Jak efektivně vybrat úrazové pojištění | Moje zdraví

Jak efektivně vybrat úrazové pojištění

Jak efektivně vybrat úrazové pojištění
Autor: Shutterstock
6. října 2020 • 00:00
Prezentace klienta • 

Jestliže se vám stane nějaký úraz, je to samozřejmě velmi nepříjemné a nemůžete se dočkat, až se uzdravíte. V hlavě vám mimo jiné jistě vyskočí, do jaké míry vás handicap ovlivní v běžném životě. Je jasné, že jistá omezení podstoupíte. Právě proto se vyplatí být připravený, a to alespoň tak, že máte uzavřené úrazové pojištění. Jasně, zdraví vám nevrátí, ale aspoň trochu finanční uleví. My se proto v následujících řádcích zaměříme na některé důležité aspekty, jež se tohoto finančního produktu týkají. Podíváme se hlavně na to, jak vybrat ten správný produkt.

Pro koho je vlastně úrazové pojištění určeno?  

Sjednat si úrazové pojištění může prakticky každý. Stačí jen mít zájem. Důležitý je také rozsah pojištění. Pojistit lze jak jednotlivce, tak i rodinu, případně jinou skupinu osob. Jednat se může například o:

  • zájmovou organizaci,
  • skupinu dětí,
  • zaměstnance firmy.

Jakékoli úrazové pojistky mohou zahrnovat trvalé následky, případy smrti v důsledku úrazu nebo jiné tělesné poškození. Samozřejmostí jsou i kombinace zmiňovaných situací. Volit lze různé produkty, a to často i s výraznými slevami. Podívat se na ně můžete třeba zde.

Jaký může být věk pojištěnce?  

Mohlo by se zdát, že neomezený. Úplně tak tomu být nemusí. Nezletilé osoby se pochopitelně nemohou pojistit samy. Jinak se na trhu nachází spousty různých pojišťoven, které nabídnou produkty pro pojištění i nejmenších dětí. Datum narození je všeobecně poměrně důležité. Asi velmi složitě bychom hledali takovou finanční instituci, jež pojistí osobu starší 75 let.

Kdy nastane plnění z úrazové pojistky?  

Určitě to nebude v momentu, kdy se konkrétní zranění stane. Nejprve je zapotřebí ukončit šetření, které se právě daného úrazu týká. Počítat byste měli s tím, že vyšší plnění se tradičně nachází v případě trvalých následků a uznání invalidního stavu. Drtivá většina pojistek také pojímá výplatu pro případ smrti v důsledku úrazu. Čekat je možné na výplatu pojistného plnění klidně i několik měsíců či let. Mnohdy se čeká například na výši trvalých následků.

Vyplácení pojistných sum  

Určitě není od věci vědět i to, jaký způsobem jsou vypláceny částky vyplývající z konkrétní pojistky. U trvalých následků se vyplácí určité procento z celkové pojistné částky. Pokud dojde k úmrtí v důsledku úrazu, vyplacena je kompletně celá sjednaná částka. V případě ukončení pojistky nedochází k vyplacení žádné částky.

Nezapomínejte na připojištění  

K jakémukoli úrazovému pojištění je možné sjednat ještě doplňkové pojistky, jež se vztahují na určité specifické situace. Aktuálně se jedná především o onemocnění covid-19. Koronavirová pandemie je na svém vrcholu a určitě se nevyplatí ji jakkoli opomíjet. A co takové pojištění odpovědnosti za škodu, kterou způsobíte vy nebo osoby vám blízké. I takovéto připojištění je možné uzavřít. Nikdy nevíte, kdy třeba děti svým jednáním připraví nemilé překvapení, jež vás může stát hodně peněz.

Srovnejte si hned několik produktů  

Pro každého člověka, který si chce najít a uzavřít nějaké pojištění, je důležitá především cena. Každá pojišťovna má své produkty oceněné jinak. Naštěstí lze bez problémů porovnat různé pojistky přímo online. Zadáte pouze několik důležitých parametrů, mezi které se řadí třeba váš věk, zdravotní stav, případně další informace. Poté už se vám zobrazí hned několik pojištění u mnohých společností. Vy se budete orientovat jak podle ceny pojištění, tak i výše pojistného krytí. Ta by měla být přiměřená případné situaci, jež může nastat. Zapomenout nelze ani na různé asistenční služby a jiné záležitosti. 

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.