Movember: Knír upozorňuje na riziko rakoviny prostaty | Moje zdraví

Listopad ve znamení Movemberu: Rakoviny prostaty hrozivě přibývá! Nemáte ji i vy?

Listopad ve znamení Movemberu: Rakoviny prostaty  hrozivě přibývá! Nemáte ji i vy?
Movember? Objednejte se na urologii! • Autor: istock.cz
1. listopadu 2023 • 12:00

Muži s knírem nemusí během listopadu nutně diktovat nový módní trend, nejspíš se jen připojili k mezinárodní iniciativě Movember. Ta má za cíl upozornil na prevenci rakoviny prostaty a varlat. Varující je, že zejména počet pacientů s rakovinou prostaty se za posledních deset let zvýšil o třetinu. Loni jich bylo víc než 47 tisíc. 

Co je Movember?

Charitativní kampaň Movember probíhá už od roku 2003 a do světa se rozšířila z Austrálie. Jejím hlavním účelem je nejen apel na osvětu kolem karcinomu prostaty a varlat, ale také finanční podpora urologických pracovišť, která přispívají ke zlepšení léčby zmíněných onemocnění.

A proč „Movember“? Název v podstatě vystihuje celou akci, vznikl jednoduchým spojením anglických slov moustache (knír) a November (listopad).

Video se připravuje ...
Co je Movember?VIDEO 

Jaká jsou pravidla Movemberu?

Nejvýraznějším znakem akce Movember je nepochybně knír. Muži, kteří chtějí iniciativu viditelně podpořit, se 1. listopadu dohladka oholí a do konce měsíce si pěstují vousy pouze pod nosem. V tomto ohledu mají ale volnou ruku, knír může mít opravdu nejrůznější tvary.

Do akce se může zapojit kdokoli, tedy i někdo, komu knír neroste. Kampaň má mnoho doprovodných projektů, jako je Movember run. A pomáhat lze i jinak, na stránkách projektu je možné se zaregistrovat a uspořádat vlastní „Mo akci“.

Rakovina prostaty

Rakovina prostaty neboli karcinom předstojné žlázy není raritním onemocněním, v populaci je poměrně časté. K lékaři je proto vhodné přijít ještě předtím, než se projeví jakékoli příznaky. Okamžité vyšetření je ale třeba absolvovat, pokud se projeví:

  • časté a bolestivé močení
  • přerušovaný proud moči
  • krev ve spermatu a moči
  • bolestivá ejakulace
  • bolesti v zádech a bocích

Nebezpečí rakoviny prostaty spočívá především v tom, že se dlouho nemusí nijak projevovat. Právě proto nepodceňujte prevenci. Vyšetření kombinuje fyzickou kontrolu prostaty přes konečník a rozbor krve. Léčba probíhá hormonálně, pomocí chemoterapie a ozařování, někdy se ale lékaři bez chirurgického řešení neobejdou.

Karcinom prostaty dlouho nevyvolává žádné výrazné příznaky ani bolest, důležité je proto nezanedbávat prevenci a věnovat pozornost možným projevům nemoci, například potížím při močení, výskytu krve v moči nebo ejakulátu či otocích dolních končetin.

Obecně urologické společnosti doporučují s vyšetřováním začít nejpozději kolem 50. roku věku, kdy vzrůstá riziko výskytu nemoci. Zbystřit by měli také muži, v jejichž rodinách se rakovina prostaty již vyskytla. "Z mé praxe mohu uvést případ, kdy jsem v jedné rodině operoval pro karcinom prostaty tři bratry a syna jednoho z nich," upozorňuje primář oddělení MUDr. Petr Filipenský, Ph.D. z Urologického oddělení Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Rakovina varlat

Snadněji rozpoznatelnou nemocí je rakovina varlat. Pokud je odhalena včas, je velmi dobře léčitelná. K tomu je ale potřeba neignorování příznaků a rychlá diagnostika pomocí ultrazvuku a krevních testů. K lékaři vyrazte, pokud:

  • je ve varleti hmatná bulka
  • varlata bolí
  • projevují se bolesti zad bez zjevné příčiny

Léčba zpravidla probíhá chirurgicky, tedy odebráním vartele. Po odstranění varlete pak lékaři případně zahájí chemoterapii nebo radioterapii. Zároveň s ukončením léčby pak mohou pacienti podstoupit další zákrok, ryze estetický. Pokud si to muž přeje, může se odebrané varle kompenzovat protetickou náhradou.

Samovyšetření

Rakovina varlat se týká především mladších mužů, tedy věkové kategorie 15 až 40 let. Nejen lékaři tak v posledních letech upozorňují na důležitost samovyšetření. To by měli muži provádět pravidelně jednou za 4 až 5 týdnů a systematicky prohmatat varlata tak, aby si zapamatovali jejich velikost a tvar. Pokud narazí na odchylku, měli by bezodkladně kontaktovat svého praktického lékaře nebo urologa.

Umíte si správně „prohmatat“ varlata? Máme pro vás přesný návod • Autor: hlidackouli.cz

U karcinomu prostaty je situace složitější. Tam s prevencí musí pomoci odborník. A právě iniciativa Muži proti rakovině pod záštitou Movemberu nabízí seznam odborných pracovišť, kam se muži mohou obrátit s žádostí o preventivní prohlídku.

Autor: miv, Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.