Zmrazení vajíček: Řešení pro ženy, které zatím nenašly toho pravého | Moje zdraví

Zmrazení vajíček: Řešení pro ženy, které zatím nenašly toho pravého

Zmrazení vajíček: Řešení pro ženy, které zatím nenašly toho pravého
Autor: EUROPE IVF International s.r.o.
25. listopadu 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Před pár lety slovíčko social freezing nikomu nic neříkalo, zato dnes se o něm hovoří hojně, a to zejména u žen okolo třiceti, které se k budování rodiny ještě tak nějak nemají. Ať už je důvodem kariéra, nebo například to, že k početí miminka chybí ten správný partner, je dobré myslet na zadní vrátka. Proč?

Zmrazení vajíček reaguje na aktuální potřeby žen

Životní cesty žen se změnily, jejich biologie však zůstává stejná. To neznamená, že by všem měly před dovršením třicítky začít tikat biologické hodiny, ale to, že zatímco ženy studují, pracují a plní si své sny, plodných vajíček ubývá. Social freezing tento fakt sice zvrátit neumí, co ale umožňuje, je zachytit plodnost a podržet ji ženám do doby, až projekt „chceme být rodiče” bude aktuální.

Zbavte se úzkosti, že vám ujíždí vlak

Jednou z nesporných výhod, která se na reprodukčních klinikách opakuje, je pocit úlevy a uvolnění. Moci pracovat, cestovat a seznamovat se bez vědomí toho, že ženám ujíždí vlak, to je zásadní faktor pro jejich duševní zdraví. Zmrazení vajíček mírní tlak, že „už by měly počít” a ženy se také méně bojí o to, že jejich biologické hodiny jednou dotikají. V klidu tak dokončí projekty, které jsou pro ně důležité, a s miminkem počkají na dobu, až budou připravenější. Nebo až potkají partnera, se kterým se rozhodnou rodinu založit…

Seznamování?

Najednou nemusíte tlačit na pilu Jedna úžasná výhoda zmrazení vajíček? Delší čas na nalezení správného partnera. Ano, jak ukazují studie, většina žen si zmrazí vajíčka, protože ještě nenašli muže, se kterým by chtěly vychovávat děti. Vědomí, že si svou plodnost pojistily a nemusí tak spěchat, dost odlehčí také samotné seznamování – mohou se lépe soustředit na přítomnost a poznat se lépe, aniž by se na vše dívali skrze filtr plodnosti a hodnocení, zda právě tento jedinec je vhodným jedincem pro založení rodiny. Nebude? Nevadí. Není kam spěchat, vajíčka čekají.

Social freezing chrání vajíčka před nemocemi či invazivními lékařskými zákroky

Původní poslání social freezingu? Pomoci ženám s rakovinou, jejichž plodnost byla ohrožena chemoterapií či radiační léčbou. Dnes to však platí i pro pacientky s dalšími nemocemi, například s endometriózou, která vytváří zánětlivé prostředí v reprodukčním systému a může bránit plodnosti. Absolvování social freezingu před léčbou rakoviny, endometriózy nebo před operací vaječníků či odstraněním nádorů, poskytuje ženám příležitost založit rodinu, až budou opět zdravé a rovněž zbavit se obav, že je osud zasáhl dvakrát – poprvé nemocí a podruhé tím, že je připraví i o možnost založit rodinu.

Staňte se rodiči kdykoliv

Nezáleží na tom, jaký důvod je ten váš – možná partnera máte, ale potřeba stát se rodiči tady zatím není, možná čekáte na dobu, kdy si vám mateřství bude dopřáno v klidu a bez obav, jak zaplatíte složenky. Každý má právo se rozhodnout po svém, důležité ale je, že tady existuje něco, co vám vaše mládí, zdraví a příležitost k početí miminka zachová.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.