Očkování proti klíšťatům? Teď je největší šance na získání příspěvku od pojišťoven | Moje zdraví

Očkování proti klíšťatům? Teď je největší šance na získání příspěvku od pojišťoven

Očkování proti klíšťatům? Teď je největší šance na získání příspěvku od pojišťoven
Autor: istockphoto.com
29. září 2019 • 06:00

Podzim je nejlepší období, kdy začít s očkováním proti klíšťové encefalitidě. Do konce listopadu můžete navíc využít příspěvky pojišťoven, které v rámci preventivních programů přispívají i na toto očkování.

Zatímco lymeskou borreliózu je možné léčit antibiotiky, v případě klíšťové encefalitidy, která je virového původu, antibiotika použít nelze. Proto je tak důležitá prevence, což potvrzuje i doktor Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí ze Státního zdravotního ústavu. Česká republika podle něj navíc aktuálně patří k zemím s nejvyšším počtem případů klíšťové encefalitidy v Evropské unii, počty hlášených případů navíc mají rostoucí trend. „Proočkovanost obyvatel Česka proti klíšťové encefalitidě je jen 25 procent. V sousedním Rakousku, kde byla podobná situace jako v Česku, proběhla rozsáhlá vakcinace proti klíšťové meningoencefalitidě a nyní je počet hlášených případů zhruba pětkrát nižší,“ vysvětluje lékař.

 

 

Podle něj je důležité si připomenout, že s narůstajícím věkem probíhá onemocnění závažněji. S komplikacemi pak narůstá i možností úmrtí, proto by měly být očkovány osoby všech věkových skupin. Chybou určitě je myslet jen na děti. Další chybou je spoléhat jen na repelent, který stejně jako dlouhé nohavice ani prohlídku po příchodu domů není možné považovat za stoprocentní ochranu.

Na kolik vyjde očkování

Jedna dávka stojí obvykle kolem tisícovky. Očkuje se celkem třemi dávkami, buď v normálním, nebo zrychleném schématu. To záleží na tom, jaká je zrovna část roku a jak je člověk chráněn v době nejvyššího rizika. Běžně se podává druhá dávka za 1–3 měsíce po první a třetí pak s odstupem nejvýše dvanácti měsíců. Ochrana přichází již 14 dní po druhé dávce.

Do konce listopadu můžete využít příspěvky pojišťoven, které v rámci preventivních programů spoluhradí i náklady na očkování. Může se přitom jednat až o 1 500 korun. Tento příspěvek je možné čerpat jak na základní očkování, tak na přeočkování po třech až pěti letech.

 

Pokud chcete požádat o příspěvek na očkování, musíte poslat žádost, respektive dojít si na pobočku s potvrzením do konce listopadu. Potvrzení přitom nesmí být starší než tři měsíce. Takže pozor: když se tedy někdo nechá očkovat v prosinci, nemůže žádost o příspěvek u pojišťovny uplatnit.

Klíště hrozí i na podzim

Odborníci upozorňují, že i když léto skončilo, klíšťata hrozí i nyní. Odnést si je můžete klidně z dětského hřiště. To, že žijí na stromech, je totiž jeden z mýtů. Číhají spíše v keřích nebo ve vysoké trávě. „Ochrana repelentem a dlouhé nohavice nejsou stoprocentní ochranou a často nás ani nenapadne používat je ve městě,“ říká praktická lékařka pro děti a dorost z Prahy Hana Cabrnochová.

Ta také připomíná, že by lidé už konečně měli zapomenout na chybný způsob odstraňování klíštěte: zakápnout olejem a vytočit. K točení není žádný důvod. „Klíště stačí zakápnout dezinfekcí a vyviklat. Děti se často bojí pinzety, tady je možné použít i vlhký konec vatové tyčinky namočený v mýdle. Tím stačí přes klíště přejíždět a simulovat tak viklavý pohyb,“ radí MUDr. Cabrnochová.

 

 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.