Mindfulness: Proč se vyplatí zaměřit se na prožívání přítomného okamžiku | Moje zdraví

Mindfulness: Proč se vyplatí zaměřit se na prožívání přítomného okamžiku

Mindfulness: Proč se vyplatí zaměřit se na prožívání přítomného okamžiku
Autor: iStock.com
19. října 2020 • 12:00

Mindfulness bychom do češtiny mohli přeložit jako všímavost, vědomou pozornost nebo bytí v přítomnosti. Apple ji předepisuje svým zaměstnancům stejně jako Google, nedají na ni dopustit ani finančníci na Wall Street. V poslední době ji doporučují i psychologové jako mocný nástroj k udržení si psychické pohody během pandemie. Proč se na ni zaměřit a jak ji zapojit do života?

Tato technika posiluje schopnost mysli zaměřovat se na plné prožívání přítomnosti. Bez hodnocení a očekávání. „Úplně jednoduše a obecně můžeme mindfulness chápat jako prostou schopnost žít právě teď a právě tady, přijímat věci takové, jaké jsou,“ říká Ingrid Reková, lektorka mindfulness kurzu společnosti NICOM. Tedy zbytečně se nestresovat a neřešit, co bude, až. Je to umění, kterému se člověk může učit celý život a nikdy nebude mistr.

Jak začít s mindfulness

Naučit se prožívat přítomnost chce trénink. Dobrý návod najdete v knize Jona Kabat-Zinna s názvem Život samá pohroma. V první řadě je důležité věci ani svoji praxi neposuzovat. Neříkat si, co je dobré, co je špatné. Jestli mi dnes meditace jde dobře, nebo nejde. Prostě přijímat a zkoumat věci tak, jak jsou. „Neustále si vytváříme úsudky o svých vjemech,“ uvádí Kabat-Zinn. „Některé věci, lidé a události jsou posouzeny jako dobré, jelikož se díky nim z nějakého důvodu cítíme dobře. Stejně tak věci špatné. Ale zvyk kategorizovat a hodnotit vlastní prožitky nás uvězňuje v automatických reakcích, které často nemají objektivní charakter,“ vysvětluje autor. 

Takhle nás třeba automatické reakce mohou trápit víc než samotná událost. Například u bolesti lidi často více stresuje ta obava, že je zase něco bolí, než bolest samotná. Když ji naopak přijmou, jakože tu je, často zjistí, že se to dá vlastně mnohem lépe snést.

Co dělat každý den?

Každý den se alespoň jednou na chvíli zastavte. Cestou domů, před usnutím, v poledne na lavičce. Zkuste zavřít oči a deset minut vnímat své okolí – zvuky, vůně, své emoce, pocity, své radosti i smutky.

Každé ráno se nadechněte a usmějte se. Zlepší to náladu, i když to člověk udělá z donucení. Uvědomte si, že každý den přináší spoustu příležitostí. Přijímejte je otevřeně.

Dejte si na jídlo čas. To je to nejlepší, co můžete udělat. Kromě toho, že si jídlo více užijete po všech stránkách, sníte toho také méně! Proč? Mozku trvá nejméně patnáct minut, než dostatečně zachytí a zpracuje signály těla o tom, že je syté. Proto toho často sníme víc, než je potřeba. Pokud budete jíst pomalu, sníte toho – než se dostaví pocit sytosti – méně.

Vydejte se na procházku do lesa, ale velmi pomalou, až loudavou, abyste naladila všechny své smysly. Vnímejte zem v každém svém kroku. Jděte zvolna, zhluboka dýchejte a poslouchejte ticho. Všímejte si drobností, jako je šustění listů, problikávající paprsky světla mezi větvemi nebo stíny, jež vrhají stromy.

Sněte o své budoucnosti, ale pracujte už dnes. Neříkejte si, co bude, až… Co začnete zítra. Čeho jednou dosáhnete. Mějte svůj sen, ale začněte k němu směřovat už dnes.

Nedovolte strachu, aby vás ovládal. A nedovolte, aby se ve vaší hlavě spustil řetěz domněnek. Proč to ten druhý řekl, nemá mě rád, co jsem mu udělala, proč se tak divně díval, co mu řeknu zítra, jak se zachová, co udělám, když to nevyjde… Domněnky vytváří ve vaší hlavě spirálu asociací, ze které je těžké jen tak vystoupit. Jsou věci, které se zkrátka přihodí, ať je člověk promýšlel sebevíc.

Pamatujte: Přílišné zaobírání se tím, co se stane zítra, vám brání prožít si to, co se děje dnes.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.