Počet nakažených chřipkou roste. Jak ji poznat a jak se bránit? | Moje zdraví

Počet nakažených chřipkou roste. Jak ji poznat a jak se bránit?

Počet nakažených chřipkou roste. Jak ji poznat a jak se bránit?
Autor: istock.com
26. ledna 2019 • 16:00

Výrazný nárůst osob s respiračními onemocněními hlásí většina krajů České republiky. Státní zdravotní ústav vyhodnotil situaci jako nastupující epidemii, v Evropě hlásí epidemie chřipky již přes patnáct zemí. Jak poznat chřipku od běžné virózy a jak se bránit?

Chřipka je akutní vysoce nakažlivé onemocnění, které má sezonní výskyt. Neprojevuje se pouze v oblasti dýchacích cest, postižen je celý organismus. Často ji doprovází velmi závažné komplikace. Jako jediná respirační infekce se šíří rychle napříč všemi věkovými kategoriemi a státy. Může být nebezpečná i pro zdravé mladé lidi.

Laická veřejnost často mylně zaměňuje chřipku s virovou infekcí horních cest dýchacích, kterou lze za tři dny vyležet a v nejhorším, i když je to nerozumné, i přechodit. „V naší zemi je tato představa zakořeněná, a nebezpečí chřipky se tak v populaci zlehčuje. To je velká chyba, její příznaky jsou nezaměnitelné. Nemoc začíná náhle a prudce celkovými projevy – zimnicí, vysokou horečkou, bolestmi kloubů, hlavy, celého těla a zvracením. Potíže jsou tak výrazné, že mnoho lidí může zkolabovat. Kašel se dostaví mnohem později, nemusí se však vyskytnout vůbec. Rýma pro chřipku není vůbec typická,“ říká MUDr. Martina Spaziererová, praktická lékařka pro děti a dorost z EUC Kliniky Kladno.

Na chřipku potřebujete jiné zbraně

K lékaři není nutné běžet pokaždé, když se rtuť teploměru vyšplhá na 38 stupňů Celsia. Teplotu a nachlazení lze obvykle léčit doma. Většina lidí tuší, že na chřipku pomůže paralen nebo aspirin. Při rozhodování, který lék koupíte, se řiďte účinnou látkou. Ta totiž rozhoduje o tom, jak bude lék působit. Tak například zřejmě nejznámější lék Paralen obsahuje účinnou látku s podobným názvem – paracetamol. Najdete ji i v lécích Panadol či jiných.

 

Všechny léky s obsahem paracetamolu stejně dobře snižují teplotu a působí proti bolesti. Jejich výhodou je i to, že tolik nedráždí žaludek. Mohou je tedy třeba ve formě sirupu užívat i děti. Při běžných virózách, jako jsou nachlazení a rýma, které doprovází teplota, jsou léky s obsahem paracetamolu nejvhodnější. Pozor musí dát pacienti s jaterním onemocněním.

Co užívat při chřipce?

Pokud však máte opravdovou chřipku a související bolesti hlavy a celého těla jsou větší, pak sáhněte raději po lécích, v nichž je jako látka tlumící bolest a zároveň snižující teplotu obsažen ibuprofen. Na trhu jsou například léky Brufen, Ibalgin či Nurofen. Stejná účinná látka je i v Modafenu nebo Coldrexu. Kombinované léky navíc obsahují také složku snižující pocit ucpaného nosu, protože potlačuje otok sliznic.

 

Při chřipce většina lidí ucpaný nos nemá, proto stačí sáhnout po preparátech, které obsahují jen ibuprofen. Výhodou bude i to, že jsou levnější. Látka ibuprofen má oproti paracetamolu protizánětlivé účinky, na rozdíl od paracetamolu však dráždí žaludek a trávicí ústrojí. Nemocní by ho tedy měli polykat po jídle a neměli by ho užívat zbytečně dlouho ve velkých dávkách. Ibuprofen si také více než paracetamol umí poradit například i se záněty kloubů, jejichž bolest také tlumí. Teplotu, bolest a záněty snižuje i kyselina acetylsalicylová, kterou najdete například v lécích Aspirin nebo Acylpyrin.

Má ještě cenu očkování?

Jak už ale bylo řečeno, možnosti léčby chřipky jsou spíše podpůrné. Optimální je tedy vhodná prevence. Rady odborníků, jak podpořit imunitu a jak se chovat v období chřipkové epidemi čtěte zde. „Máme dvě možnosti, a sice opatření směřující k omezení šíření viru, jako je správná hygiena a omezení kontaktů s lidmi, či sezonní chřipkovou vakcinaci. Očkování je jedinou spolehlivou ochranou, která zároveň brání šíření nemoci,“ vysvětluje MUDr. Martina Spaziererová z EUC Kliniky Kladno.

Nejvhodnější čas na očkování je před začátkem chřipkové sezony, aby se stihly vytvořit protilátky – tedy na podzim. Od roku 2017 je dostupná nová čtyřvalentní vakcína, která je účinná proti čtyřem kmenům chřipkového viru. Představuje tedy lepší ochranu než dřívější, třívalentní vakcína a doporučuje ji Světová zdravotnická organizace. „U nás je chřipková epidemie od ledna do března s vrcholem v únoru. Ideální doba vakcinace je tedy v období od října do listopadu. Pokud i přes očkování dojde k onemocnění, je průběh vždy mírnější a bez komplikací. Nová, čtyřvalentní vakcína není drahá, cena se pohybuje v rozmezí 200–250 korun, starším a rizikovým lidem na ni navíc přispívá pojišťovna,“ uzavírá MUDr. Martina Spaziererová.

 

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.