Kdy začíná stáří? | Moje zdraví

Kdo je mileniál a kdo generace X? Kdy jsme ve skutečnosti staří?

Kdo je mileniál a kdo generace X? Kdy jsme ve skutečnosti staří?
Dnešní senioři žijí aktivním stylem života • Autor: iStock.com
14. května 2018 • 06:00

Říká se, že věk je jen číslo a že jsme tak staří, na kolik se cítíme. Něco na tom samozřejmě bude, ale jaká je realita? Se stále se prodlužujícím věkem se posunula i hranice vnímání stáří. Takže kdo už je kmet a kdo ještě muž v nejlepších letech?

Obecně se soudí, že stáří přichází po 59. roku života. Novější studie ale tuto hranici posouvají až někam mezi 65. a 73. rok života. A kdy podle jednotlivých generací přichází stáří a končí mládí? Na to nám odpoví mimo jiné i studie z roku 2017 (U.S. Trust Insights on Wealth & Worth report).

Výše uvedený výzkum zahrnoval více než 800 domácností, v nichž byli dotazováni lidé mezi 21 až 36 lety (mileniálové), dále generace mezi 37 až 52 lety (generace X). Nechyběla ani generace dětského boomu, které je dnes mezi 53 až 72 lety (baby boomers).

Poslední dotazovanou skupinou byli senioři nad 73 let.  Překvapivě generace takzvaných mileniálů byla v pohledu na konec mládí velmi tolerantní. Podle ní jsou lidé mladí do 40. roku života. Generace X a baby boomers si myslí, že mládí končí už ve 31 letech života. Lidé od 65 do 73 let pak hranici posouvají nad 35. rok.

Senioři jsou dnes mnohem aktivnější

Pojďme se ale podívat na to, kdy skutečně přichází stáří. Podle studie Japonské gerontologické a geriatrické společnosti se termín „starý“ vztahuje na osoby mezi 75 a 89 lety. Za kmety se pak dají považovat až jedinci, kteří se dožili devadesátky.

A proč se tímto tématem vlastně studie zabývají? Je to jednoduché. S tím, jak se prodlužuje délka života, by se také měl samozřejmě prodloužit i produktivní věk. Bohužel zaměstnavatelé na to zatím nehledí, a kvůli tomu mají často lidé starší padesáti let problém najít práci.

Máme ale dobrou zprávu, různé kampaně po celém světě upozorňují na náš pohled na starší lidi. Jedna skupina aktivistů natočila i vtipná videa, ve kterých mladí lidé typují věk seniorů. Z toho, kolik některým z nich je, jsou často velmi překvapení a nevěří svým očím a uším, když jim je řečeno, že tomu vitálnímu padesátníkovi proti nim je ve skutečnosti 70 let. Mnoho seniorů dnes také běžně používá moderní technologie – chytré telefony, počítače, tablety, což oslovené mileniály často velmi překvapí.

Kromě toho studie instituce Pew Research Center před několika lety zjistila, že mnoho aspektů, které si spojujeme se stárnutím, jako jsou například ztráta paměti či konec sexuální aktivity, postihuje i velké procento mnohem mladšího vzorku populace. Proto bychom měli zažité stereotypy přehodnotit a začít na starší spoluobčany pohlížet úplně jinak. Jednou do jejich věku totiž také dospějeme a určitě bychom nebyli rádi, kdyby na nás značné procento populace pohlíželo jako na nepotřebnou část společnosti.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.