Zánět močového měchýře: Příčiny, příznaky a léčba bez antibiotik | Moje zdraví

Zánět močového měchýře: Nejčastější příčiny a jak ho vyléčit bez antibiotik

15. listopadu 2022 • 14:00

Zánět močového měchýře neboli cystitida dovede pěkně potrápit. Alespoň jednou v životě cystitidou onemocní každá druhá žena. Jak se projevuje, jak se léčí a dá se tomuto onemocnění vůbec předejít?

Zánět močového měchýře postihuje především ženy, ale nevyhýbá se ani mužskému pokolení. Jak zánět vzniká?

Video se připravuje ...
Jak se chránit před zánětem močových cest a jaké jsou jeho příznaky?VIDEO 

Nejčastější mechanismus přestupu infekce je vzestupnou cestou močovou trubicí do močového měchýře. Jelikož je ženská močová trubice kratší a umístěná blíže konečníku než u muže, bakterie ze střeva snáze infikují močový měchýř,“ vysvětluje urolog ze soukromého zařízení Lékařský dům v Praze-Uhříněvsi MUDr. Vladislav Klemenc.

Výskyt u žen

Zánět močového měchýře může postihnout ženu ve kterékoli etapě života, prakticky od prvního roku věku až do pozdního stáří. Maximum výskytu cystitidy se však pojí zejména s hormonálními změnami v období menstruace, těhotenství a menopauzy. Nejčastějším původcem cystitidy (až 90 procent případů) je bakterie Escherichia coli. Méně často potíže způsobují enterokoky. Jiní původci – jako kvasinky nebo viry – jsou příčinou zánětu ve velmi malém procentu.

Vše o zánětu močových cest čtěte zde. 
Další informace k tématu najdete zde. 
Jak si poradit se zánětem močových cest u dětí, čtěte zde.

Vzestup infekcí u žen souvisí také s obdobím pohlavní zralosti a u mužů po 60. roce s obtížnějším vylučováním moči následkem zvětšování prostaty a tím i zhoršeným vyprazdňováním močového měchýře. U žen se obvykle jedná o zánět močového měchýře a u mužů bývá infekce spojena kupříkladu se zánětem nadvarlete,“ upřesňuje lékař.

Proč zánět vzniká?

Jak bylo uvedeno výše, častěji cystitida postihuje ženy. Je to dáno odlišností stavby jejich močových cest. Pro zavlečení infekce tato odlišnost představuje jeden z hlavních rizikových faktorů – perianální oblast (okolo řitního otvoru) je u ženy velice blízko močové trubici. Navíc, zatímco ta je u mužů zhruba 20 centimetrů dlouhá a dvojitě zakřivená, u žen je rovná a výrazně kratší – měří cca 4 centimetry. 

Na vině je hygiena a strava

U vzniku cystitidy stojí několik dalších příčin. „Onemocnění souvisí s řadou různých okolností. Mezi ty hlavní můžeme počítat nedostatečný příjem tekutin,“ uvádí urolog. Tuto podmínku přitom nemusíme splňovat jen při cvičení ve fitku. „Často léčíme zánět močového měchýře u mladých děvčat, která tráví krásný letní den na koupališti v mokrých plavkách a málo pijí, jelikož pití ve stánku je drahé,“ upřesňuje lékař. K častým infekcím močového měchýře dochází i po divočejších sexuálních hrátkách. Proto se někdy cystitidě přezdívá „nemoc líbánek“. Dráždivě může působit také kondom nebo lubrikant.

K rozšíření infekce může žena přispět i sama, pokud se po vymočení utírá směrem od konečníku. Je celkem nasnadě, že zánět močového měchýře si stejným mechanismem může přivodit i malá holčička, která ještě nemá zažité správné hygienické návyky (zvláště pravidlo utírání „odpředu dozadu“). Na vzniku potíží se může negativně odrazit rovněž kouření či pobyt v zakouřeném prostředí; to vše způsobuje nižší slizniční imunitu. Dalším rizikovým faktorem se podle některých odborníků může stát i nedostatečné vyprazdňování močového měchýře.

Nejčastější příznaky zánětu močových cest:

  • nucení na močení, i když není co
  • řezavá bolest při močení
  • bolesti v podbřišku
  • pálení při močení, zejména na konci močení
  • zvýšená teplota
  • mikroskopické množství krve v moči
  • močení malého množství moči

Subjektivní příznaky zánětu

„Subjektivními příznaky cystitidy jsou pálení a řezání při močení, především na konci močení, pocit nedovyprázdněného měchýře a ‚trvalé‘ nucení na močení, ač se pacientka chvíli před tím vyprázdnila. V různé intenzitě má žena bolesti v podbřišku,“ potvrzuje MUDr. Michaela Matoušková z pražského Urocentra. Výčet nepříjemných příznaků tím ale nekončí: Moč bývá při cystitidě i více cítit a má zakalenou barvu. U části pacientek může být zbarvena dočervena v různých odstínech.

