Hubnutí u dětí: Z obezity nevyrostou, jak jim pomoci? | Moje zdraví

Děti z tloušťky nevyrostou. Hubnout ale musí jinak než dospělí

Děti z tloušťky nevyrostou. Hubnout ale musí jinak než dospělí
Autor: istock.com
15. ledna 2022 • 06:00

Každé desáté dítě v Česku je obézní a každé čtvrté má nadváhu. Navíc se počet těch, co mají problémy s kily navíc, prudce zvyšuje. Na vině je špatný jídelníček plný cukru a katastrofální nedostatek pohybu.

Kdo před pár lety navštívil USA, byl šokovaný počtem obézních dětí. Teď se ale tento problém projevuje i u nás. K největšímu nárůstu dětí s obezitou přitom dochází mezi 5. a 9. rokem, kdy by měly být nejčipernější. Pro srovnání, v roce 1994 registrovali praktičtí lékaři ve svých ordinacích pouze 3,7 % obézních dětí, takže za poslední čtvrtstoletí se počet dětí bojujících s obezitou prakticky ztrojnásobil. Jediným řešením je kromě úpravy jídelníčku pravidelný pohyb.

Za epidemií obezity, jak o ní lékaři hovoří, stojí dědičnost, kombinace vrozených předpokladů a prostředí, které děti obklopuje. V drtivé většině případů je však hlavní důvod vzniku nadváhy a obezity prostý: Energetický příjem převyšuje energetický výdej. Dětský organismus tak nezvládne spálit vše, co dítě snědlo a vypilo. 

Zásadní roli sehrávají především dva faktory: špatné stravovací návyky a nedostatek pohybu dítěte. „Nejdůležitějším preventivním opatřením je pravidelná pohybová aktivita, stačí chůze. Dítě si musí vybrat aktivitu, která ho bude bavit a nikoli stresovat. V případě, že to situace rodiny umožňuje, je výhodou pořídit dítěti psa, který ho nutí chodit na pravidelné procházky a má i příznivý vliv na psychiku,“ říká MUDr. Dagmar Slavíčková, lékařka Pediatrického oddělení Nemocnice Na Bulovce.

Podívejte se do tabulek

Sledování hmotnosti dítěte a základní intervence v případě nadváhy je v kompetenci dětského lékaře jako součást pravidelných preventivních prohlídek. Zatímco u dospělých se pro orientační hodnocení stupně tělesné hmotnosti běžně používá BMI (Body Mass Index získáme vydělením hmotnosti v kilogramech druhou mocninou výšky v metrech), u dětí a adolescentů je nutné zohlednit také věk a pohlaví.

Pro posouzení dětské obezity tedy lékaři používají takzvané percentilové grafy, které lze laicky označit za speciální BMI pro děti. Podle SZÚ je kritériem dětské obezity v České republice 97. percentil BMI, nadváha u dětí má hranici 90. percentilu, ale již dosažení 85. percentilu by mělo být signálem k zahájení prevence. Základní představu o hmotnostní situaci dětí mohou rodiče získat z tabulek na internetu.

Příklad: hmotnost desetiletého chlapce s výškou 150 centimetrů by se měla ideálně pohybovat v rozmezí 33–43 kilogramů. Od 44 kg má nadváhu, nad 50 kg je obézní.

Více o výpočtu BMI čtěte ZDE.

Jak se dětská obezita léčí?

V léčbě je však zcela zásadní spolupráce nejbližší rodiny dítěte. S léčbou obezity pomáhají specializované lázně. Dětská lázeňská léčebna Mánes v Karlových Varech funguje už od roku 1950, ale původně ji profesor Švejcar založil pro děti s podvýživou. Dnes se situace obrátila a většina dětských pacientů se zde léčí s obezitou. 

„Během měsíčního pobytu se snažíme děti naučit celkově správné životosprávě. Zastáváme názor, že to děti musí bavit, jen tak budou motivované a budou pokračovat i doma. Kromě hodin cvičení s fyzioterapeutkou a balneologických procedur má nezastupitelnou úlohu nutriční terapeutka, která s dětmi i v praxi připravuje zdravá jídla. I když se děti během pobytu snaží a často udělají velký kus práce, spolupráce rodiny po jejich návratu domů je vždy na prvním místě,“ vysvětluje Marcela Boučková, vrchní sestra Lázeňské léčebny Mánes.

U dětí se nedoporučuje výrazná redukční dieta, protože jednostranná úprava stravy neprospívá organismu, který se vyvíjí. „Při edukaci o výživě je nutné zdůraznit nebezpečí jednostranných diet či výrazného omezení energetického příjmu s rizikem ohrožení zdraví včetně rizika vzniku poruchy příjmu potravy, jako je mentální anorexie či bulimie,“ vysvětluje Dagmar Slavíčková. Úbytek hmotnosti při léčbě nadváhy a obezity u dětí by neměl přesáhnout jeden kilogram za měsíc. Velmi důležitá je role psychologa, případně pomoc nutričních a dalších odborníků, vhodným startem léčby jsou specializované lázeňské pobyty pro děti.

Děti z tloušťky obvykle nevyrostou

Chybou by bylo spoléhat na to, že dítě z toho vyroste. „Naopak – na tloušťku se zakládá právě v nejmladším věku. Za zvláště rizikový považují odborníci nástup do školy, kdy děti tráví mnohem více času sezením v lavici a při učení ve srovnání s „hravou“ dobou v mateřské školce, druhé rizikové období pak přichází v pubertě. Zároveň právě v raném věku je důležité nepropásnout období, kdy se u dětí utvářejí návyky a kdy přebírají životní styl svých rodičů. Pokud se v tuto dobu naučí, že pravidelný pohyb do života přirozeně patří, určitě nebudou muset v pozdějším věku bojovat s obezitou,“ říká Kristýna Přibylová, která projekt specializovaných dětských tělocvičen Monkeyˈs Gym s profesionálním vedením a propracovanou metodikou vymyslela v době, kdy marně sháněla pro svého dvouletého syna výuku pravidelné a kvalitní pohybové výchovy.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.