Rakovina očí: Proč je nebezpečná a lze jí předcházet? | Moje zdraví

Rakoviny očí v Česku přibývá! Důvod? Slunce, ale i umělé osvětlení

Rakoviny očí v Česku přibývá! Důvod? Slunce, ale i umělé osvětlení
Oči vždy chraňte před ostrým sluncem • Autor: iStock.com
6. března 2024 • 06:00

Hlavním důvodem, proč se počet onemocnění nádorem oka, kterému lékaři odborně říkají nitrooční melanom, zvyšuje, je nedostatečná ochrana očí před UV zářením a umělé osvětlení. Ročně onemocní 600 Čechů a čísla rostou.

Rakovina může postihnout i nečekaná místa na těle, jedním z nich je oblast očí. Nádorové onemocnění přitom může postihnout jednak víčka, jednak se může objevit i na povrchu oka, v oblasti spojivek, ale i uvnitř oka. Ještě před 50 lety šlo o zcela výjimečné onemocnění, dnes se vinou UV záření jeho počet stále zvyšuje.

Problém je, že rakovina očí nebolí. Nitrooční melanom přitom patří k nejzhoubnějším nádorům vůbec, proto je tak důležité ho včas odhalit. Včasné odhalení onemocnění může zachránit zrak i život pacienta. Pokud se rakovina projevuje na povrchu oka, je zjistitelná relativně snadno. „V časném stadiu může být rakovina na povrchu oka relativně dobře odhalitelná, například změnou tvaru víček nebo oční štěrbiny, novotvary na víčkách nebo změnou barvy kůže a oka,“ vysvětluje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Pokud však nádor vyrůstá uvnitř oka ze sítnice, může trvat i roky, než se projeví, například zhoršeným viděním nebo zastíněním zorného pole. Nebezpečné je, že u očního melanomu větších rozměrů hrozí metastázy do plic, mozku, jater či kostí.

Jak se bránit rakovině oka?

V prevenci vzniku nádorového onemocnění platí tak jako vždy, že nejčastěji se nemoc odhalí na preventivních očních prohlídkách. Na ty by měl člověk starší 40 let chodit jednou za dva roky. Pozdě objevený melanom může zapříčinit slepotu, a pokud metastázuje i do jiných orgánů, pak i smrt pacienta. Optimální léčba je volena podle typu a stadia onemocnění. „Obdobně jako u rakoviny kůže může být voleno mezi ozařováním a chirurgickým zákrokem nebo jejich kombinací,“ říká Pavel Stodůlka.

I když je to spíše výjimečné, onemocnění se nevyhýbá ani dětem. S vyšším věkem se ale riziko onemocnění zvyšuje. „Rakovina víček postihuje stejně muže i ženy. Nejohroženější skupinou jsou lidé nad 45 let, ale může postihnout kteroukoliv věkovou kategorii. Riziko onemocnění melanomem je vyšší u geneticky disponovaných jedinců. Podle australských studií je za rizikový faktor považováno UV záření produkované prudkým slunečním světlem. Je potřeba si uvědomit, že potíže se mohou projevit se zpožděním i několika let,“ vysvětluje Pavel Stodůlka.

Proti UV záření by podle něj měly být brýlemi či pokrývkou hlavy chráněny i děti, pokud jsou často na prudkém slunci. „Nejvyšší intenzita UV záření je v jarním a letním období. Na růstu počtu nemocných se také spolupodílí životní styl, kdy lidé tráví stále více času v uzavřených prostorách pod umělým osvětlením. Nedostatkem denního světla tak dochází ke ztrátě přirozené pigmentace kůže a oka, která má ochrannou funkci. Pokud člověk tráví příliš času pod umělým osvětlením, může o tuto ochranu zcela přijít,“ vysvětlila Silvie Ovesná, lékařka zlínské oční kliniky Gemini.

Tak jako je důležité chránit před nebezpečným slunečním zářením kůži, podstatná je i ochrana očí a očního okolí. „Jemnou kůži víček je možné chránit krémy s vyšším ochranným faktorem a brýlemi s dostatečným filtrem. V neposlední řadě by se nemělo zapomínat ani na pokrývku hlavy s kšiltem, který stíní oči před prudkým sluncem,“ doporučuje Pavel Stodůlka.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.