Laktační psychóza: Jaké má příznaky a jak se léčí? | Moje zdraví

Poporodní psychóza

Poporodní psychóza neboli laktační psychóza je psychické onemocnění, které se může rozvinout u žen v období šestinedělí po porodu, kdy dochází k významným hormonálním změnám.

Hormonální změny silně ovlivňují pocity, vnímání a chování žen po porodu. Náchylnější ke vzniku poporodní psychózy jsou ženy, které si již prošli psychiatrickým nebo psychickým onemocněním a prvorodičky.

Příznaky poporodní psychózy

Poporodní psychóza se obvykle projevuje významnými výkyvy nálad, střídáním období radosti a nadšení s hlubokými propady do depresí. Poporodní psychóza se dá přirovnat k bipolární poruše osobnosti. Ženy mohou trpět halucinacemi, být zpomalené, nebo naopak hyperaktivní, časté jsou i výpadky paměti. V tomto stavu mohou být smrtelně nebezpečné nejen sobě, ale i dítěti.

Postihuje

ženy
Ženy po porodu

Projevuje se

Mozek

Léčba poporodní psychózy

Léčbu nařizuje psychiatr a obvykle je nutná psychiatrická terapie a podávání léků antipsychotik a léků vyrovnávajících výkyvy nálad jako lithium. Pokud se začne s léčbou poporodní psychózy brzo, dochází poměrně rychle ke zlepšení stavu pacientky.

 Léky

K léčbě poporodní psychózy se podávají léky ze skupiny antipsychotik a léky tlumící výkyvy nálad, jako je lithium.

 Bylinky

Na uklidnění pomáhají čaje z meduňky a třezalky, pokud se však jedná o opravdovou psychózu, pomůže jen medikamentózní léčba.

Vyšetření

Poporodní psychózu posuzuje psychiatr na základě vyšetření při podezření u pacientky v šestinedělí.  

Inkubační doba

V šestnedělí po porodu

Délka léčby

Individiální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

Žena trpící poporodní psychózou může ublížit sobě i dítěti. Proto by za žádných okolností neměla zůstávat o samotě.

Kdy navštívit lékaře

K lékaři by nemocnou rodičku měl dopravit někdo blízký, kdo si všiml obrovských změn a výkyvů v jejím chování. Někdy je těžké odlišit psychózu od běžných hormonálních změn, které provází ženu v šestinedělí. Ale pokud se žena odmítá například starat o dítě, je to jasný signál pro návštěvu lékaře. Raději dříve nežli později.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.