Kuřáci s plicní nemocí dosáhnou na moderní léčbu. Musí se ale snažit s kouřením přestat | Moje zdraví

Kuřáci s plicní nemocí dosáhnou na moderní léčbu. Musí se ale snažit s kouřením přestat

Kuřáci s plicní nemocí dosáhnou na moderní léčbu. Musí se ale snažit s kouřením přestat
Autor: iStock.com
11. prosince 2019 • 06:00

Všichni kuřáci, kteří mají chronickou obstrukční nemoc a chtějí se svou závislostí skoncovat, mají nově nárok na moderní léky, které výrazně snižují příznaky a komplikace nemoci. Doposud na ně ti, co ještě netípli svou poslední cigaretu, neměli nárok.

Chronická obstrukční nemoc CHOPN je velice časté onemocnění. V Česku jí trpí asi 600 tisíc lidí, ale diagnostikována a léčena je asi jen u 300 tisíc pacientů. Nová pravidla léčby se týkají přibližně 45 tisíc nemocných. Tedy nově nejen těch, co kouřit přestali, ale i všech, co by to rádi dokázali.

„Všichni pacienti, kteří absolvovali intervenci proti kouření tabákových výrobků a pro odvykání kouření, užívají léky dle pokynů lékaře a snižují počet vykouřených cigaret, se nově zařazují do kolonky spolupracující kuřák a otevírají se jim dveře k moderní léčbě. Většina z nich nedokáže ze dne na den přestat kouřit – závislost na nikotinu lze přirovnat k závislosti na heroinu. Když vidíme, že se pacient snaží, proč bychom jej měli nechat se dusit?“ říká prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., předsedkyně ČPFS a přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice.

S nedostatkem vzduchu totiž pacient s CHOPN bojuje každý den a podle plicních expertů mu moderní léky umožní nabrat dech a bojovat jak s nemocí, tak se závislostí. „Kromě toho nebudou tak často, nebo dokonce vůbec muset do nemocnice s výrazným zhoršením příznaků, kde pak podstupují dražší léčbu včetně například pobytu na jednotkách intenzivní péče. Pacienti s diabetem II. typu také dostávají léky, i když kouří nebo nedodržují dietu, podobně lidé s infarktem. Nevidíme důvod, proč by lidé s CHOPN, kteří se navíc snaží, měli být výjimkou,“ dodává prof. Vašáková.

Co je to CHOPN a jak se projevuje

CHOPN je velice závažná nemoc, která se v pozdějších stádiích již nedá léčit, významně snižuje kvalitu života a vede nezřídka k předčasnému úmrtí pacienta. Začíná jako chronická bronchitida, čili zánět průdušek. Poškozená sliznice průdušek se mění a dochází k velké produkci hlenu. Charakteristický je produktivní kašel, zejména po ránu. Zúžením průdušek dochází ke zhoršenému proudění vzduchu a k jeho zadržování a zvýšenému tlaku v plicích. Plicní sklípky praskají a stávají se nefunkčními pro další přenos kyslíku do těla. Organismus je nedostatečně zásobován kyslíkem, což se projevuje dušností, zpočátku při zvýšené námaze, později i v klidu.

Problém je, že nemocní často své potíže podceňují. „Potýkají se s chronickým kašlem, únavou, zadýchávají se, ale k lékaři nejdou,“ říká MUDr. Stanislav Kos, CSc., předseda Českého občanského spolku proti plicním nemocem Podle něj je CHOPN nejčastější příčinou transplantace plic – ročně jich lékaři provedou 42–44, 36 procent z nich kvůli CHOPN.

Hledání nemocných

Přestože se CHOPN týká v drtivé většině kuřáků a lidí nad 50 let, poslední dobou se objevují pacienti mladší 40 let. „Roste nám generace lidí, kteří se narodili předčasně, a jejich plíce se nestačily řádně vyvinout. U nich hrozí vznik CHOPN dokonce i v pubertě,“ varuje doc. Koblížek. Přibližně každý dvanáctý novorozenec se narodí předčasně. Tato skupina má čtyřicetiprocentní riziko rozvoje dlouhodobého postižení respiračního systému. Nedovyvinuté plíce jsou oslabené a náchylné k plicním nemocem, jako je CHOPN.

Plicní lékaři se snaží snížit úmrtnost a výskyt CHOPN všemi prostředky. Nyní například běží pilotní screening, na němž spolupracují s praktickými lékaři – vše pod taktovkou Národního screeningového centra Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Už v první fázi je jasné, že téměř třetina lidí, kteří dosud prošli kontrolou, má CHOPN a dalších 28 procent jiné postižení plic.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.