné spodní prádlo; nepařit se neustále v silných kalhotách.
Sex: velmi rizikovým faktorem je anální styk, při němž může dojít k přenesení bakterií z konečníku do pochvy. Výtoky s sebou přináší časté střídání partnerů. Každý do vašeho těla přinese nové bakterie, s nimiž se organismus musí poprat. Když je to moc často, tak prostě nestíhá.

Výtok, ať už hustý vazký či hrudkovitý nebo žlutý zapáchající, je znamením, že si vaše tělo s nadměrným množstvím bakterií v pochvě neporadilo, a je třeba navštívit gynekologa. Cestu k němu si namiřte také v případě, že cítíte ve vagíně svědění nebo vás v ní bolí při pohlavním styku. Pokud tak neprodleně neučiníte, riskujete zánět, poškození vejcovodů a v krajních případech i neplodnost.

Autor: red
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.