Toužíte po krásné pleti a pevném zdraví? Vyzkoušejte ricinový olej | Moje zdraví

Toužíte po krásné pleti a pevném zdraví? Vyzkoušejte ricinový olej

19. července 2019 • 06:00

Chcete mít krásné vlasy, hebkou pleť a zároveň pečovat o své zdraví? Pak určitě vyzkoušejte ricinový olej. Jde o velmi univerzální prostředek, oblíbený v kosmetice, ale i při léčbě nejrůznějších zdravotních potíží. Prozradíme vám, co všechno tenhle zlatavý zázrak dokáže.

Ricinový olej je jedním z nejstarších léků na světě a používá se zejména v Indii, kde je také široce dostupný. Olej má celou řadu příznivých zdravotních účinků. Má prokázané protizánětlivé, antialergické, antioxidační vlastnosti a působí i proti bolesti a na podporu imunity. Dá se užívat vnitřně, ale i na pleť, například při léčbě akné. Jednou z jeho velkých výhod je, že je téměř bez chuti i bez zápachu, takže se přidává i do éterických olejů. S čím vším vám ricinový olej pomůže?

Ošetří vaši pleť

Ricinový olej se hodí na nejrůznější potíže s pletí. Používá se jako antiagingový prostředek, ale léčí i vyrážky, strie, bradavice, jizvy či popáleniny. Protože má protizánětlivé vlastnosti, je skvělý i na závažnější formy akné a dětské opruzeniny a umí také odstranit jaterní a pigmentové skvrny.

Podpoří růst vlasů

Přestože zatím neexistuje žádný výzkum, který by to potvrdil, zkušenosti dokazují, že ricinový olej vmasírovaný do pokožky hlavy stimuluje růst vlasů a zabraňuje tvorbě lupů. Má také hydratační účinky, takže zanechává vlasy krásně lesklé a hebké. Kosmetické blogerky po celém světě milují ricinový olej kvůli jeho schopnosti stimulovat růst řas a obočí.

Uleví bolavým svalům a kloubům

Artritida je velmi nepříjemné a bolestivé onemocnění, které lidem značně znepříjemňuje život. Úlevou tak pro ně může být ricinový olej, jehož specifická kyselina proniká hluboko do svalů, kde bojuje se zánětem a odstraňuje nepříjemné bolesti. Vyzkoušejte hojivý ricinový zábal: 

  • Připravte si kus savé látky (bavlna, flanel) dost velké na to, aby pokryla celé postižené místo.
  • Na látku naneste ricinový olej tak, aby se do ní maximálně vsákl. Přitom ji podložte potravinářskou fólií či jiným nepromokavým materiálem, který zabrání rozlévání oleje.
  • Látku napuštěnou olejem přiložte na bolavé místo a celou oblast ještě zabalte fólií. Přiložte ručník, a pokud je to možné, oblast do ručníku zabalte. Pomoci si můžete spínacím špendlíkem.

Posílí imunitní systém

Všichni víme, že bychom nemohli být zdraví a spokojení, pokud by naše obranyschopnost nefungovala tak, jak má. Ricinový olej pomáhá zlepšovat imunitní systém a dokáže bojovat s vyrážkami či alergiemi, které jsou často výsledkem zánětlivé reakce v těle. Je ale důležité být opatrní při dávkování oleje a poradit se o něm s odborníkem, protože olej může způsobit i průjem nebo nerovnováhu elektrolytů.

Předtím, než ho začnete používat, byste se o tom měli poradit se svým lékařem. Pro některé lidi totiž nemusí být vhodný – to platí především pro těhotné ženy, kterým by mohl vyvolat porod.

Pomůže vám se zácpou

Kyselina ricinolejová působí jako stimulant, a hodí se tak skvěle na potlačení zácpy. Může se užívat jako klasické projímadlo a je bezpečný i pro děti. Je známo, že masírování bříška dětí ricinovým olejem pomáhá proti zácpě, plynatosti a kolice.

Detoxikuje organismus

Zkušenosti alternativních lékařů vypovídají o tom, že ricinový olej účinkuje i na lymfatický systém. Při lymfatické drenáži tak pomáhá odstraňovat z těla toxiny, díky čemuž je vhodný pro nejrůznější detoxikační kúry.

Kde a jaký olej si pořídit?

Ricinový olej koupíte v lékárně nebo na internetu, měli byste ale dbát na jeho kvalitu. Vyberte si takového výrobce, o kterém víte, že podléhá přísnému testování čistoty, účinnosti a bezpečnosti, a to zejména pokud jde o obsah škodlivých látek, jako jsou těžké kovy, bakterie či pesticidy. Obecně ovšem platí, že čím lehčí olej je, tím je také čistší.


Odkud pochází?

Ricinový olej se vyrábí ze semen rostliny zvané skočec obecný (Ricinus communis), která pochází ze Středozemí, východní Afriky a Indie, dnes je ale už rozšířená po celém světě. Ricinový olej je bohatý na nenasycené mastné kyseliny včetně omega-6 a omega-9. Obsahuje také jedinečnou kyselinu ricinolejovou, která zajišťuje většinu blahodárných účinků oleje a nenachází se ve vysokých koncentracích prakticky v žádné jiné plodině. Ricinový olej je plný také vitamínu E, minerálů a bílkovin.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.