Jak se vyhnout rakovině? Tyhle potraviny, doslova zabíjejí | Moje zdraví

Jak se vyhnout rakovině? Určitě nejezte tyto potraviny, doslova zabíjejí

Jak se vyhnout rakovině? Určitě nejezte tyto potraviny, doslova zabíjejí
Autor: istock.com
2. března 2024 • 06:00

Některé potraviny doslova podporují vznik rakoviny. Které to jsou a proč je dobré jejich konzumaci držet zkrátka? Možná vás překvapí, že to nejsou jen uzeniny a cukr. 

 

ČLÁNEK JE GARANTOVANÝ LÉKAŘI

Před staletími byly strašákem lidí mor, neštovice či chřipka. Dnes to není o moc lepší, máme totiž civilizační choroby, kterým ročně podlehnou desítky milionů lidí. Největší noční můrou je pro mnoho z nás rakovina.

V České republice touto chorobou onemocní každoročně zhruba 100 tisíc lidí. Přes půl milionu lidí tak u nás žije s rakovinou a každoročně jich této nemoci kolem 27 tisíc podlehne. Pokud si to převedeme na čas, tak u nás někdo na rakovinu zemře každých dvacet minut. Teď už dost čísel a pojďme se podívat na „nebezpečné“ potraviny zmiňované v úvodu.

Video se připravuje ...
Desatero snížení rizika vzniku rakovinyVIDEO 

Masné výrobky

Asi už jste slyšeli o škodlivosti různých uzenin, jako jsou salámy, klobásy a hlavně párky. „Ale v podstatě všechny masné potraviny obsahují různé chemické látky a konzervanty, ze kterých je nejnebezpečnější dusičnan sodný, proto jsou škodlivé. Uzeniny v sobě navíc mají i rakovinotvorný dehet,“ upozorňuje lékařka Lucie Nováková. Neříkáme, že masné výrobky nemáte jíst vůbec, ale pokud budete každý den konzumovat párky, salámy a klobásy, riziko předčasného úmrtí tak výrazně zvyšujete.

Ovoce a zelenina

Pozor si musíte dát i u ovoce a zeleniny. „Pokud totiž kupujete plodiny, které nebyly vypěstované ekologicky, můžete na nich najít nebezpečné rakovinotvorné pesticidy. Mezi ty nejnebezpečnější patří například různá dusíkatá hnojiva, ale třeba i atrazin,“ vysvětluje Nováková. Zmiňovaný atrazin, který se používá na odstraňování plevele, je naštěstí v zemích Evropské unie zakázaný. Pozor si pak dejte hlavně na jablka, která podle mnoha zveřejněných studií obsahují vysoké procento pesticidů. Nezapomeňte ovoce a zeleninu důkladně omýt nebo oškrábat.

Alkohol

Tohle vás asi nepotěší, ale i nadměrná konzumace alkoholu může vést k vyšší pravděpodobnosti vzniku rakoviny. Alkohol je totiž po tabáku druhou nejčastější příčinou jejího vzniku. „Zejména se jedná o rakovinu jater, konečníku, prsu, jícnu či úst,“ doplňuje lékařka.

Bramborové lupínky

Nevinné nejsou ani nejrůznější bramborové lupínky. „Je v nich totiž enormní množství tuků, které podporují špatnou hladinu cholesterolu. Navíc v nich najdeme i různá barviva a konzervanty. Nechybí v nich pak ani rakovinotvorný karcinogen,“ připouští odbornice.

Červené maso

Řada studií prokázala, že pokud si dáte tučné červené, ať už jakkoliv upravené maso, zvyšujete možnost vzniku rakoviny. „Následně se tak může objevit rakovina prsu, tlustého střeva či prostaty. Samozřejmě maso konzumovat můžete, ale rozhodně ho nedoporučuji jíst každý den,“ říká Lucie Nováková.

Bílá mouka

Bez škodlivých účinků není ani obyčejná bílá mouka. „Například její bělost totiž není přírodní, ale je způsobena chlorovým plynem, který může být ve větších dávkách dokonce smrtelný. Takže pokud budete jíst potraviny, které mouku, ať už v jakékoliv formě, obsahují, přispíváte tak znovu k rychlejšímu šíření rakovinotvorných buněk.“

Konzervované potraviny

Velkou neplechu způsobují i potraviny naložené v konzervách. „Vnitřní ochranný povrch konzervy totiž obsahuje toxickou látku bisfenol, která negativně působí například na ženské pohlavní hormony. Obecně pak tato látka může stát za vznikem rakoviny varlat či prsu,“ říká lékařka.

Cukr

„Bílý rafinovaný cukr nám v těle zvyšuje hladinu inzulinu. Navíc podporuje i růst rakovinotvorných buněk. Pozor si dejte i na kukuřičný sirup, který je obsažen například i v jogurtech, různých sladkostech, ale třeba i v pizze,“ uzavírá lékařka.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.