Jak poznat svrab a jak ho podle lékařky účinně léčit? | Moje zdraví

Svrab

Svrab je infekční onemocnění způsobené zákožkou svrabovou. Projevuje se nepříjemným a silným svěděním kůže. Svrabem se může nakazit každý. Vysokému riziku jsou vystaveni zdravotníci, často se objevuje ve formě menších epidemií, například v různých lůžkových zařízeních.

Odborná konzultace: MUDr. Jana Földesová, primářka dermatovenerologického oddělení ON Kladno

Jak se svrab přenáší?

Onemocnění svrabem nesouvisí pouze s nedostatečnou osobní hygienou. Špatná hygiena ale může onemocnění zhoršit, kdy se velmi brzo po nákaze objeví ekzém.

Naopak přehnaná hygiena může způsobit opožděnou diagnózu, protože koží nález bude malý. Svrab se přenáší dvěma způsoby: buď během přímého kontaktu kůže s nakaženou osobou, nebo cestou nepřímou, to znamená kontaktem s ložním prádlem nebo ošacením, které bylo předtím používáno nakaženou osobou.

Kde dochází k nákaze

K přenosu nákazy dochází hlavně v kolektivních ubytovacích zařízeních, školkách, školách a v místech, kde váznou hygienická opatření. Rizikové je cestování a spaní v lůžku, kde již předtím spal někdo jiný. Je možné se nakazit i během pohlavního styku. Svrab se nepřenáší běžným krátkým kontaktem, jako je podání ruky, pokud není člověk oslabený nebo predisponovaný.

K přenosu infekce stačí jedna oplodněná samička zákožky. Do kůže je schopna zavrtat se za několik minut. Onemocnění svrabem, které lékař diagnostikuje, se musí hlásit epidemiologovi.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

kůže

Jak poznat svrab - příznaky

Typickým projevem je velmi intenzivní svědění. To se projevuje především v noci, protože teplo pod peřinou parazitům svědčí. Svědění je způsobeno reakcí kůže na přítomnost parazitů. 

Zákožka svrabová totiž v rohové vrstvě pokožky vytváří cestičky, ve kterých zanechává trus a klade vajíčka. Na člověku samička přežívá asi 4–6 týdnů. Naklade přibližně 40–50 vajíček. Z části z nich se vylíhnou noví jedinci.

Nákaza se často objevuje v místech, kde je jemná kůže, například:

  • v tříslech,
  • mezi prsty,
  • v podpaží,
  • na dlaňové straně zápěstí,
  • v oblasti kolem pupku a
  • v krajině zevního genitálu.

Vyskytnout se může i ve vlasech a na obličeji, a to u malých dětí, nebo pacientů s oslabenou imunitou. Při pohledu mohou být na kůži viditelné esovité našedlé nebo narůžovělé chodbičky.

Pokud se svrab včas neléčí, jsou na kůži patrné změny, jako je ekzém, zarudlé skvrny, pupínky a krusty. Do rozškrábané kůže se mohou dostat i bakterie, a způsobit tak bakteriální zánět, jehož hojení může být komplikovanější.

Svrab mytých a další varianty onemocnění

svrab mytých nebo „svrab čistotných osob“: projevuje se úporným nočním svěděním. Na kůži nejsou patrny žádné známky onemocnění. Vzniká u lidí se zvýšenou hygienou.

• scabies nodularis: je charakterizovaný velkými pupeny vzniklými v důsledku zvýšené imunitní reakce nemocného

• svrab norský – postihuje starší osoby a jednice se sníženou imunitou. Inkubační doba je 3–5 týdnů u první nákazy, u opětovné už je v řádu dní.

Léčba svrabu

Svrab se léčí krémy a mastmi s obsahem látek, které zákožky zničí. Přípravky se nanášejí na celé tělo. V místech, kde není nanesen, mohou parazité přežívat.

Lékař by měl předepsat léčbu i dalším členům rodiny, přestože se u nich žádné příznaky neobjevují. Lidé sdílející společnou domácnost by se měli léčit ve stejnou dobu. Rovněž je nutné zaléčit i sexuální partnery.

