Glomerulonefritida: Příznaky akutní i chronické formy | Moje zdraví

Glomerulonefritida

Glomerulonefritida je poškození ledvinového glomerulu, což je drobná filtrační jednotka v ledvinách, v nichž dochází k filtraci krve a vzniku primární moči. Toto poškození způsobuje nedostatečnou filtraci a odstraňování odpadních látek. Je to obvykle onemocnění podmíněné abnormální imunitní reakcí nebo poškozením v případě zánětlivých procesů.

Z části je způsobená geneticky, souvislost je i s častými záněty močového ústrojí. Existuje několik druhů této nemoci, nejjednodušší je asi rozdělení na akutní a chronickou, případně subakutní, kdy dojde k selhání ledvin během několika měsíců.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Ledviny

Příznaky

Prvotním projevem je únava a málo močení. Někdy může být i mírná horečka. Příznakem je krev v moči, při jiném druhu zase bílkovina v moči, která způsobuje otoky, končetin – na zápěstí, kotnících a okolo očí ráno po probuzení. Objevuje se také bolest zad, ischias. Dalším příznakem, který se objevuje při chronické glomerulonefritidě je vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol, nechutenství, zvracení.
Inkubační doba je při akutním typu nemoci několik dní.

Léčba

Léčba se liší podle konkrétních glomerulonefritid. Při původu v zánětu se podávají antibiotika. U chronických typů se podávají léky tlumící imunitu (např. glukokortikoidy). Vzhledem k četným nežádoucím účinkům těchto léků je nicméně nutné je správně indikovat a správně dávkovat.

Pokud přejde glomerulonefritida do stádia akutního či chronického selhání ledvin spojeného se ztrátou ledvinných funkcí, je nutné zahájit dialýzu. V případě nelepšícího se stavu se může tato dialýza stát dočasným nebo i trvalým řešením. Někdy je řešením transplantace ledvin.

Léky

Léčí se antibiotiky a glukokortikoidy.

Bylinky 

Z bylinek se používají jako doplněk při nemoci hluchavka, brusinka, zlatobýl, čekanka, jalovec, lékořice, vřes.

Domácí léčba a babské rady

Jako podpůrný prostředek lze použít všechno, co zvýší imunitu – vitamín C, echinacea, hlíva ústřičná. Neškodí také přírodní antibiotika – česnek, křen, cibule. Glomerulonefritida je však závažná nemoc a vždy vyžaduje návštěvu lékaře.

Inkubační doba

Při akutní formě několik dní

Délka léčby

Celoživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření

Nejprve se provede vyšetření moči a případně krve. Při podezření na glomerulonefritidu následuje biopsie ledvin. Pacient si lehne na břicho a lékař mu pomocí tenké jehly za pomoci ultrazvuku odebere vzorek ledviny. Toto vyšetření pomáhá zjistit, o jaké poškození ledvin se jedná.

Možné komplikace 

Nemoc je velmi vážná, pacient může skončit trvale na dialýze nebo musí podstoupit transplantaci ledvin. V nejhorších případech končí smrtí.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Určitou prevencí je ochrana ledvin, tedy bránit se prostydnutí, užívání kortikoidů a steroidů.

Kdy jít k lékaři

Lékaře vyhledejte v případě, že máte krev v moči, při otocích kotníků, zápěstí, pod očima.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.