Botulismus: Jaké má příznaky a je třeba se bát medu? | Moje zdraví

Botulismus

Botulismu se přezdívá klobásový jed. Je to otrava organismu způsobená anaerobní bakterií Clostridium botulinum, která se vyskytuje ve střevním traktu zvířat (zejména prasat) a lidí. Stolicí se tato bakterie dostává do půdy a za nepřítomnosti kyslíku a nízkého pH produkuje neurotoxin.

Je známo několik typů bakterie Clostridium botulinum (A-G). V Evropě je nejčastější typ B. Botulotoxin je ničen několikaminutovým varem, poněkud odolnější spory jsou zničeny po půlhodinovém ohřátí při teplotě 120 stupňů Celsia. Tento jed působí inhibičně v nervovém systému a na nervosvalové ploténce.

Přenos se uskutečňuje požitím konzervovaných potravin, které jsou nedostatečně tepelně zpracovány. Velkým rizikem jsou podomácku zavařované a připravované potraviny. Spory bakterií se nachází též na špatně omytém ovoci a zelenině nebo na špatně vykuchaných a opraných střevech. Onemocnění není přenosné z člověka na člověka.

Existuje také dětský botulismus, kterým se děti nakazí z včelího medu, proto se dětem do jednoho roku nedoporučuje konzumovat med.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Napadá nervový systémProjeví se ochrnutím jednotlivých částí těla

Příznaky

Několik hodin až dnů po požití se objevuje suchost v ústech, polykací a zrakové obtíže, obrna svalů s nebezpečím ochrnutí dýchacího svalstva, což může způsobit zadušení. Vědomí přitom zůstává plně zachováno. Nemocný má pokleslá oční víčka a postupně se objevuje také šilhání, zornice jsou rozšířené a nereagují stažením na světlo.

Postupně, jak se otrava šíří tělem, dochází k obrně měkkého patra, mizí dávivý reflex, nastává úporná zácpa a poruchy močení. Pacient cítí slabost v končetinách.

Inkubační doba je 6 až 72 hodin, po požití se objevují suchost v ústech, polykací a zrakové obtíže, obrna svalů s nebezpečím ochrnutí dýchacího svalstva, což může způsobit zadušení. Vědomí přitom zůstává plně zachováno.

Léčba

Léčba probíhá na infekčním oddělení v nemocnici a jejím základem je co nejčasnější podání polyvalentního antibotulinového séra, které ruší účinky botulotoxinu na nervosvalové ploténce.

Jako podpůrná terapie se pacientovi podávají tekutiny a antibiotika, které nemoc sice neléčí, ale zajišťují ochranu pacienta před sekundární infekcí.

K rychlejší očistě těla se může podat projímadlo, aplikovat klystýr nebo, pokud je několik málo hodin po požití kontaminované potraviny, provést výplach žaludku.

V případě, že už došlo k ochrnutí dýchacích svalů, je nutné pacienta hospitalizovat na jednotce intenzívní péče a zajistit mu umělou podporu dýchaní.

Léky

Pomůžou antibotulinové sérum, antibiotika.

Domácí léčba a babské rady

Při podezření na nákazu je nezbytné vyvolat zvracení, případně pokud již uběhla delší doba od kontaminace okamžitě vyhledat lékaře (nejlépe se vzorkem zvratků nebo potravy, která mohla být kontaminována), aby se předešlo ochrnutí dýchacích svalů a udušení.

Vyšetření

Lékař onemocnění diagnostikuje na základě klinických příznaků a také podle laboratorních výsledků ze zvratků či kontaminované potraviny.

Inkubační doba

6 - 72 hodin
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Možné komplikace

Hrozí udušení. Trvalým následkem může být ochrnutí nebo smrt.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Prevence

Prevencí je správné zpracování a uchovávání potravin. U raného botulismu by se mělo dbát na čistotu operačních sálů, personálu i pacienta, dodržování hygienického režimu při ošetřování a převazování ran.

Kdy jít k lékaři

Při zastřeném vidění, ochrnutí končetin, špatném dýchání. Při podezření na konzumaci špatně tepelně ošetřené potraviny raději ihned vyhledejte lékaře i s jejím vzorkem.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.