Svědění mohou ulevit antihistaminika či kortikoidy a důsledné promašťování kůže.

Jak ošetřit pokožku po napadení hmyzem se dozvíte zde.

Léčba svrabu se neomezuje jen na likvidací parazitů na těle člověka. Velmi důležité je zabránit další opětovné nákaze nebo nakažení dalších lidí. Parazit je sice mimo organismus člověka velice citlivý na vyschnutí a při pokojové teplotě umírá do tří dnů, přesto je ale vhodné většinu věcí v domácnosti dezinfikovat.

Zákožce nesvědčí vysoké teploty (alespoň 60 %), proto je nutné vyprat a nejlépe vyvařit všechny oděvy, ručníky a ložní prádlo a důkladně je přežehlit žehličkou nastavenou na nejvyšší teplotu. Věci, které nelze vystavovat vysoké teplotě, je vhodné dezinfikovat vhodným insekticidem (PIF PAF, BIOLIT P 2000, FAST PL, PERIPEL 55). Ideální je použít igelitový pytel a věci v něm na několik hodin neprodyšně uzavřít. Svrab také nemá rád mráz a sluneční záření.

Totéž se týká matrací, sedaček doma i v autě a podobně. I když jsou zákožky zničeny a nové chodbičky si nevrtají, klinické příznaky mohou přetrvávat i několik týdnů po ukončení léčby.

Očkování

ne

Délka léčby

týdny
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Léky

Nejčastěji se k léčbě používají krém Permetrin, terapie sírou nebo lindanem. Pomoci může rozmarýnový olej, který má i antibakteriální účinky. Pomůže hubit roztoče, zklidňuje vyrážku, napomáhá hojení a brání proti bakteriální infekci.

 

Domácí léčba a babské rady

Pro úspěšné zbavení svrabu je vždy potřeba léčit všechny členy domácnosti. Po každém kole léčby je potřeba znovu vše pečlivě dezinfikovat. Léčbu můžete podpořit tím, že postižená místa potřete octem.

Vyšetření

Svrab je většinou dobře rozpoznatelný na pohled.

Svrab u dětí

V dětském věku se svrab vyskytuje poměrně často. Přenáší se hlavně v kolektivu (např. z postýlky ve školce) nebo od infikované matky. Typickým příznakem jsou chodbičky na dlaních, chodidlech, tvářích, zádech a v meziprstních prostorech. I u dětí je důležitá důsledná likvidace zákožky svrabové a řádná hygienická opatření, která zamezí dalšímu šíření onemocnění.

Svrab u psa a kočky

Onemocnění svrabem může postihnout i naše domácí mazlíčky. Prvním příznakem bývá svědění, zvíře se otírá a škrábe. Objevují se lysiny na kůži, zejména na hrudi a v oblasti kloubů. Pokud se svrab neléčí, může se rozšířit po celém těle, proto je velmi důležité včasné rozpoznání nemoci a návštěva veterináře.

Kromě zákožky svrabové se u zvířat může objevit také původce nemoci, kterému se říká strupovka ušní. Ta způsobuje onemocnění zevního zvukovodu, zvané ušní svrab, projevující se hlavně intenzivním svěděním v uších a v pokročilém stadiu i zánětem zvukovodu. I v tomto případě je třeba léčbu konzultovat s veterinářem.

V případě, že zpozorujete infekci u svého zvířete, je třeba být obezřetnější, protože se snadno může přenést i vás. Na lidském těle se ale roztoč není schopen dále množit.

Prevence svrabu

Prevencí je určitě obezřetnost při výběru ubytovacích zařízení. Dále je to dodržování hygienických pravidel: pečlivé mytí rukou, vyhnout se používání cizích hygienických potřeb a ložního prádla, pravidelně si prát a žehlit vlastní lůžkoviny. Při ošetřování osob postižených svrabem je třeba vždy používat ochranné pomůcky.

Autor: aši
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.