Pálení žáhy: Jaké jsou příčiny pyrózy a jak se jí rychle zbavit? | Moje zdraví

Pálení žáhy: 15 způsobů, jak se ho rychle a zaručeně zbavit

25. prosince 2023 • 04:51

Pyróza neboli pálení žáhy je jedna z nejběžnějších zažívacích obtíží, která dokáže potrápit kohokoli bez rozdílu věku. Dnes je na trhu řada preparátů, které pálení žáhy prakticky okamžitě utlumí. Které opravdu zaberou? 

Žádný lék však není bez vedlejších účinků a především jejich dlouhodobé užívání může mít na organismus negativní dopad. Přitom lékům se lze často zcela vyhnout, stačí jen vědět, jak pálení žáhy předcházet a jaké potraviny zvolit, pokud už takový problém nastane.

Proč žáha pálí

Jestliže svěrač, který odděluje žaludek od jícnu, z nějakého důvodu nefunguje správně, dochází k průniku žaludečních šťáv i natrávené potravy do jícnu (tzv. gastroezofageální reflux). Kyselina chlorovodíková, která je ve šťávách obsažená, pak leptá stěny jícnu, což způsobuje onu palčivou bolest na hrudi. Ta je často doprovázena říháním, nevolností, nadýmáním, ztíženým polykáním, kyselou či hořkou pachutí v ústech. Pálení žáhy se zpravidla přičítá nevhodné stravě, a možná proto jej řada lidí ignoruje jako nepříliš závažný problém. Ve skutečnosti ale může časté překyselení vést až ke vzniku žaludečních vředů či rakoviny, navíc se může jednat o projev závažnější nemoci, proto v případě, že se tyto potíže objevují častěji nebo dlouhodoběji, je namístě poradit se s lékařem.

Video se připravuje ...
Pálení žáhy / žaludek na vodě: příčiny, příznaky, léčbaVIDEO 

Onemocnění spojená s pálením žáhy

Pálení žáhy se mnohdy vyskytuje ve spojitosti s některými dalšími onemocněními, jako jsou kýla, gastritida, žaludeční či dvanáctníkové vředy, infekce bakterií Helicobacter pylori.

Nejčastější příčinou však stále zůstává nesprávná životospráva (nadbytek tučných pokrmů a alkoholu, kouření) a stres.

Jak pálení žáhy předcházet

Ještě než se dostaneme k samotným potravinám, které pálení žáhy zmírňují, je zde několik obecných rad, které je nutné dodržovat, chceme-li výskyt pyrózy minimalizovat:

  • nekouřit (kdo se bez cigaret neobejde, neměl by alespoň kouřit ihned po jídle)
  • omezit alkohol a především ho nepít na lačný žaludek
  • omezit kávu a energetické nápoje (stejně jako alkohol nejvíce žaludku škodí nalačno)
  • omezit ostrá koření
  • užíváme-li léky, je vhodné je užívat s léčivy, která chrání žaludeční sliznici
  • omezit příliš tučné pokrmy (tuky zpomalují trávení, a jídlo tak zůstává v žaludku déle)
  • nepřejídat se
  • jíst pomalu a pokrm dobře rozžvýkat
  • jíst pravidelně v menších dávkách – nejhorší pro žaludek je, pokud jej „nacpeme“ po delším hladovění
  • nenosit oděvy příliš těsné v pase
  • nepít během jídla a nekonzumovat najednou velké množství tekutin (tekutiny ředí žaludeční šťávy, které pak nestíhají trávit potravu)
  • omezit jídla a nápoje, které dráždí žaludek (příliš studená, horká či ostře kořeněná jídla, sycené nápoje)
  • nechodit spát hned po jídle
  • omezit sůl (sůl škodí žaludeční sliznici a podporuje tvorbu žaludečních šťáv)

Jak z jídelníčku vyřadit sůl? Více čtěte zde.

Potraviny, které uleví při pálení žáhy

V první řadě je třeba zmínit, že mléko, které se na pálení žáhy často doporučuje, má přesně opačný efekt – nejprve sice přinese úlevu, vzápětí ale vyvolá ještě větší produkci žaludečních kyselin. Existuje však řada jiných potravin, které skutečně mohou pomoci uklidnit žaludeční sliznici a neutralizovat překyselené prostředí. Zde je několik z nich:

Zázvor a česnek

Zázvor je odpradávna lék na všechny žaludeční problémy. Má protizánětlivé účinky, čímž tlumí palčivou bolest a přináší rychlou úlevu. Při pálení žáhy se doporučuje žvýkat kousek čerstvého zázvoru. Podobně poslouží také česnek.

Celer

Celer podporuje tvorbu slin a neutralizuje kyselost během trávení.

Jedlá soda

Jedná se pravděpodobně o nejčastější řešení v případě pálení žáhy. Tradiční recept našich babiček doporučuje rozmíchat špetku sody ve sklenici vody. Pro podporu trávení lze přidat pár kapek citronové šťávy.

Fenykl

Fenykl dokáže neutralizovat kyselost v žaludku a napomáhá také trávení. Je možné rozkousat celá semínka nebo rozdrcená semínka zalít horkou vodou a připravit tak odvar.

Heřmánek

Heřmánek obsahuje jednak flavonoidy, které uklidňují křeče, a jednak polysacharidy, díky nimž má protizánětlivé účinky.

Další bylinky a koření

Ulevit může také odvar z hořce, pampelišky, pelyňku, šalvěje či listů maliníku. Pomáhá také bazalka, aloe vera, máta, kurkuma či kmín, rozkousané či vylouhované v horké vodě. Vhodné je rovněž žvýkání lékořice. Kromě toho, že lékořice má řadu blahodárných účinků na trávicí systém, samotné žvýkání podporuje produkci slin, které jsou zásadité a pomáhají neutralizovat kyselé šťávy. Nemáme-li po ruce lékořici, můžeme sáhnout po obyčejné žvýkačce.  

Bílá rýže

Pokud bolest není tak silná, aby přebila pocit hladu, doporučuje se konzumovat bílou rýži, ideálně rozvařenou. Čím více se totiž rýže povaří, tím více se z ní uvolňuje škrob, který pak absorbuje přebytečné žaludeční šťávy.

Šťáva z brambor

Bramborová šťáva je zásaditá, čímž neutralizuje žaludeční kyseliny.

Mandle

V mnohých případech se jako prevence pálení žáhy osvědčilo zkonzumovat po jídle několik mandlí. Je potřeba je ale dobře rozkousat, aby se uvolnilo co nejvíce tuků, které neutralizují žaludeční kyseliny.

Kokosová voda

Kokosová voda jednak neutralizuje kyselost a jednak organismus hydratuje a zásobí potřebnými minerály. Ideální je každé ráno vypít nalačno skleničku kokosové vody.

Jablečný ocet

Ačkoli je jablečný ocet kyselý, zvyšuje zásadité pH organismu. Užívá se rozmíchaný ve vlažné vodě (cca 2 lžičky do skleničky).

Med

Med působí příznivě na žaludeční sliznici, reguluje produkci žaludečních šťáv a neutralizuje kyselost.

Šťáva z kysaného zelí

Kysané zelí podobně jako jablečný ocet působí zásaditě, proto je velmi účinné při překyselení organismu.

Hořčice

Nadměrnou kyselost neutralizuje také hořčice. Stačí rozmíchat jednu lžičku ve sklenici vody a brzy se dostaví úleva.

Teplá voda

Voda by měla mít alespoň 40 °C, pak podle řady studií dokáže tlumit bolest.

Autor: Eva Tinková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.