Aspirin: Na bolest hlavy pomůže, ale dítě může i zabít | Moje zdraví

Aspirin: Na bolest hlavy pomůže, ale dítě může i zabít

Aspirin: Na bolest hlavy pomůže, ale dítě může i zabít
Kyselina acetylsalicylová tiší bolest hlavy a snižuje horečku • Autor: istock.com
3. května 2017 • 06:00

To, že volně dostupná léčiva jsou bez lékařského předpisu, neznamená, že jsou pro lidské tělo zcela bezpečná. Pozor si musíte dávat zejména na nevhodné kombinace léků, dávkování a potraviny, které při léčbě konzumujete.

Jedním ze zázračných objevů 19. století je kyselina acetylsalicylová, rozšířená pod názvem Aspirin, Acylpyrin a Anopyrin. I když tišících účinků vrbové kůry si všiml už v 5. st. př. n. l. Hippokrates, vyrábět průmyslově se začala až v roce 1859, a to jako první synteticky vyráběný lék. Od té doby pomohla už mnoha nemocným.

Má protizánětlivé a analgetické, tedy bolest tišící účinky. Používá se také jako antipyretikum k potlačení horečky. „V nízkých dávkách působí kyselina acetylsalicylová proti srážlivosti krve, využívá se v prevenci infarktu myokardu, mozkové mrtvice a trombóz,“ vysvětluje Mgr. Iva Friaková z Pharmacentra v Praze Vysočanech.

Děti může i zabít

Ale kde pomáhá, může také škodit. Nebezpečná je hlavně pro děti. „Děti do 12 let by ji vůbec neměly užívat, protože u nich hrozí takzvaný Reyův syndrom,“ varuje lékárnice.

Reyův syndrom je velmi závažné onemocnění, které končí často smrtí nebo doživotními následky. Dochází ke kolapsu dětského organismu, selhání jater, nahromadění škodlivých látek v těle a postižení mozku. Neví se přesně, proč k tomuto stavu dochází, ale nastává u menších dětí po podání léků s kyselinou acetylsalicylovou na horečnaté onemocnění.

Opatrní by měli být lidé s žaludečními vředy a těhotné ženy, u nichž vysoké dávky mohou způsobit postižení plodu, například hluchotu.

Zázračný lék na kocovinu?

Neodborné dávkování pak může ohrozit také astmatiky a alergiky, jejich stav se může rychle zhoršit. Kyselina acetylsalicylová dráždí žaludek, proto by se měla užívat po jídle. Někteří lidé například Acylpyrin užívají jako zázračný lék na kocovinu, ale co pomůže na bolesti hlavy, vrátí zase na rozbouřeném žaludku. Užívat ho navíc ještě ve stavu, kdy je tělo rozbouřené alkoholem, může být i nebezpečné. Alkohol stejně jako kyselina acetylsalycilová rozšiřuje cévy, o náporu na játra ani nemluvě.

„Stejně tak obezřetní by měli být lidé, kteří užívají léky na ředění krve, zejména Warfarin. Tato kombinace totiž zvyšuje riziko krvácení,“ říká Mgr. Iva Friaková. A dodává: „Účinek se naopak zvyšuje spolu s kofeinem nebo paracetamolem.“

I při nákupu běžně dostupných a volně užívaných léků by měl člověk informovat lékárníka o tom, jaké léky užívá či hodlá užívat v kombinaci s lékem, který si kupuje. Nevhodná je totiž také kombinace Aspirinu či Acylpyrinu a ibuprofenu (Ibalgin), která zvyšuje riziko krvácení a cévní mozkové příhody.

Za nákup volně prodejných léků se v České republice utratí zhruba 250 milionů korun. Je dobré mít na paměti, že to není stejné jako nákup bonbónů, a vždy číst alespoň příbalový leták.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.