Blue Monday | Co to je, jaký má význam a na kdy připadá? | Moje zdraví

Blue Monday: Dnes je nejdepresivnější den v roce! Proč psychika trpí?

15. ledna 2024 • 10:00

Pokud se vám dnes podařilo vstát levou nohou a vaše nálada se ne a ne lepšit, pak buďte v klidu. Dnešek totiž podle odborníků připadá na Blue Monday. Údajně nejdepresivnější den v roce! 

Z vědeckého hlediska je totiž období těsně po Vánocích s nulovou vyhlídkou na dny prosvětlené sluncem skutečně tím, co zkazí náladu i tomu nejotrlejšímu zastánci pozitivních myšlenek. A tak se může stát, že se právě v tento den probudíte, a i kdybyste vykročili pravou nohou, proletěli se balonem nebo vyhráli v loterii, náladu vám to stejně nezlepší.

Video se připravuje ...
Blue Monday - Nejdepresivnější den v roceVIDEO 

Blue Monday jako dobrá reklama?

Ano i ne. Ačkoliv se možná pozastavíte, když název Blue Monday uslyšíte, je třeba dodat, že leden jako takový moc pozitiv nemá. Vánoce za námi a jaro v nedohlednu. Proto se leden řadí mezi měsíce, kdy naše nálada dostává poměrně zabrat. Důvody jsou také dlouhodobá absence slunečního záření, nulová dávka vitaminu D, teploty často na bodu mrazu i pod ním, Vánocemi vyčerpané finance, a k tomu kvůli svátečnímu obžerství hezkých pár kilo navíc

Blue Monday ale není jen výstřelkem k tomu, jak si dny v lednu nějak okořenit. Stojí za ním tzv. vědecká rovnice, se kterou přišel Cliff Arnall, profesor na Univerzitě v Cardiffu. Rovnice je výpočtem vycházejícím z financí, lednového ošklivého počasí a také předsevzetí, která jsme pouhých pár dní po Novém roce zkrátka nezvládli. Započítávají se do ní také nefunkční vztah, přetrvávající tma a věčně zimou "unudlaný" nos. Člověk se ani nenaděje, a nejdepresivnější den dostane hezky na stříbrném podnose.

Rovnice pro výpočet Blue Monday:

Vzorec pro výpočet Blue Monday • Autor: archiv

Blue Monday obvykle vychází na třetí lednové pondělí a ani letos tomu není jinak.

S novým rokem přání v trapu

K Blue Monday pak přispívá také fakt, že je leden měsícem předsevzetí. Ta si dáváme na Nový rok a často, pokud jde právě o ně, rychle selháváme. Důvodem je hlavně to, že jsou naše cíle v tomto ohledu nereálné. Zhubnout o deset kilo za měsíc, rychle zbohatnout, najít "teď hned" fungující vztah. Tak život ale nefunguje a je třeba si uvědomit, že každý cíl, dokonce i ten nejmenší, vyžaduje čas. 

Počasí nepomáhá

Vánoce jsou mezníkem, který nám často pomáhá překonat nehezké podzimní dny a začátek zimy. Jakmile jsou pryč, další radost nemáme. K tomu nepřispívá ani počasí, které se jako naše nálada drží na bodu mrazu. A to doslova. Navíc šance, že hned v únoru přijde jaro, jaksi nepřipadá v úvahu. A tak se není čemu divit, že zkrátka nemáme, proč se usmívat a být veselí

Jak zlepšit Blue Monday?

Pokud to letos chcete jinak a vaším cílem není opět uvíznout v depresi, jděte na to tentokrát od lesa. Zkuste se právě v tento den jen tak odměnit. Kupte si nějakou maličkost, jděte do kina s přítelem nebo si nazujte tenisky a vyběhněte. Sport vám dodá endorfiny, a co si budeme říkat, hormony štěstí, ať jsou v jakékoliv dávce, jsou v tento den více než vítané. Sami pak uvidíte, že to nebylo v tento den zas tak hrozné.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.