6 zdánlivě zdravých návyků, které vám brání v hubnutí | Moje zdraví

6 zdánlivě zdravých návyků, které vám brání v hubnutí

6 zdánlivě zdravých návyků, které vám brání v hubnutí
Autor: istockphoto.com
8. ledna 2021 • 06:00

Držíte správnou „dietu“, hýbete se, ale i tak se úbytek kil najednou zastavil? Nebo jste dokonce začali zpátky přibírat? Zamysleli jste se někdy nad tím, jestli to náhodou se zdravým životem nepřeháníte? Ono totiž i u zdravých návyků platí, že všeho moc škodí. Na co si tedy dejte pozor?

Vynecháváte jídla

Možná si říkáte, že občas vynechat snídani nebo oběd znamená méně kalorií a to zase nižší váhu. To ale není pravda. Naopak, jakmile tělo nedostane dostatek energie, začne se strachovat, že už mu nedopřejete nic jiného. A tak si začne ukládat tuky do zásoby. Vy brzy stejně něco sníte a jelikož máte hlad, pravděpodobně to nebude nic dietního. Ani v té správné míře. Takže se snažte vždy během dne udělat si čas na to, abyste něco zakousli. Snažte se několikrát denně zařadit do jídelníčku bílkoviny, které vás zasytí. 

Cukr nahrazujete umělými sladidly

Určitě je žádoucí omezit bílý cukr, a to nejen ten, který si dáváte do kávy nebo který sníte v sušenkách. Určitě víte, že cukr se skrývá i v potravinách, kde by ho člověk nečekal – třeba v kečupu, ve snídaňových obilovinách, v jogurtech... Chybou ale může být to, že cukr nahrazujete umělými sladidly. Ty sice nemají kalorie, tělo se ale podle posledních studií chová stejně, jako by dostalo cukr. Výsledkem je zjednodušeně řečeno to, že brzy dostanete hlad a chuť na další sladké.

Snižovat cukr je tedy fajn, místo dietních nápojů si ale dopřejte raději klidně kousek hořké čokolády s nějakou bílkovinou – třeba s jogurtem nebo tvarohový koláč s ovocem.

Čekáte na hlad

Pokud se zajímáte o intuitivní stravování, víte, že máte jíst ve chvíli, když pociťujete hlad. „To je skvělý přístup, ale všimla jsem si, že lidé často čekají, dokud nebudou doslova vyhladovělí. To ale vede k následnému přejídání. Zkuste najít rovnováhu a všímejte si už drobných náznaků hladu. Pak se najezte, a jakmile zaženete hlad, jíst zase přestaňte. Vyhnete se tak nejen přibírání na váze, ale i nepříjemným následkům přejídání, jako jsou únava a nadýmání,“ doporučuje dietoložka Lisa Hayimová.

Náznaky jemného hladu mohou být u každého jiné. Někteří lidé se cítí slabí nebo mají mírné bolesti hlavy, jiní zase cítí v žaludku jakési prázdno nebo náznaky kručení břicha. Důležité je zachytit to předtím, než dostanete vlčí hlad.

Omezujete svůj jídelníček

Když lidé chtějí zhubnout, začnou často ze svého jídelníčku vyřazovat různé potraviny – nejčastěji mléko, lepek nebo cukr. Skutečné zdraví ale nespočívá v omezování. Důležitější je pestrost. Místo vynechávání potravin zvažte, co byste do svého jídelníčku mohli přidat. Místo vynechání pečiva zkuste jeho celozrnné varianty, můžete přidat více rostlinných tuků nebo vyzkoušet přirozeně bezlepkové potraviny, jako jsou quinoa a oves.

Jíte více menších jídel po celý den

„Odborníci často doporučují jíst pět nebo šest malých jídel denně. Jenže když někteří lidé slyší, že mohou jíst pět nebo šest malých jídel, neřeší už tolik velikost porcí. Velmi často tak netuší, kolik a co snědli,“ upozorňuje výživová poradkyně Nancy Farrell Allenová z The Academy of Nutrition and Dietetics v Chicagu. Řada odborníků naopak doporučuje jíst dvě nebo tři jídla denně. Co si z toho tedy vybrat? Odbornice doporučuje jíst tak, jak to vyhovuje vám. Zkuste zjistit, co vám vyhovuje. Jezte klidně tři jídla denně. Důležitá je pravidelnost, adekvátní množství a skladba jídelníčku.

Příliš cvičíte  

Zní to jako paradox, ale je to fakt. Pokud cvičíte příliš často a nemáte čas na regeneraci a doplnění energie, vaše tělo začne reagovat stejně, jako by bylo ve stresu. Pak je pro něj prioritou ochránit životně důležité orgány a energii co nejvíce šetřit a ukládat ve formě zásob.

Samozřejmě, že pohyb je důležitý, ale víte vlastně, kolik ho máte mít ke svému věku a kondici právě vy? Pokud si nejste jistí, jaký druh pohybu zvolit, poraďte se s odborně vyškoleným trenérem.

Jak se před cvičením protáhnout? Zkuste tyto cviky z jógy:

Video se připravuje ...
VIDEO 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.