Plíseň na nohou: Problém koupališť, na který pomůže chytrá houba | Moje zdraví

S mykózou na nohou pomohou i bylinky a chytrá houba

S mykózou na nohou pomohou i bylinky a chytrá houba
Autor: istock.com
15. července 2023 • 06:00

Plísňová onemocnění na nohou zpočátku nebolí, a tak je hodně lidí zanedbává, Když už se objeví, kromě běžných přípravků pomohou bylinky i chytrá houba!

Jak nemoc poznáte? Než plíseň postihne nehty, projeví se často předtím mezi prsty na nohou. Pokud se ale choroba nezastaví, dochází k drobnému olupování kůže. To není zpočátku téměř vidět, poté se plíseň může šířit dále do nehtů. Mají změněnou barvu a strukturu, praskají a lámou se. Plísňová onemocnění nehtů přinášejí kromě společenských problémů i fyzické komplikace. Nejsou-li léčena, mohou být velmi bolestivá, neboť nehty zarůstají do nehtových valů a deformují je. Omezují nemocného i v běžné denní činnosti, jako je obouvání bot nebo chůze z kopce.

Video se připravuje ...
Kožní potíže u dětíVIDEO 

Jak potíže léčit? Poraďte se s kožním lékařem, případně bude stačit konzultace s lékárníkem. Lék vybírejte pečlivě podle toho, co vás trápí, a s ohledem na místo výskytu i na to, jak lék působí. V lékárně je řada přípravků, ale ne všechny mají stejný účinek. Některé původce mykotického onemocnění pouze potlačují, jiné původce přímo ničí. Některé látky pronikají do hlubších vrstev kůže, kde zabraňují šíření mykotického onemocnění a rychle ulevují od svědění.

Naboso nechoďte, ale cizí přezůvky odmítněte

Nemocí se můžete nakazit nejčastěji na koupališti, v šatně, ale třeba i na hotelovém koberci. Všude tam se vaše bosá chodidla mohou setkat se zárodky plísní, hub či kvasinek způsobujících mykózu. Noste proto přezůvky, případně si nohy dezinfikujte. Pozor ale! Zvyk při návštěvách se zouvat, či dokonce používat přezůvky, které již na sobě mělo několik lidí, je podle odborníků jedním z možných důvodů zvýšeného výskytu onychomykóz v České republice. Bačkory mohou být zdrojem plísňového onemocnění. Proto, když jdeme navštívit svého známého, měli bychom raději odmítat nabízené přezůvky a nosit si s sebou své vlastní nebo chodit v ponožkách – ne však naboso.

U dětí se nemoc, které lékaři odborně říkají onychomykóza, vyskytuje zřídka. Jejich nehty rostou rychleji, a tak se na nich infekce většinou nestačí zabydlet. Pravděpodobnost nákazy je naopak vyšší také v souvislosti s obezitou, cukrovkou nebo cévním onemocněním. Nejvíce nemocných je ve věku mezi čtyřiceti a šedesáti lety.

Proti kvasinkám působí penízovka

S nemocí a také s její prevencí mohou pomoci i bylinky. K posílení imunitního systému a zamezení množení kvasinek slouží například penízovka, houba, která je díky svým komplexním účinkům stále oblíbenější. Také tinktura z česneku je účinným pomocníkem proti plísním. Podobně pozitivně působí také tinktura z japonské houby šiitake. „Méně známým přírodním pomocníkem je tinktura z červeného lapacha, která se získává z vnitřní části kůry tohoto stromu. V boji s bakteriemi, plísněmi a kvasinkami, které mohou organismus napadnout, je přitom lapacho velmi účinné,“ popisuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Osoby, které bojují s nepříjemnými kvasinkami, však mohou dle bylinkářky využít též gemmoterapeutika. Například přípravek z ořešáku amerického skvěle pomáhá stimulovat obranné reakce organismu.

Proti již vzniklé plísni na nohou můžete využít například mast z kiwi, která nejenže pomáhá likvidovat plísně a bakterie, ale také podporuje zdraví cév. Použít lze i oblíbený grepový olej, jenž je znám svými příznivými účinky na stav kůže. „Kromě řešení vnějších estetických problémů je ale důležité se zaměřit také na odstranění plísně v krvi. K tomu může posloužit například tinktura z česneku a penízovky,“ doplňuje Jarmila Podhorná.

Osvědčeným preparátem je také ten s obsahem takzvané chytré houby. Chytrá houba se při aplikaci dostane pod nehet bez nutnosti jeho pilování, leptání, či dokonce strhávání. Proniká do buněk plísní a pro sebe z nich rychle vysává živiny.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.