Chcete se vyhnout rakovině? Pak nejezte tohle

Chcete se vyhnout rakovině? Pak nejezte tohle
Rajčata jezte raději čerstvá, ta v plechovce mohou obsahovat nebezpečné bisfenoly • Autor: iStock.com
12. února 2018 • 06:00

Jste mlsouni a rádi si dopřáváte? Neříkáme, že nemůžete, ale po přečtení tohoto článku se možná začnete trochu „krotit“. Některé pochoutky, kterým nemůžete odolat, v sobě totiž skrývají nebezpečné karcinogeny, které podporují vznik nejrůznějších typů. Chcete vědět, na které potraviny si dát pozor? Tady máte výčet těch nejnebezpečnějších.

Před staletími byly strašákem lidí mor, neštovice či chřipka. Dnes to není o moc lepší, máme totiž civilizační choroby, kterým ročně podlehnou desítky milionů lidí. Největší noční můrou je pro mnoho z nás rakovina. V České republice touto chorobou onemocní každoročně zhruba 100 tisíc lidí. Přes půl milionu lidí tak u nás žije s rakovinou a každoročně jich na tuto nemoc kolem 27 tisíc podlehne. Pokud si to převedeme na čas, tak u nás každých dvacet minut někdo na rakovinu zemře. Teď už dost čísel a pojďme se podívat na v úvodu zmiňované „nebezpečné“ potraviny.

Masné výrobky

Asi už jste slyšeli o škodlivosti různých uzenin, jako jsou salámy, klobásy a hlavně párky. „Ale v podstatě všechny masné potraviny obsahují různé chemické látky a konzervanty, ze kterých je nejnebezpečnější dusičnan sodný, proto jsou škodlivé. Uzeniny v sobě navíc mají i rakovinotvorný dehet,“ upozorňuje lékařka Lucie Nováková. Neříkáme, že masné výrobky nemáte jíst vůbec, ale pokud budete každý den konzumovat párky, salámy a klobásy, riziko předčasného úmrtí tak výrazně zvyšujete.

Ovoce a zelenina

Pozor si musíte dát i u ovoce a zeleniny. „Pokud totiž kupujete plodiny, které nebyly vypěstované ekologicky, můžete na nich najít nebezpečné rakovinotvorné pesticidy. Mezi ty nejnebezpečnější patří například různá dusíkatá hnojiva, ale třeba i atrazin,“ vysvětluje Nováková. Zmiňovaný atrazin, který se používá na odstraňování plevele, je naštěstí v zemích Evropské unie zakázaný. Pozor si pak dejte hlavně na jablka, které podle mnoha zveřejněných studií obsahují vysoké procento pesticidů. Nezapomeňte ovoce a zeleninu důkladně omýt nebo oškrábat.

Alkohol

Tohle vás asi nepotěší, ale i nadměrná konzumace alkoholu může vést k vyšší pravděpodobnosti vzniku rakoviny. Alkohol je totiž po tabáku druhou nejčastější příčinou jejího vzniku. „Zejména se jedná o rakovinu jater, konečníku, prsu, jícnu či úst,“ doplňuje lékařka.

Bramborové lupínky

Nevinné nejsou ani nejrůznější bramborové lupínky. „Je v nich totiž enormní množství tuků, které podporují špatnou hladinu cholesterolu. Navíc v nich najdeme i různá barviva a konzervanty. Nechybí v nich pak ani rakovinotvorný karcinogen,“ připouští odbornice.

Červené maso

Řada studií prokázala, že pokud si dáte tučné červené, ať už jakkoliv upravené, maso, zvyšujete tak možnost vzniku rakoviny. „Následně se tak může objevit rakovina prsu, tlustého střeva či prostaty. Samozřejmě maso konzumovat můžete, ale rozhodně ho nedoporučuji jíst každý den,“ říká Lucie Nováková.

Bílá mouka

Bez škodlivých účinků není ani obyčejná bílá mouka. „Například její bělost totiž není přírodní, ale je způsobena chlorovým plynem, který může být ve větších dávkách dokonce smrtelný. Takže pokud budete jíst potraviny, které mouku, ať už v jakékoliv formě, obsahují, přispíváte tak znovu k rychlejšímu šíření rakovinotvorných buněk.

Rajčata

Jak už jsme zmiňovali, problémem mohou být i čerstvá rajčata. Velkou neplechu ale způsobují i ta naložená v konzervách. „Vnitřní ochranný povrch konzervy totiž obsahuje toxickou látku bisfenol, která negativně působí například na ženské pohlavní hormony. Obecně pak tato látka může stát za vznikem rakoviny varlat či prsu,“ říká lékařka.

Cukr

„Bílý rafinovaný cukr nám v těle zvyšuje hladinu inzulínu. Navíc podporuje i růst rakovinotvorných buněk. Pozor si dejte i na kukuřičný sirup, který je obsažen například i v jogurtech, různých sladkostech, ale třeba i v pizze,“ uzavírá lékařka.

Zítra vychází netrpělivě očekávaná hra Kingdom Come - Deliverance! Vše, co o ní potřebujete vědět, se dočtete ZDE.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.