Řidičský průkaz: Kvůli kterým nemocem ho nedostanete? | Moje zdraví

Řidičský průkaz: Kvůli kterým nemocem ho nedostanete?

Řidičský průkaz: Kvůli kterým nemocem ho nedostanete?
Podmínkou bezpečného řízení je dobrý zdravotní stav. • Autor: iStock.com
11. srpna 2023 • 14:00

O řidičský průkaz přijdete, pokud pravidelně nedodržujete předpisy nebo způsobíte závažnou dopravní nehodu. Připravit vás o něj může i závažná nemoc. S jakou diagnózou vás lékař nenechá řídit?

Základní podmínkou pro účast ve výuce autoškoly a získání řidičského oprávnění je potvrzení o zdravotní způsobilosti vystavené praktickým lékařem. Jaké jsou tedy zdravotní předpoklady pro řízení motorového vozidla?

Video se připravuje ...
Zánět spojivek: Příčiny, příznaky a léčbaVIDEO 

„Pro potřeby získání řidičského průkazu zpravidla vyšetřuji pouze zde registrované pacienty, o jejichž zdravotním stavu mám již nějaký ,přehled‘. Součástí prohlídky je samozřejmě běžné vyšetření, tedy kromě jiného základní kardiologické a neurologické vyšetření, změření tlaku, prověření zraku a sluchu a testování moči,“ říká MUDr. Pavla Myslíková, praktická lékařka z Lékařského domu Praha 7.

Základní smysl, který při řízení automobilu potřebujeme, je samozřejmě zrak. Je tedy nezbytné, aby případná nutnost brýlí (v důsledku krátkozrakosti, dalekozrakosti, astigmatismu či vetchozrakosti) při řízení byla zapsána v řidičském průkazu.

Pokud již máte brýle a praktický lékař potvrdí správnost vašich dioptrií zkouškou čtení tabulky od největších číslic (písmen) po nejmenší (tzv. zraková ostrost), vše je v pořádku. Pokud ale vaše čtení vázne a evidentně jsou zapotřebí silnější dioptrická skla, odešle vás na vyšetření k očnímu lékaři.

Stejně tak pokud jste barvoslepí, což prověřuje pomocí obrázků s barevně odlišenými číslicemi, které v případě barvosleposti neobjevíte.

Kvůli kterým nemocem řidičák nedostanete?

  • nekompenzovaný diabetes (cukrovka)
  • neléčený vysoký krevní tlak
  • závažné kardiologické onemocnění
  • závažné neurologické onemocnění (epilepsie, neuropatie)
  • závažné psychické onemocnění (demence, schizofrenie, závislost na alkoholu nebo jiných návykových látkách)

Lékař by vám před vystavením zdravotní způsobilosti měl vyšetřit i moč. „Při podezření na cukrovku. Mnoho lidí nemá ani tušení, že mají zvýšený cukr, což mnohdy objevíme až při pravidelných zdravotních prohlídkách. Diabetes, tedy přesně řečeno nekompenzovaný diabetes, je kontraindikací k řízení motorových vozidel. Proto je zapotřebí zaslat takového pacienta k odbornému vyšetření za diabetologem a teprve poté, pokud je kompenzován, lze potvrzení o zdravotní způsobilosti vydat,“ vysvětluje doktorka Myslíková.

„Stejně tak postupuji i u jiných patologií, například u neléčeného či nekompenzovaného vysokého tlaku a dalších kardiologických, neurologických, psychických či jiných onemocnění. Pacienta v těchto případechodesílám na vyšetření ke specialistovi a je nutné čekat na jeho odborné vyjádření. Do té doby nemohu vydat potvrzení, protože takový člověk by mohl být za volantem nebezpečný sobě či ostatním. Některé choroby totiž mohou výrazně ovlivňovat schopnost řízení a zvládání nepředpokládaných situací (ať už se jedná o nekompenzovaná kardiologická, neurologická, psychiatrická onemocnění nebo záchvatovité choroby, jako je epilepsie či diabetes v případě diabetické krize).“ 

Které léky se neslučují s řízením?

  • hypnotika
  • některá antidepresiva
  • antihistaminika (léky proti alergii)

Léky, které jsou na krabičce označeny výstražným trojúhelníkem (např. hypnotika), se neslučují s řízením. Varování/upozornění je vždy napsáno též v příbalovém letáku, je však nezbytné, aby lékař, jestliže takové léky předepíše, svého pacienta o této skutečnosti informoval.

Pokud si sami nejste jistí, zda daný lék (či doplněk stravy, bylinka) spadá do kategorie, která negativně ovlivňuje schopnost řízení, poraďte se vždy s lékárníkem. Může jít také o zdánlivě „nevinné“ prostředky na bolest či antihistaminika. Individuálně je třeba postupovat např. u antidepresiv (některá mohou řízení ovlivňovat, jiná nikoli), přičemž samozřejmě záleží především na závažnosti daného psychického/psychiatrického onemocnění - posouzení zdravotní způsobilosti k řízení je vždy na příslušném lékaři (psychiatrovi). Můžete být buď zdravotně způsobilý k jízdě, způsobilý pouze na určitou dobu či s konkrétní podmínkou (třeba s brýlemi apod.) nebo nezpůsobilý. 

Článek vyšel původním znění v tištěném magazínu Moje zdraví.

 

Autor: Helena Míková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.