Popcorn a zdraví: Na co si dát pozor a jak si vybrat kvalitní? | Moje zdraví

Popcorn a zdraví: Na co si dát pozor a jak si vybrat kvalitní?

Popcorn a zdraví: Na co si dát pozor a jak si vybrat kvalitní?
Autor: istock.com
27. května 2019 • 06:00

Návštěvu kina si dnes už spousta lidí vůbec neumí představit bez pořádné porce popcornu. Pukaná kukuřice je mnohdy považována za zdravější variantu smažených chipsů. Jak je to ale s popcornem doopravdy, co se týká vašeho zdraví? A můžeme odlišit „zdravější“ a „méně zdravé“ druhy?

Kukuřice, a to i ve formě popcornu, je celozrnná potravina, která obsahuje vitaminy, minerály, vlákninu a antioxidanty. Stejně jako u každé potraviny ale platí: Pro vaše zdraví je nejvýhodnější konzumovat ji co nejčerstvější. Zpracované výrobky vždycky ztrácejí na své výživové hodnotě, navíc se k nim často přidávají i další složky, které našemu zdraví příliš neprospívají. V případě popcornu to bude velké množství soli a oleje. Pokud jste se ale rozhodli dát si pytlík popcornu jen tak pro chuť, sledujte následující:

Jak je na tom s kaloriemi?

Nejspíš budete překvapeni, ale popcorn je, co se týče energetické hodnoty, téměř dietní potravinou. Běžná porce popcornu, tedy 25 g, má pouhých 97 kalorií, platí to ovšem jen pro ten nedochucený. Velké balení popcornu, které kina servírují svým návštěvníkům, obsahuje téměř 1800 kalorií, což se vyrovná běžnému tříchodovému menu včetně dezertu.

Je kukuřice geneticky modifikovaná?

Každá potravina, která pochází z geneticky modifikované plodiny, to musí mít uvedeno na obalu. V Česku je prodej geneticky modifikovaných potravin povolený, co se ale týká jejich působení na lidský organismus, existují různé názory. Někteří odborníci považují jejich konzumaci za zcela bezrizikovou, jiní upozorňují na to, že není dostatečně prozkoumáno, jak na lidský organismus působí. Záleží tedy jen na vás, jakou strategii zvolíte.

Olej  olivový, nebo palmový?

U popcornu se můžete zaměřit i na druh použitého oleje. I tuto informaci najdete uvedenou na obalu. Nejlepší olej je pochopitelně olivový, nejhorší z hlediska složení je palmový tuk. Některá balení popcornu neobsahují olej žádný, ta na tom budou z hlediska přijatých kalorií lépe.

Příliš mnoho soli

Už samotná chuť popcornu napovídá, že tahle pochoutka obsahuje spoustu soli. Jde o stejnou sůl, jakou najdete v běžných slánkách, což je chlorid sodný. Jediný rozdíl je v tom, že v popcornu je velmi jemně zrnitá. Bylo však zjištěno, že velký pytlík popcornu obsahuje dvojnásobnou dávku soli, než je denní limit (který činní 5 až 6 gramů) a může přispět k vysokému krevnímu tlaku v pozdějším věku.

Strašák jménem glutamát

Kromě soli ale najdete v popcornu i různá umělá aromata, sladidla a barviva, pro zvýraznění chuti často i nechvalně známý glutamát sodný. Bezbarvý krystalický prášek bez vůně s mírně masovou chutí se v potravinářském průmyslu používá jako látka zvýrazňující chuť. Glutamát funguje jako neurotransmiter s dráždivými účinky na nervové buňky, při jeho větší konzumaci je tak může pomalu, ale jistě zabíjet. Dalším negativem glutamátu je fakt, že obsahuje 12 % sodíku, což je pro lidské tělo velmi vysoká dávka. Glutamát sodný může škodit všem věkovým skupinám.

Podle svého gusta

Pokud chcete mít popcorn plně pod kontrolou, udělejte si ho doma sami. Přehledný recept najdete ZDE. Nekupujte připravené sáčky. Budete mít ve svých rukách výběr tuku, množství soli. Když zapojíte vlastní fantazii, vytvoříte i vlastní příchuť. Třeba pomocí kurkumy, chilli papriček nebo na sladko s ořechy, skořicí či kakaem.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.