Bolí vás záda, jste po operaci kolene? Vyzkoušejte koloběžku! | Moje zdraví

Bolí vás záda, jste po operaci kolene? Vyzkoušejte koloběžku!

Bolí vás záda, jste po operaci kolene? Vyzkoušejte koloběžku!
Autor: istockphoto.com
17. listopadu 2019 • 06:00

O tom, že bez pohybu budeme mít ve stáří problémy s hybností, klouby, ale také nemocemi srdce, nikdo nepochybuje. Víme, že pomáhá běh, ale zároveň škodí kloubům, ideální je chůze, ale to je tak trochu nuda. Proto fyzioterapeuti kvůli ochraně kloubů kromě plavání často doporučují kolo. A nově také koloběžky. 

Koloběžka totiž podobně jako kolo svědčí kloubům, na které nemá velké nároky. „Z hlediska trénování pohybového aparátu je totiž neuvěřitelně komplexní. Hodí se doslova pro každou věkovou skupinu, přičemž velkou výhodou jak pro děti, tak hlavně pro starší generaci je, že jste jen kousek nad zemí,“ vysvětluje fyzioterapeutka Mgr. Lenka Fasnerová z Centra pohybu Olomouc, která vystudovala fyzioterapii, dále obor tělesná výchova a speciální pedagogika. Pohyb ji baví, a stále proto zkouší nové věci. Před pěti lety si poprvé stoupla na „velkou koloběžku“ a hned po prvních odrazech jí došlo, jak úžasný komplexní pohyb to je.

Jak říká Fasnerová, v poslední době se jí hodně dospělých ptá: „Jak na koloběžku? Je vůbec vhodné na koloběžce jezdit, když mě bolí záda, kolena nebo kyčle?“ A její odpověď zní: „Jednoznačně ano. Určitě to stojí za to vyzkoušet a možná objevíte pohyb, který právě vám vyhovuje. Zjistíte, že máte svaly, o kterých jste ani nevěděli, že jsou. A ověříte si, jak je na tom vlastně vaše kondice,“ doplňuje fyzioterapeutka.

Jak to uvnitř těla funguje?

Jedním z nejdůležitějších kladů koloběžky je ten, že se vůbec hýbete. „Vzhledem k našemu způsobu života, kdy pohybové aktivity máme nedostatek, většinu času prosedíme v práci či v autě, je koloběžka úžasný kompenzační prostředek. Proč? Protože se na ní stojí! A co víc – stojíte na jedné noze, kdy aktivujete i jednoduše řečeno hluboké vrstvy svalů, které jsou velice důležité pro náš správný aktivní stoj,“ popisuje fyzioterapeutka.

Díky pravidelnému střídání nohou pak, jak vysvětluje Fasnerová, dochází k propojení pravé a levé hemisféry, k nastartování pravolevé rovnováhy v našem těle. Velkým pozitivem je i to, že při správné technice po každém odrazu zapojíte svaly kolem kyčle a tím tyto svaly posilujete, zároveň posilujete a aktivujete svaly na stojné noze.

Správný postoj je základ

Aby byl pohyb na koloběžce bezpečný pro náš pohybový aparát, je nutné na koloběžce zaujmout správný postoj. To se nám podaří, zvolíme-li správnou výšku řídítek, která by měla být asi do výše pasu. Stojná noha na stupátku by měla být v zadní části, trup držíme vzpřímeně, ramena stažená dolů, paže jsou mírně pokrčené v loktech a pozor na zápěstí, to není zalomené. Řídítka držíme vždy oběma rukama.

S každým odrazem švihovou neboli odrazovou nohu vždy přednožíme, následně dojde ke kontaktu chodidla se zemí, k odrazu a zanožení. Jak již bylo výše zmíněno, cca po 3–5 odrazech doporučuji vystřídání nohou. Při jízdě se díváme stále dopředu a držíme rovná záda. Již po pár metrech ucítíte, jak aktivně pracují Vaše zádové a břišní svaly. Podrobnější informace o správném postoji, využití svalů apod. najdete např. na stránce www.kolobeh.cz

Koloběžka napraví záda

Původ bolesti zad pochází většinou z nějaké nerovnováhy v našem těle. „Koloběžka je neuvěřitelná komplexní pohybová aktivita. Ano, zapojujeme všechny velké svalové skupiny, jako jsou svaly zádové, svaly břišní, svaly paží, svaly na dolních končetinách, a díky tomu, že se jedná o pohyb, kdy v jednu chvíli stojíme na jedné noze, zapojujeme i hluboké svaly, které jsou tak důležité pro stabilitu naší páteře. Zjednodušeně řečeno, při jízdě na koloběžce přirozeně posilujeme všechny důležité svalové skupiny,“ vysvětluje odbornice s tím, že zanožení v kyčli má ještě jedno velké plus. A to je, že zároveň protáhneme svaly na přední straně stehna, které zase při pohybu dolní končetiny vpřed posílíme.

Při správné technice koloběžka pomůže i v poúrazové terapii po operaci kolen, kyčlí, ale i vyhřezlých plotének. „Je ale potřeba opravdu zvládnout správnou techniku, vybrat správný terén a hlavně na nic nespěchat a nechtít hned trhat nějaké rekordy,“ radí s tím, že velmi důležité je také jezdit na kvalitní koloběžce, která má nízký nášlap, aby se moc nekrčila stojná nohu, dobrá ložiska a náboje, takže na jeden odraz ujedete více metrů. Měla by také mít sníženou hmotnost, spolehlivé brzdy a přesné vedení dráhy díky kvalitním pneumatikám. Na vás už je jenom, abyste nezapomněli na helmu.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.