Jak snížit hladinu cholesterolu? Zahodit máslo nestačí! Pomáhají nové léky! | Moje zdraví

Jak snížit hladinu cholesterolu? Zahodit máslo nestačí! Pomáhají nové léky!

Jak snížit hladinu cholesterolu? Zahodit máslo nestačí! Pomáhají nové léky!
Češi jsou třetím nejobéznějším národem v Evropě • Autor: iStock.com
23. srpna 2023 • 06:00

Více než 85 procent lidí ve věku nad 55 let má problémy s vysokou hladinou cholesterolu nebo jiných tuků v krvi. Když jim nepomůžou změna životního stylu, pohyb a správná dieta, jsou na místě léky. Jen ty dokážou oddálit onemocnění srdce a cév, která vysoké hladiny tuků v krvi způsobují.

Češi jsou obézní národ a s tím souvisí vysoký výskyt nemocí srdce a cév i v nízkém věku. Některé statistiky nás stavějí na třetí, jiné na páté místo evropského žebříčku zemí s nejvyšším výskytem obezity. Shromážděná data totiž velmi často nejsou srovnatelná. Nicméně je jasné, že první pětku máme jistou.

Video se připravuje ...
Potraviny, které snižují cholesterolVIDEO 

Pokud hovoříme o obezitě, nemyslíme tím několik kilogramů nadváhy. Za obézního je například považován člověk vysoký 170 centimetrů a vážící 90 kilogramů, při výšce 190 centimetrů pak 110 kilogramů. Do této skupiny patří asi dvacet procent obyvatel Česka (16 procent mužů a 20 procent žen).

Příčiny obezity jsou dobře známé. Je způsobena především přejídáním, konzumací nevhodných potravin – hlavně s vysokým obsahem tuků a cukrů – nedostatkem pohybu a také dědičností. Za nejhorší tuky jsou přitom považovány zejména tuk živočišný, máslo a další tučné mléčné výrobky. Špatný vliv má také nízká konzumace vlákniny, zejména tedy zeleniny.

Co je metabolický syndrom?

Také následky obezity jsou velmi dobře známé: ruku v ruce s obezitou jde obvykle metabolický syndrom. Ten zjednodušeně řečeno popisuje stav, kterým je ovlivněn celý organismus. Když je člověk obézní, nefunguje mu správně metabolismus a kromě obezity trpí také vysokou hladinou tuku a cukru v těle.

Vysoká hladina cukru vede k diabetu a vysoká hladina tuku – špatného cholesterolu a triglyceridů – zjednodušeně řečeno ucpává cévy. Jak známo, existuje i cholesterol, který je považován za dobrý. Dvojsečnost cholesterolu spočívá v tom, že je pro lidský organismus nezbytný, neboť se mimo jiné podílí na tvorbě buněčných membrán a je důležitý pro tvorbu hormonů a vitaminu D.

Za nebezpečný neboli špatný cholesterol označujeme zejména LDL (Low Density Lipoprotein) cholesterol. Jeho nadbytek v krvi je zásadním spouštěcím momentem vzniku aterosklerózy neboli kornatění čili ucpávání tepen, což následně vede k mozkové mrtvici či srdečnímu infarktu.

Riziko nemocí cév ale vzrůstá i s poklesem HDL neboli „hodného“ cholesterolu či s vyšší hladinou dalších tuků v krvi, které se poslední roky sledují, a to jsou triglyceridy.

Je třeba také říct, že ne vždy je vysoký cholesterol spojen se špatnou životosprávou, někteří jedinci mají tu smůlu, že ho dědí, hovoří se o familiární hypercholesterolemii, která se projevuje vysokou hladinou někdy už v dětském věku, kdy se běžně hladina cholesterolu neměří. Na to by měly dbát rodiny s dědičnou zátěží těchto nemocí, protože hrozí výrazné riziko infarktu a dalších nemocí krevního oběhu již v mladém věku.

Nové léky odstraňující cholesterol z krve

Nově mají pacienti s vysokou hladinou cholesterolu k dispozici nový léčebný přípravek. Jde o inhibitory PCSK9, které dokážou hladinu cholesterolu v krvi snížit u většiny pacientů na doporučované hodnoty, a tím snížit riziko kardiovaskulární příhody u těchto pacientů. Lék, který je zcela hrazený ze zdravotního pojištění, zjednodušeně řečeno zajistí, aby se LDL cholesterol v těle, respektive v cévách nehromadil.

Po dobu užívání léku je nicméně velice důležité dodržovat dietu a další opatření spojená se změnou životního stylu (pohyb, nekouřit, výrazně omezit či úplně vyloučit alkohol). Lékaři nicméně považují lék za revoluční. „Výsledky celosvětových klinických studií, které probíhaly několik let, ukázaly, že nové léky znamenají průlom při zpomalování či úplném zastavení aterosklerotického procesu u pacientů s vysokou hladinou cholesterolu v krvi,“ upozorňuje MUDr. Michal Vrablík z III. interní kliniky VFN v Praze a předseda České společnosti pro aterosklerózu.

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.