Spálová angína: Jaké má příznaky, jak se léčí a jak vypadá vyrážka | Moje zdraví

Spálová angína: Jak se jí vyhnout, jak ji léčit a jak se liší od spály

Spálová angína: Jak se jí vyhnout, jak ji léčit a jak se liší od spály
Autor: istock.com
22. dubna 2023 • 06:00

Spála a spálová angína jsou velmi podobné, v obou případech totiž jde o infekci, kterou vyvolávají streptokoky. Nejčastěji ji mají děti v předškolním věku. Jak ji poznat a jak s ní souvisí takzvaný malinový jazyk?

Jak poznat spálu a jak spálovou angínu? A liší se vůbec? Obě totiž vyvolává streptokok skupiny A, ten produkuje toxiny neboli jedy a ty pak při uvolňování do krve způsobují příznaky spálové angíny.

V podstatě by se nemoc dala nazvat souhrnně spála. Má dva typy: spálovou angínu a takzvanou ranou spálu, obě mají stejného původce, tedy streptokoka, a obě se projevují vyrážkou, pak se už ale liší.

Takzvaná raná spála vzniká poté, co se bakterie dostane do těla porušenou kůží, například po poranění. Většinou se projevuje jen na kůži a není doprovázena angínou, tedy bolestmi v krku a dalšími příznaky. Projevuje se jen jako vyrážka.

Jak se spálová angína projevuje?

Spálová angína se oproti tomu šíří klasickou kapénkovou infekcí, tedy vzduchem a kontaktem s předměty, na které postižený sahal. Proto se tak dobře přenáší v dětském kolektivu. Nejčastější je ve věku 3–10 let. Její inkubační doba je do pěti dnů.

Poznáte ji podle typických projevů angíny, což jsou velké bolesti v krku, kterým neulevíte žádnými pastilkami, nemůžete polykat a celkově jste slabí. Objevuje se chrapot, mandle jsou zduřelé, uzliny také a bolí. Přidává se horečka a často také velká bolest hlavy. To vše souvisí s toxiny v těle. Někteří pacienti mají i bolesti břicha a pocity na zvracení.

Poměrně brzy se vedle bolesti v krku objeví i spálová vyrážka. Poznáte ji podle malých červených teček, kůže je jakoby zhrublá. Nejčastěji ji naleznete na břichu, v podpaží, v loketních jamkách, ale také na ploskách nohou, na hrudi a na vnitřní straně stehen. Svědí a přetrvává zhruba 4–5 dnů, postupně mizí, kůže po ní sice zůstává zrohovatělá, ale postupně se odloupne a bude zase v pořádku.

A jak se liší od angíny? V podstatě vůbec. Angínu, čili akutní zánět krčních mandlí, ale může kromě streptokoku způsobit také vir (pak se neléčí antibiotiky) nebo výjimečně kvasinky.

Malinový jazyk

Spálová angína se také typicky pozná podle takzvaného malinového jazyku, kdy se jazyk nejdříve jako při klasické angíně zbarví doběla, ale v případě angíny spálové se asi po 48 hodinách začne odlupovat, a v důsledku toho získá výrazně rudou barvou. Někdy se k tomu předávají také zarudlé tváře a naopak bílá pokožka kolem úst, bílé bývají také pupínky kolem nehtového lůžka a na ušních boltcích – to je pro spálovou angínu velmi typické.

Diagnózu musí stanovit lékař, ten také provádí výtěr z krku a odebere krev. Nemoc se léčí antibiotiky, obvykle penicilinového typu. Někdy je třeba užít léky potlačující bolest těla i krku a také snížit teplotu.

Jak probíhá léčba?

Na bolest v krku pomáhají zábaly, nejčastěji ty suché, můžete ale použít i Priessnitzův. Po dobrání léků by se měl pacient, většinou dítě, šetřit.

Spálová angína je velmi obávané onemocnění, není ale třeba se strachovat, obavy pocházejí z doby, kdy nebyla antibiotika. V té době se na ni samozřejmě umíralo, případně končila poškozením ledvin, poruchami srdce či revmatickou horečkou. K prokázání původce těchto onemocnění se používá test ASLO prokazující nákazu streptokokem.

Dnes není třeba nemoc mytizovat, ale je dobré ji pořádně vyléčit. Bohužel, imunita ani po prodělaném onemocnění nevzniká, protože bakterií streptokoků je mnoho. Nemoci přitom není dost možné se v dětském kolektivu vyhnout.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.