Jak vypadá kousnutí od štěnice a jaké nemoci z něj hrozí? | Moje zdraví

Štěnice přenášejí chřipku a mohou způsobit i poškození mozku

24. ledna 2018 • 06:00

Že hmyz zrovna nepatří mezi vaše oblíbená „zvířátka“? Není se čemu divit. Kanadští vědci totiž zjistili, že štěnice mohou přenášet nebezpečné nemoci. Kde všude tento hmyz najdeme a co všechno od nich můžeme „chytit“? Mohou přenášet i virus HIV či žloutenku? Jak se štěnic můžete zbavit?

Štěnice jsou už dlouho spojovány s řadou nemocí, jako je například i lepra. Nikdy však nebylo dokázáno, že by mohly přenášet i infekce. Zdá se, že nyní je všechno trochu jinak. Lékaři z kanadského Vancouveru si u některých pacientů ze sociálně problematického prostředí všimli, že se u nich objevuje kožní infekce, která mohla být způsobena jedině bakteriemi MRSA (multiresistentní zlatý stafylokok) či VRE (Vancomycin – rezistentní enterokoky).

Odborníci dále při testování zjistili, že přenašečem této infekce, která je postrachem lékařů třeba v nemocnicích, může být skutečně štěnice. „Nutno podotknout, že infekce MRSA může být v některých případech i smrtelná,“ vysvětluje lékařka Lucie Nováková s tím, že z těchto výzkumů bychom nikdy neměli dělat předčasné závěry, jednalo se jen o jedno testování, kterého se média ráda „chytí“.

Bakterie se do těla dostanou kousnutím

Štěnice se přitom objevují na řadě míst a jejich kousnutí způsobuje u pacientů nepříjemné svědění. O tom, že by se ale v jejich „kousanci“ mohlo vyskytovat nějaké větší nebezpečí, zatím nikdo nevěděl. „Faktem je, že bakterie najdeme většinou na těle hmyzu a do lidského těla se dostanou právě kvůli kousnutí,“ vysvětluje Nováková s tím, že pokud si člověk ránu bude škrábat, skutečně se může objevit kožní infekce a nemusí to být zrovna obávaná MRSA. Problémem je podle odborníků spíše takzvaný biologický přenos infekcí. „Při něm se totiž bakterie tvoří přímo uvnitř těla daného hmyzu a žlázami se dostává do těla dalších hostitelů. To je i případ klíšťové encefalitidy či boreliózy.

Silná chřipka, zástava srdce i poškození mozku

Kromě výše zmíněného nám může „kousanec“ od štěnice způsobit i další problémy. Jedná se zejména o různé alergické reakce. „Mezi nejnebezpečnější patří takzvaný anafylaktický šok. Po kousnutí se také u některých pacientů mohou objevit i vysoké teploty,“ popisuje doktorka, podle které můžeme být v Evropě celkem klidní.

Problémem je ale Jižní Amerika, tam totiž zmiňovaný hmyz přenáší takzvané trypanosomy, což jsou zárodky, které stojí za Chargasovou nemocí, která způsobuje silné chřipky. To může mít za následek i těžké onemocnění srdce, mozku či střev.

Co je to vlastně štěnice?

Nejrozšířenější je takzvaná štěnice domácí – ožívá zejména v noci a její potravou je krev. Přes den se pak schovává na různých tmavých místech. Najdeme ji zejména v čalouněném nábytku či matracích. Připomeňme také, že štěnice dokážou vydržet bez potravy i několik měsíců.

Jak kousnutí od štěnice vypadá?

Jak správně ošetřit kousance od štěnic?

Kousnutí od štěnice sice nebolí, ale poměrně dost svědí. Což je komplikace. Nejen že štěnice sama o sobě může na svých kusadlech přenášet patogeny, ale pokud si budeme ránu škrabat, můžeme si do ní zanést další infekci.

Proto je důležité ránu správně ošetřit. Nejprve kousance vydesinfikujte, nejlépe sprejem speciálně určeným na rány nebo odřeniny. Na zklidnění pokožky můžete použít chladné obklady, speciální zklidňující gely na hmyzí štípance nebo propolisovou mastičku.

Jak se zbavit štěnic?

Pamatujte na to, že štěnice se mohou objevit i v luxusním, čistém prostředí. Neplatí tedy obecně známá teze, že je najdeme jen v chudinských čtvrtích a v místech, kde je velký nepořádek. Upozorňujeme vás, že sami se štěnic nezbavíte, vždy je potřeba kontaktovat nejbližší hygienickou stanici, která vás propojí s deratizační firmou.

Co se štěnic týče, výzkumy jsou zatím stále na začátku, ale kanadští vědci v nich chtějí rozhodně pokračovat i nadále a přijít tomuto problému na kloub.



Autor: Daniel Mareš, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.