Ovesné vločky, ryby a avokádo prospívají vašemu srdci. Co ještě jíst?

Ovesné vločky, ryby a avokádo prospívají vašemu srdci. Co ještě jíst?
Vhodný jídelníček zajistí srdci všechny důležité látky • Autor: iStock
27. října 2016 • 10:33

Naše srdce pravidelnými stahy přečerpává krev v cévách. Udržuje tak krevní oběh a zajišťuje, že se krev dostane do plic, kde se okysličí, a odtud i do té poslední buňky našeho těla. Aby tomu tak bylo po co nejdelší dobu, je nutné udržovat srdeční sval při síle a příchozí i odchozí „cesty“ dobře průchodné.

3 otázky pro MUDr. Marii Skalskou, interní lékařku se zaměřením na kardiologii

Jaké látky jsou pro zdraví srdce nejdůležitější?

Jako nejdůležitější se jeví vhodný poměr přijatých tuků. Poměr nasycených tuků, které najdeme hlavně v živočišných potravinách (maso, uzeniny, mléko, mléčné výrobky, kokosový olej a palmojádrový tuk), versus tuky nenasycené (rostlinné oleje - řepkový, olivový, ryby, mořské plody) činí 1 : 2. Nasycené tuky z potravy zcela odstranit nemůžeme, proto pokud je další možnost volby, volíme tuky rostlinného původu. Naopak velmi nevhodné jsou tzv. transmastné kyseliny, které vznikají přepalováním tuků, vyskytují se v trvanlivém pečivu a v určitém množství se tvoří v těle přežvýkavců. Srdci prospěšné jsou vitaminy s antioxidační funkcí - hlavně C a E.

Kterou látku nenajdeme v přírodních zdrojích a je potřeba ji pro zdravé srdce dodávat v jiné podobě?

Pokud je jídelníček vhodně poskládán, tedy obsahuje dostatečné množství zeleniny a ovoce jako zdroje vlákniny a vitaminů, minimálně dvě porce ryb týdně, dostatek kvalitních tuků jako zdroj omega-3 mastných kyselin, není potřeba náš jídelníček obohacovat dalšími suplementy. Pokud se jedná o jedince již se srdečně-cévním onemocněním, je dávka omega-3 mastných kyselin požadována vyšší a v tom případě je poměrně těžké dostát tomu složením jídelníčku. Tehdy je vhodné tyto nepostradatelné mastné kyseliny doplňovat v podobě například kapslí.

Jak jsme na tom se zdravím srdce v porovnání s ostatními státy Evropy?

Podle přehledné zprávy, kterou zpracovala přední česká kardioložka profesorka Renata Cífková, jsou v České republice kardiovaskulární onemocnění (KVO) hlavní příčinou úmrtí. V roce 2004 na KVO zemřelo 55 042 osob, na celkové úmrtnosti se podílela 51,4 % (46,0 % muži; 56,8 % ženy). Ve věku do 65 let jsou KVO rovněž nejčastější příčinou úmrtí, jejich podíl na celkové úmrtnosti je však obdobně jako v ostatních evropských zemích nižší. Úmrtnost na ICHS je vyšší ve střední a východní Evropě než v severní, jižní a západní Evropě. Západoevropské země mají vyšší úmrtnost na ICHS než země na jihu Evropy. V úmrtnosti na KVO jsou v evropských zemích patrné rozdílné vývojové trendy. Zatímco v zemích severní, západní a jižní Evropy dochází k dlouhodobému poklesu, v zemích střední a východní Evropy je v posledních 10 letech zřejmý vzestupný trend úmrtnosti na KVO. Výjimkou mezi zeměmi bývalého východního bloku je mimo jiné Česká republika, kde od poloviny 80. let úmrtnost na KVO pozvolna klesá.

Zdravý životní styl spojený s přiměřenou dávkou každodenního pohybu bývá prvním krokem. Pravidelná dodávka správných živin je tím druhým. Které to jsou a kde je najdete? Poradíme vám v následujících řádcích.

Které potraviny prospívají srdci?

1. Ovesné vločky. Je to na vás, ale výbornou variantou je miska s kouřícími ovesnými vločkami zalitými horkou vodou nebo mlékem. Vločky jsou plné folátů a draslíku. Především však v sobě skrývají pořádnou porci vlákniny, která napomáhá snížení cholesterolu v krvi. Obměnou může být celozrnný chléb s tvarohem. Zajistí dávku vlákniny, komplexních sacharidů a vápníku.

