Jak užívat bylinky? Rozhodně neplatí, že čím více, tím lépe | Moje zdraví

Jak užívat bylinky? Rozhodně neplatí, že čím více, tím lépe

Jak užívat bylinky? Rozhodně neplatí, že čím více, tím lépe
Bylinky nasbírejte na místě, které je pokud možno co nejméně zasaženo dopravou a průmyslem • Autor: Shutterstock.com
6. července 2018 • 06:00

Znáte někoho ze svého okolí, kdo si nikdy v životě neuvařil ani heřmánek? Proč vůbec bylinky používáme? A jak to udělat, abychom z nich měli jen a jen užitek? 

Léčebné moci bylin a koření využíváme už od pravěku. A pokračujeme v tom i dnes. Zvyk pít bylinkové čaje nás naštěstí neopustil ani v době instantních nápojů, sirupů a doplňků stravy. Vždyť také co může být příjemnější než si provonět pokoj šípkovým či lipovým čajem s medem a před spaním si dát hrneček heřmánkového?

„U nás si zákazníci nejčastěji kupují brusinkový list, kontryhelovou nať, zlatobýl celík, řepíkovou nať, plod ostropestřce, kořen echinacey. Stálý zájem je o tradiční bylinky jako heřmánek, meduňka, zeměžluč a fenykl,“ potvrzuje neměnící se české zvyky Petr Štěrba z pražského bylinářství Kindl. Mezi nejdůležitější a nejčastěji účinné látky, kvůli kterým bylinky používáme, patří alkaloidy, cukry, slizy, saponiny, třísloviny, křemičitany či flavonoidy.

Chcete-­li z bylinek mít opravdový užitek a ne bolení hlavy, je potřeba při jejich přípravě dodržovat jak množství, tak i způsob přípravy. Jakých zásad bychom se měli držet? A proč by se měly nať či květ používat tak, jak jsou?

S postupující globalizací a při poměrně luxusním způsobu života jsme totiž mírně zlenivěli a chceme všechno na stříbrném podnosu. Myslíme si, že když si spaříme bylinkový čaj z pytlíku, máme všechno „vychytané“. Ale ono to tak jednoduché není. Je velmi důležité pečlivě dodržovat přesný návod k přípravě. A navíc…

„Podstata je, že čím víc výchozí bylinku drtíte, tím víc poškodíte obsah účinných látek a snížíte vůbec celkovou dobu jejich účinnosti. Také se často nedodržuje doba louhování – buď je moc krátké, nebo příliš dlouhé. Využívané části jako kůra či kořeny se pak do varných sáčků vůbec nehodí,“ vysvětluje Petr Štěrba.

Aby tedy mohla bylinka opravdu dobře fungovat, je dobré znát vlastnosti celé rostliny – nejen listů nebo květů. A každá bylinka má trochu jiný účinek podle způsobu zpracování. Každou je také potřeba přesně odměřit, neboť účinné látky v ní obsažené mohou vyvolat nechtěné reakce organismu.

Platí i v bylinkovém odvětví, že to, co roste nejblíže k nám, je pro nás nejlepší? A stejně jako bychom měli dávat přednost plodinám, jež pocházejí z našeho okolí, bychom měli používat i bylinky? "Všeobecně ano. Především ale doporučuji, aby ve vašem okolí bylo místo pokud možno co nejméně zasaženo umělými hnojivy, dopravou či průmyslem. A chce to mít alespoň nějaké znalosti o době, působení a způsobu sběru konkrétních bylin. Pak jde o to je správně sušit a skladovat,“ vyjmenovává Petr Štěrba.

Na druhé straně, pokud se rozhodnete užívat nějakou rostlinu, jež je domovem například v Asii (houby šii­take, ženšen…), pak se do toho při správné diagnóze, vhodně zvolené dávce, pravidelné aplikaci a celkovém správném přístupu ke svému léčení a životosprávě klidně můžete pustit. Kdo ale dnes má opravdu čas se sběru bylinek věnovat? Rychlejší a bezpečnější variantou je koupit léčivky u prověřeného prodejce, jenž je odebírá od prověřeného dodavatele, který je sbírá v prověřených lokalitách…

4 otázky pro Petra Štěrbu z bylinářství Kindl

Tak jako existuje interakce mezi dvěma léky ani dvě byliny se spolu nemusejí snášet. O které se jedná nejčastěji?

Zatím nevím o bylinkách, které by se přímo nesnášely. Spíš je problém s nesprávnou diagnózou a nevhodným výběrem drogy (její dávky/přípravy), respektive s nevhodností drogy pro daného jedince. Například nemá cenu dávat ženšen na povzbuzení s chmelem na zklidnění zároveň. Pozor dávejte při problémech se srážlivostí na bylinky ředící krev, jako jsou tužebník a kotvičník. Problémy se dají ovlivnit vždy přes některý z hlavních orgánů – játra, slinivku, ledviny.

Ačkoli je za komplikací jeden z nich dominantní, je dobré, pokud při volbě bylin neopomineme žádný z nich. A je hloupost každého, kdo chce přírodní drogy použít, když o nich něco nenačte nebo se nezeptá někoho, kdo s nimi pracuje. Někdy pak na problém stačí jedna až tři byliny. Jindy zase nejlépe pomůže zkombinovat bylin více.

Mnoho lidí dlouhodobě užívá léky na tlak, na srdce nebo na cukrovku, ti jistě mají omezený výběr bylinek…

Při problémech s nízkým tlakem není dobrá bříza. Diabetik se zácpou nemusí borůvku. Při problémech s autoimunitou není dobrá echinacea a ženšen. Při problémech se zvýšenou funkcí štítné žlázy se vyhněte chaluze, při snížené funkci naopak vynechte karbinec.

Jak dlouho léčivka vydrží? Za jakou dobu se stává bezcennou?

Při správném zpracování (sběr, sušení), skladování a manipulaci vydrží zpravidla dva roky od dokončení sušení. Po této době už je obsah účinných látek většinou nízký a pro dosažení účinků je potřeba čím dál většího množství drogy…

Jak uchovávat bylinky?

Dobu použitelnosti zaručíte (nedodržením zkrátíte) dodržením základních pravidel: sucho, tma, nevětrat. Případně nejlépe skladovat ve skle nebo v kamenině.

Článek vyšel v původním znění v tištěném magazínu Moje zdraví.

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.