Jak přežít začátek školního roku bez újmy dětí i rodičů | Moje zdraví

Jak přežít začátek školního roku bez újmy dětí i rodičů

Jak přežít začátek školního roku bez újmy dětí i rodičů
Autor: istock.com
23. srpna 2021 • 14:00

Po bezstarostných prázdninách všem školákům i jejich rodičům nekompromisně začíná školní rok, se kterým je spojený pevný režim, povinnosti i řada nových, často stresových situací, se kterými se musí děti i dospělí vypořádat. Jak se tedy na začátek školního roku připravit a jak jím proplout s co nejmenší újmou na psychice? Poradíme!

Režim nastavte s předstihem

O prázdninách jste velmi pravděpodobně častokrát i s dětmi šli spát později, než je zvykem, stejně jako si i ráno přispali. Aby první školní den nebyl šokový, začněte dítě zvykat na pravidelný režim ještě na konci prázdnin, kdy striktněji nastavíte večerku i čas ranního budíčku. Díky tomu nebude dítě během prvních dní ve škole nevyspané ani mrzuté.

Video se připravuje ...
Jak usnadnit dítěti nástup do první třídy?VIDEO 

Připravte si školní potřeby

Ještě na konci prázdnin zkontrolujte a společně připravte aktovku, pouzdro, případně i další pomůcky, pokud jejich seznam máte k dispozici, ještě s předstihem. Na tuto činnost si vyhraďte klidnou chvilku a zkuste si přípravy užít tak, aby dítě mělo spojeno příchod školy s pozitivními emocemi. Pokud vám něco chybí, vydejte se na nákup ještě během prázdnin, dokud nejsou v obchodech fronty. Shánění jednotlivých položek můžete pojmout i jako bojovou hru, v rámci které musí dítě najít v obchodě všechny věci ze seznamu.

Mluvte, mluvte, mluvte

Komunikace hraje při psychické přípravě (nejen) na školní rok velkou roli. Mluvte proto s dětmi o škole co nejčastěji už během prázdnin a zajímejte se zejména o jejich pocity. Pokud mají z něčeho strach, vysvětlujte a uklidňujte. Proberte, co všechno si budete do školy připravovat, na které spolužáky se dítě těší, jaká bude paní učitelka i co všechno se v nadcházejícím roce naučí. Podporujte pozitivní emoce a motivujte dítě, pokud je nejisté.

Procvičte si učivo

Pokud už má vaše dítě alespoň jeden rok školy za sebou, dva měsíce volna dost možná způsobí, že řadu věcí zapomene. Před začátkem školního roku si proto zejména s menšími dětmi procvičte stěžejní učivo tak, aby hned v prvních dnech školy nezaostávaly za ostatními. Základem by mělo být čtení a počty dle věku dítěte.

Vstaňte pravou nohou

První dny školy dbejte na to, aby rána byla poklidná a pohodová. Dopřejte si oblíbenou snídani, vezměte si oblíbené oblečení, dejte si dostatek času na ranní přípravy – vy i vaše dítě. Nálady se totiž do velké míry přenášejí, a pokud budete pozitivně naladěni vy, velmi pravděpodobně bude v podobné náladě i váš potomek.

Projděte si společně školu

Cestu do školy vyplňte pohodovou konverzací a dobrou náladou. Pokud to situace umožňuje, zejména s mladšími dětmi si ideálně společně projděte i školní šatny a cestu do třídy, doprovoďte je na jejich místo ve třídě a počkejte, až se v novém prostředí „rozkoukají“. Pro uvolnění atmosféry a lepší navazování vztahů můžete dítě vybavit bonbóny, které může rozdat spolužákům a prolomit tak pomyslné ledy.

Video se připravuje ...
Jak správně vybrat psací potřeby pro prvňáčka?VIDEO 

Rozlište, co je důležité

První týdny školy budou plné úkolů a požadavků pro děti i rodiče a snadno se může stát, že na některý zapomenete nebo nebudete schopni jej splnit hned. Nestresujte se zbytečně a drobné přešlapy jednoduše velkoryse přejděte. Svět se nezboří kvůli tomu, že dítě jednou zapomene doma pravítko, dostane dvojku z prvního diktátu nebo že jste hned v prvním týdnu nestihli koupit předepsaný štětec číslo 10. Toto všechno budete moci v následujících dnech ještě mnohokrát dohnat.

Odměňte se

Začátek školního roku je jednoznačně stresující, náročný a plný změn. Nebojte se proto sebe i děti za každý zvládnutý den náležitě odměnit – ať už návštěvou cukrárny, koupí něčeho pro radost nebo společným výletem.

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.