Teplota a bolesti v zádech podle slov uroložky obvykle do klinického obrazu zánětu měchýře nepatří. „Horečky jsou spojené spíše se zánětem ledvin,“ upřesňuje doktor Klemenc. To, že se s močovým měchýřem něco děje, potvrdí laboratorní nález: v moči jsou přítomné bílé a červené krvinky, v močovém sedimentu bakterie.

Když zanedbáte příznaky

Co se stane, pokud cystitidu zanedbáme a spokojíme se s momentálním řešením, kdy si sice ulevíme od bolesti, příčinu cystitidy ale nijak neřešíme? „Jestliže žena cystitidu přechodí, z velké části se nestane nic závažného, pouze se dříve či později bude opakovat podobný scénář,“ říká doktorka Matoušková.

U části žen může někdy dojít k poměrně dramatické změně. V akutní fázi se totiž infekce může vzestupně dostat do pánvičky ledvinné a rozvine se akutní zánět – cystopyelitida. „Její průběh je mnohem vážnější, bývá spojena s bolestí v bedru na postižené straně, pacientka má zvýšenou teplotu až horečku. Tento stav často vyžaduje podání injekčních antibiotik a hospitalizaci.

Závažnější je v těhotenství, kdy může vést i k potratu. U těhotných je třeba léčit nejen akutní cystitidu, ale i takzvanou asymptomatickou bakteriurii (to jest přítomnost bakterií v moči bez klinických obtíží),“ varuje lékařka. Infekce močového měchýře, které se často opakují, mívají souvislost s vaginálními infekcemi – bakteriální vaginózou. Zde je nezbytná spolupráce s gynekologem. „Bez vyléčení vaginózy a zajištění vhodného vaginálního prostředí (příslušné hodnoty pH, přítomnost laktobacilů…) si u opakujících se infekcí močových cest neporadíme,“ upozorňuje MUDr. Matoušková.

Příjem tekutin a bylinek

Jde-li o nekomplikovaný zánět močového měchýře, je třeba od počátku příznaků zvýšit příjem tekutin. „Vhodná je voda, neslazené čaje. Sladké limonády, černá káva a alkoholické nápoje nejsou vhodné – cukr podpoří množení bakterií, káva a alkohol dehydratují tělo,“ vypočítává MUDr. Klemenc.

Na přehled bylinek, které uleví od vašich problémů při zánětu močových cest, se podívejte v naší fotogalerii:

 

Jak poznáme, že jsme skutečně dostali do těla přiměřené množství tekutin? Naše moč nezapáchá a je světlá, bezbarvá. K pitnému režimu se doporučuje přidat pár osvědčených bylinkových směsí či volně prodejných doplňků stravy (lichořeřišnici, rakytník, extrakt z brusinek). Oblíbený je urologický čaj. Léky s obsahem ibuprofenu mohou na chvíli pomoci, pouze však potlačí bolest. Zásadní první pomocí je vždy „proplachovat“, jinými slovy výrazně zvýšit příjem tekutin. Množství tekutin, které máme ideálně vypít, závisí především na fyzické aktivitě a teplotě okolí. „Za běžných okolností je to na každých 10 kilogramů váhy cca 3 decilitry tekutin,“ uvádí lékař.

Kdy jít k lékaři

Cystitida je velmi nepříjemné onemocnění, které se může „zvrtnout“ v ještě nemilejší záležitosti. Pokud se tedy potíží nezbavíte do tří dnů, nezůstávejte s bolavým břichem a pálením při močení doma a raději jděte k lékaři. „Vždy je dobré udělat bakteriologické vyšetření moči se stanovením bakteriálního kmene a citlivosti na antibiotika. Zánět tak léčíme cíleně,“ upozorňuje uroložka.

Pokud se cystitida projeví „v plné kráse“, lékař vám nejspíš předepíše vhodná antibiotika. V takovém případě počítejte s týdenní až 14denní léčbou. Zcela nevhodná je podle uroložky léčba pouhých příznaků infekce. Za těmito příznaky se může skrývat mnohem vážnější onemocnění jako močové kamínky či nádory močového měchýře. I pokud máte opakované záněty močového měchýře, je potřeba se objednat na urologické vyšetření,“ uzavírá lékařka.

Autor: Markéta Ostřížková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.