2. Rybí trojice tuňák, makrela, sleď:
Jsou to nejbohatší zásobárny omega-3 mastných kyselin. Jejich hlavní prací je pomáhat rozpouštět krevní sraženiny. Příznivě ovlivňují hladiny krevních tuků a tím pomáhají působit na hladinu krevního tlaku. Dvě porce lososovitých ryb týdně vám zaručí snížení rizika srdečního infarktu na zhruba 42 % oproti původnímu stavu. Podle nejnovějších výzkumů obsahuje maso lososa karotenoid astaxanthin, což je velmi mocný a důležitý antioxidant. Mořské ryby jsou navíc zdrojem klíčového minerálu draslíku. Tím ale výčet zdaleka nekončí -mořské ryby obsahují také další látku se záhadným názvem: koenzym Q10. Tato látka, která je podobná vitaminům, je obsažena ve většině lidských buněk. Kromě jiného koenzym Q10 slouží rovněž jako silný antioxidant - dokáže totiž přispět ke zmenšení aterosklerotických plátů v aortě! Lékaři doporučují podávat Q10 jak přírodní, tak i ve formě potravinových doplňků.

3. Kouzelné avokádo: Obsahuje tuk, který dokáže snížit hladinu špatného cholesterolu. Je bohatým zdrojem draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminů. Avokádo navíc umožňuje lepší vstřebávání ostatních karotenoidů, například beta-karotenu.

4. Řepkový, nebo olivový? Olivový olej je esencí nenasycených mastných kyselin. Jeho přínos lidskému zdraví je neoddiskutovatelný. I olej „horší kvality“, vyrobený ze slupek (pomace oil), můžete bez obav použít i při tepelné úpravě místo másla. Nebo zkuste olej řepkový - podle názoru většiny potravinářů bychom jej dokonce měli upřednostňovat před olivovým. Obsahuje velmi esenciální omega-3 mastné kyseliny, kterých stále v potravě konzumujeme málo. Už jsme si to sice říkali, ale opakování je matkou moudrosti, tedy: snižují riziko kardiovaskulárních nemocí, příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu a průchodnost cév. Pozitivně působí na srážlivost krve a snižují hodnoty krevního tlaku cév, předcházejí vzniku zánětů, posilují imunitní systém. A co víc? Brání vzniku alergických reakcí. Co myslíte, zařadíte tento cenově dostupný zlatý zázrak do svého jídelníčku?

5. Tři oříšky pro zdraví: Makadamové ořechy, mandle, vlašské ořechy jsou plné omega-3 mastných kyselin. Navíc jsou zdrojem vlákniny. Jen pozor na jejich vyšší kalorickou hodnotu. Doporučená denní dávka je cca 20 mandlí.

6. Hrst malin: Maliny, ostružiny, borůvky či jahody a další plody jsou plné látek bojujících proti zánětům, což snižuje riziko onemocnění srdečními chorobami nebo rakovinou. Na prvních místech žebříčku se drží černý rybíz a borůvky.

7. Hrách a kroupy: Jezte potraviny bohaté na vlákninu a zdravé sacharidy, jako je čočka, cizrna, černé nebo ledvinové fazole. Jsou navíc napakované vápníkem.

8. Špenát a listová zelenina obecně: S listy se udržíte ve formě, protože s nimi do těla dostanete množství luteinu, folátů, draslíku a vlákniny.

9. Pleju len: Maličká hnědá nebo zlatá zrníčka lnu setého jsou naprosto bezkonkurenčním zdrojem vitaminu A, E a nenasycených mastných kyselin. Posypte si jimi každé ráno své ovesné vločky a vaše srdce bude bít jako zvon!

10. Sója: Kdo ji může, ať si ji dopřeje. Obsahuje látky, jež snižují hladinu cholesterolu, vysokou dávku bílkovin a je nezanedbatelným zdrojem hořčíku. Sójové mléko můžete použít místo kravského k zalití ranních cereálií.

Sójovými klíčky si můžete posypat sladké i slané pochutinky. Sója je na druhou stranu v současné době nejrozšířenějším potravinovým alergenem - proto se raději nejprve ujistěte, že vám neublíží.

Odborná spolupráce: MUDr. Ivo Skalský, Ph. D. kardiochirurgické oddělení Nemocnice Na Homolce MUDr. Marie Skalská STOB, www.profitinstitut.cz

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.