Dlouhotrvající stres může vést k celkovému vyčerpání organismu. Jak mu čelit? | Moje zdraví

Dlouhotrvající stres může vést k celkovému vyčerpání organismu. Jak mu čelit?

Dlouhotrvající stres může vést k celkovému vyčerpání organismu. Jak mu čelit?
Autor: Schwabe Czech Republic s r. o.
5. února 2018 • 00:00
Prezentace klienta • 

Stres nastává, když tlaky, kterým v životě čelíme, překročí naši schopnost vyrovnat se s nimi. Pokud jsme ve stresu, spouští se fyziologická reakce zvaná “útok nebo útěk”. Je to primitivní, automatická odpověď těla, která nás připravuje na boj nebo útěk ze život ohrožující situace. V reakci na nárůst stresových hormonů v našem krevním oběhu se zvyšuje srdeční frekvence, průtok krve do svalu a zostřují se smysly.

Stres současné doby

I když se dnes jen zřídkakdy potýkáme s divokými predátory nebo podobným nebezpečím, vrozená reakce “útok nebo útěk” je dennodenně aktivována moderními stresory, jako stoupající pracovní zátěž, nikdy nekončící práce v domácnosti a rodičovství. V malých dávkách nám stresová reakce může pomoci zdolat výzvu nebo dodržet termín, ale přetrvávající stres může vyčerpat naše energetické rezervy, což se projeví únavou a vyčerpáním. K největším nebezpečím chronického stresu patří onemocnění jako je hypertenze (vysoký krevní tlak), srdeční choroby, deprese a vyhoření.

Schwabe Czech Republic s r. o. • Autor: Schwabe Czech Republic s r. o.

Rozchodnice růžová - síla z přírody

Stres lze ovládat hned několika způsoby. Ideální je najít rovnováhu mezi prací a odpočinkem ve volném času. Doporučuje se pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu. V přírodě obecně nalezneme mnoho způsobů, jak stresu čelit. Velmi zajímavou se z tohoto hlediska jeví nenápadná rostlinka Rozchodnice růžová. Tato rostlina roste mimo jiné v arktických oblastech Skandinávie, Ruska, v Tibetu a Číně až do výšky 3000 m.n.m. Rozchodnice růžová roste na suchých a písčitých půdách a potřebuje hodně světla. Jednotlivé rostlinky dosahují výšky do 35 cm. Třebaže má květy žluté, nazývá se tato rostlinka rozchodnice růžová. Toto pojmenování vychází z charakteristické vůně čerstvého kořene, která připomíná vůni růží. Rozchodnice se již po staletí používá v Číně, Rusku a Skandinávii proti nachlazení a ke zvládání stresu. Nyní se rozchodnice stále více používá jako léčivý prostředek při stresu a přepracování i ve střední Evropě.

Lék z přírody

Vitango je první tradiční léčivý přípravek s extraktem z rozchodnice růžové (Rhodiola rosea) může pomoci při projevech stresu, zvyšuje odolnost vůči stresu a zmírňuje tělesnou i fyzickou únavu. Čtěte pozorně příbalovou informaci.

www.vitango.cz

Schwabe Czech Republic s r. o. • Autor: Schwabe Czech Republic s r. o.

Lék k vnitřnímu užití. Před použitím si pečlivě přečtěte příbalový leták. Použití tohoto tradičního rostlinného léčivého přípravku je založeno výlučně na zkušenosti z dlouhodobého použití. 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.