Léčba lupénky dokáže pomoci i beznadějným případům. Nevzdávejte to! | Moje zdraví

Léčba lupénky dokáže pomoci i beznadějným případům. Nevzdávejte to!

Léčba lupénky dokáže pomoci i beznadějným případům. Nevzdávejte to!
Autor: istock.com
9. září 2019 • 06:00

Lupénka je nemoc, kterou nelze vyléčit, lze jen zcela nebo alespoň do velké míry potlačit její příznaky. I ti, kterým dosavadní léčba příliš nepomohla, mají šanci, jen musí najít lékaře, který nerezignuje.

Psoriáza, jak lékaři odborně říkají lupénce, trápí v Česku asi 200 až 300 000 lidí. Některým z nich lékaři nedokázali příliš pomoci. Na trh ale podle odborníků přicházejí stále nové léky, proto by se pacienti vždy měli zajímat o to, jaké jsou nejnovější metody léčby.

Hodnocení úspěšnosti léčby přitom závisí na takzvaném indexu PASI, kterým dermatologové hodnotí závažnost kožních projevů lupénky. Cílem je dosáhnout toho, aby došlo ke zlepšení o 90 %. Jedině takový výsledek totiž opravdu vede je významnému zlepšením kvality života.

Lokální a celková léčba

V současnosti je několik různých způsobů léčby lupénky. Můžeme je rozdělit do dvou hlavních kategorií. První je lokální léčba ložisek, která se aplikuje přímo na kůži a zahrnuje různé krémy a masti.

Druhou skupinu tvoří systémová léčba. Ta se podává ve formě tablet nebo injekcí či infuzí a působí v celém organismu. Mezi další možnosti léčby patří také fototerapie, která využívá ultrafialové záření. „Mezi systémové formy léčby patří i nejmodernější – biologická léčba, která cíleně zasahuje do mechanismu vzniku zánětu. Podává se ve formě infuzí nebo podkožních injekcí. Biologická léčba může být efektivním řešením pro pacienty s těžkou psoriázou, u nichž nebyly účinné alespoň dvě předchozí metody tzv. konvenční systémové léčby,“ říká přednosta Kliniky chorob kožních a pohlavních FN Olomouc, as. MUDr. Martin Tichý, Ph.D. Podle něj je důležité, aby se pacienti nestali pasivní, neztráceli naději a šli léčbě lupénky naproti.

Ptejte se na nové možnosti léčby lupénky

V praxi se často používá kombinace všech dostupných metod. „V rámci léčby je však nutné se zaměřovat na celého člověka, tedy věnovat pozornost nejen kožním projevům a postižení kloubů, ale i dalším přidruženým onemocněním,“ uvádí profesor MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, FCMA, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Martin Tichý radí, aby se pacienti nepřestávali svého lékaře ptát na nové způsoby léčby a nespokojili se s polovičním výsledkem. Bohužel pacienti v Česku bývají velmi pasivní a ani ti s lupénkou nejsou výjimkou. „Přestože pacient může mít pocit, že už vyzkoušel všechno, není to důvod boj vzdávat. Důležité je se svým lékařem spolupracovat, být otevřený možnostem dnešní léčby a nespokojit se s průměrným výsledkem. Medicína jde totiž dopředu neskutečně rychle,“ říká Martin Tichý a jako zdroj informací doporučuje například stránku www.cistakuze.cz. Nemocní by se také měli obracet na specializovaná dermatologická centra, kterých je v České republice osmnáct.

Lupénka: příčina neznámá

Lupénka je nemoc, o jejímž původu lékaři zdaleka neví všechno. Příčiny lupénky nejsou zcela známy, ale existují důkazy o dědičnosti předpokladů k tomuto onemocnění, jehož projevy jsou způsobeny nepřiměřenou aktivitou vlastního imunitního systému pacienta.

Není to ale jen nemoc kůže, s lupénkou souvisí i jiné závažné nemoci, k nimž patří zánětlivé onemocnění kloubů (psoriatická artritida), kardiovaskulární choroby, metabolický syndrom, vysoký krevní tlak, cukrovka nebo deprese. Lupénka prokazatelně zkracuje délku života o 3,5–10 let.

Většina nemocných, asi 80 %, trpí formou ložiskové lupénky (psoriasis vulgaris). Tento typ lupénky způsobuje červené skvrny, často pokryté vrstvou bílých šupin, a doprovází ho také bolest a svědění kůže. Lupénka nemocného provází v různé intenzitě obvykle po zbytek života.

Bolestivé a viditelné skvrny na kůži přitom nemusí být v důsledku tím nejhorším. Představuje také velkou psychickou zátěž. Pacienti s lupénkou prokazatelně častěji trpí depresemi a dalšími psychiatrickými obtížemi. Výskyt ložisek na nejvíce viditelných místech, tedy na obličeji a na rukou, u pacientů vyvolává stud, úzkost a vede k nedobrovolné sociální izolaci.

Pacienti s lupénkou udávají, že pociťují hněv nebo bezmoc, a přiznávají častější úvahy o sebevraždě než jiní pacienti. Až 91 % pacientů v České republice trpí v této souvislosti diskriminací nebo ponižováním, jak vyplývá z průzkumu agentury GfK. Každému druhému pacientovi s lupénkou zasahuje nemoc do pracovního života. Takřka polovina nemocných cítí, že psoriáza negativně ovlivňuje jejich partnerské vztahy. Z této části 37 % zažilo rozchod s partnerem kvůli nemoci, třetina se ve vztahu cítí méněcenně a polovina se kvůli lupénce vyhýbá sexuálním nebo intimním vztahům.

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.