Naše vlasy v létě trpí: Poradíme vám, jak o ně správně pečovat | Moje zdraví

Naše vlasy v létě trpí: Poradíme vám, jak o ně správně pečovat

Naše vlasy v létě trpí: Poradíme vám, jak o ně správně pečovat
Autor: istock.com
14. července 2020 • 06:00

Nemilosrdné sluneční paprsky dokáží v parném létě pěkně potrápit nejen naši pleť, ale také vlasy. Proto je nezbytné věnovat jim větší pozornost než v kterémkoli jiném ročním období a správně o ně pečovat. Víte, jak na to?

Možná vás to nepřekvapí, ale klíčová je v péči o vlasy především prevence. Lépe je vlasy ochránit předem, než se později snažit napravit škody, které napáchá horko, sluneční paprsky, bazénová voda nebo mořská sůl. S našimi pravidly bude váš účes v bezpečí.

Nemyjte si vlasy příliš často

Nepřehánějte to s mytím, i když k tomu počasí zrovna vyzývá. Chápeme, že si připadáte upoceně nebo mastně, ale každodenním mytím pokožku hlavy zbavíte přirozeného mazu a tím jen zvyšujete jeho další produkci. Vlasy navíc příliš častým mytím vysušíte, budou lámavější a budou se krepatit. Barvené i nebarvené vlasy v létě vyšisuje slunce a časté mytí u barvených vlasů stav ještě zhoršuje. Zkuste proto vlasy mýt méně často a mezitím používat suchý šampon. Nezapomínejte na kondicionér a zvažte, jestli v létě nebudete potřebovat jiný než obvykle. Jednou týdně použijte masku, která vlasům dodá vláhu a vyživí je do hloubky.

Náš tip: Po umytí vlasy nikdy nečešte kartáčem, zásadně používejte jen hřeben se širokými zuby. Mokré vlasy jsou náchylnější k poškození, a proto vyžadují něžné zacházení. Některé kadeřnice doporučují mokré vlasy nečesat vůbec!

Velký manuál mytí vlasů najdete zde.

Vsaďte na přirozenost

Opravdu si v létě musíte pokaždé foukat vlasy do hladka nebo dennodenně používat kulmu? Horký vzduch vlasy poškozuje, a zvlášť v létě tak vlasy nemají šanci si odpočinout. Vysoké venkovní teploty, slunce, voda z bazénů i mořská sůl – to jsou všechno faktory, které se na kvalitě vašich vlasů podepisují. Pokud jim můžete ulevit alespoň při ranní úpravě účesu, určitě to udělejte a hledejte produkty, které do své péče přidáte. Zkuste do vlasů vetřít krém, nebo dokonce olej (skvělé zkušenosti máme s kokosovým olejem). Ten sice nebude vyhovovat všem, ale pokud máte vlnité vlasy se sklony ke krepatění, olej vám udělá mnohem lepší službu, než byste čekala. Nevtírejte ho do pokožky hlavy, jen ho vmačkejte do délek. Překvapí vás, jak vaše prameny prokouknou. Nechte vlasy přirozeně uschnout, jen sledujte, co všechno dokážou správně zvolené vlasové produkty.

Dejte pozor na gumičky

Culík nebo drdol vypadají jako nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak se vypořádat s vlasy, které se lepí na zpocenou kůži obličeje nebo nás tíží na krku. Ano, ale je tu jedno velké ALE. Dejte pozor na příliš těsně utažené účesy. Během letních měsíců jsou vlasy kvůli vysokým teplotám sušší, tím pádem i křehčí a k jejich mechanickému poškození dojde rychleji, než byste čekala. Vyhněte se také gumičkám, které vlasy potrhají, dejte přednost volně zapleteným copům nebo drdůlkům upevněným jen sponkami. Sem tam uvolněný pramen vypadá sexy.

Připravte se předem

Před létem si nechte zastřihnout konečky a vlasy vyživte, jak nejlépe to půjde. Čím zdravější a opečovanější vlasy budete mít na začátku sezóny, tím vyšší je šance, že i na jejím konci bude váš účes vypadat k světu. Až se půjdete koupat, nezapomeňte použít vlasový olej nebo sprej, který vlasy ochrání před UV paprsky, ale také jim poskytne ochranu před působením chlóru z bazénu nebo soli z mořské vody. Sůl i chlór působí na vlasy agresivně, velmi je vysušují. Pokud tedy nechcete, aby práce vaší kadeřnice přišla vniveč, věnujte svému účesu pozornost dřív, než opustíte hotelový pokoj. Sázka na jistotu? Omezte čas, kdy vlasy vystavujete přímému slunci. Noste klobouk nebo šátek, kterým vlasy zakryjete, a beach waves si nechte až na večerní party.

Náš tip: Než půjdete plavat, namočte si vlasy! Mnohé z nás se koupou tzv. na paní radovou, se suchou hlavou pěkně nad hladinou, pokud ale opravdu chcete ochránit svou barvu před působením chlóru nebo mořské soli, měla byste udělat pravý opak. Než skočíte do bazénu nebo do moře, pořádně si vlasy namočte pod sprchou, aby nasály co nejvíc vody. Představte si vlasy jako houbu – jakmile je plná vody, žádnou další už nasávat nebude, i do namočených vlasů se tak dostane méně chlóru či soli. Jestli plavete často a dlouho, rozhodně volte koupací čepici.

Hned po plavání v bazénu či moři si vlasy důkladně vypláchněte pod sprchou a pokud možno rovnou umyjte i šampónem. Než vlasy necháte uschnout na slunci, vetřete do nich kondicionér.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.