Vědecky ověřeno: Pět překvapivých způsobů, jak žít déle | Moje zdraví

Vědecky ověřeno: Pět překvapivých způsobů, jak žít déle

Vědecky ověřeno: Pět překvapivých způsobů, jak žít déle
Autor: iStock.com
28. července 2020 • 12:00

Určitě víte, že dostatek spánku, vyvážená a pestrá strava a pohyb prospívají zdraví a dávají šanci na dlouhý život. Možná vás ale zaujmou i další způsoby, které vedou k letům navíc. Kdo se dožívá vyššího věku a co pro to můžeme udělat my?

Vyrazte na hory

Vědci z  University of Colorado School of Medicine ve spolupráci s Harvard School of Global Health zjistili, že lidé, kteří žijí ve vyšších nadmořských výškách, mají tendenci žít déle než ostatní. Je u nich méně pravděpodobné, že onemocní ischemickou chorobou srdeční. Existuje několik teorií, proč by to tak mohlo být: Některé naznačují, že nižší hladiny kyslíku by mohly mít vliv na geny, které mění způsob fungování srdce. Další teorie pracuje s tím, že ve vyšší nadmořské výšce slunce svítí intenzívněji, což by mohlo mít za důsledek lepší zásobení těla vitamínem D, což je spojeno se sníženým rizikem nemoci. Co můžete udělat? I když nežijete v horách, choďte na výlety do přírody, a když můžete, vyrazte na hory.

Buďte s přáteli

Vztahy s blízkými podporují dlouhověkost. Například studie na více než 90 000 ženách mezi 50 a 79 lety přišla se zajímavým zjištěním: Ty, které uváděly, že cítí podporu rodiny a přátel, měly větší předpoklady žít déle než ty osamělé. Jiné studie ukázaly, že ženy s rakovinou prsu, které mají silné sociální a emocionální zázemí, mají lepší šance na přežití. Přestože si vědci nejsou jisti důvody, domnívají se, že socializace vede ke zvýšení sebeúcty a také ke vzájemnému působení na udržení zdraví.

Dělejte to, co vám dělá radost  

Šťastní lidé žijí déle, to věděly i naše babičky a ve studiích publikovaných v časopise Applied Psychology: Health and Well-Being to potvrzují i vědci. Úkolem člověka rozhodně není odstranit ze života všechen stres, to je dost dobře nemožné. Můžete ale přidat do svého dne aktivity, které vám přinášejí radost. Pletení, kreslení, procházky, zahrada, čas s přáteli, cvičení, pečení, určitě víte, co vykouzlí úsměv na tváři a dobrý pocit na duši právě vám.  

Pořiďte si zvířátko

Studie ukazují, že majitelé domácích zvířat mají nižší hladinu cholesterolu a také vyšší šanci na přežití infarktu než lidé bez domácích mazlíčků. Například procházka se psem je i skvělý způsob, jak se donutit k pohybu na čerstvém vzduchu a tím se udržovat ve formě.  

I malé změny se počítají

Nemyslete si, že pokud neuděláte ve svém životě radikální změnu nebo pokud nebudete dělat všechno podle doporučení vědců, nemá to cenu. Naopak – studie vědců naopak ukazují, například co se týče cvičení, zdraví zlepší jakýkoliv pohyb, ne jen kontinuálně třikrát týdně hodina. Nemusíte se ze dne na den vzdát všechno sladkého, zkuste si třeba říct, že budete snídat místo koláčů tmavé pečivo, tvarohovou pomazánku a zeleninu. Malé změny, které se stanou pravidelnou součástí vašeho života, často v průběhu času přinášejí velké výhody. Kromě toho, když se podíváte na to, co již funguje ve vaší každodenní rutině, přinese vám to lepší pocit a větší motivaci ke zdravému životnímu stylu.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.